Το σεξ μετά το μωρό

sex.jpgΠολλοί ειδικοί συνιστούν την αναμονή περίπου τεσσάρων εβδομάδων μετά τον τοκετό. Το σίγουρο είναι ότι δεν είναι πολύ ασφαλές να έχετε σεξουαλική επαφή για τουλάχιστον δύο εβδομάδες μετά την γέννα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, έχετε γενικά αιμορραγία ακόμα και με την σεξουαλική επαφή υπάρχει κίνδυνος να έχετε αιμορραγία ή να πάθετε λοίμωξη στη μήτρα σας. 

Εάν έχετε ράμματα, είναι πιθανό ότι ο γιατρός  σας θα σας συμβουλεύσει να περιμένετε  έξι εβδομάδες μετά τον τοκετό. Αφού έχει περάσει το διάστημα που σας έχει συστήσει ο γιατρός σας να περιμένετε και νιώθετε έτοιμες, μπορείτε να κάνετε σεξ. 

Πότε θα θελήσετε να κάνετε σεξ και πάλι;

Είναι κάτι συνηθισμένο το να έχετε χαμηλή λίμπιντο για εβδομάδες ή και μήνες μετά τη γέννηση του βρέφους. Κατά τις πρώτες έξι εβδομάδες μετά τον τοκετό, είναι πιθανό να έχετε εξαντληθεί και ενδεχομένως, να είναι για σας  κάτι επώδυνο.

Το σώμα σας χρειάζεται χρόνο για να νιώσετε όπως πριν μείνετε έγκυος. Επίσης πλέον το μυαλό σας είναι στη φροντίδα του νεογέννητου. Είναι αλήθεια ακόμα ότι μπορεί να ανησυχείτε ότι το σεξ θα είναι επώδυνο. Αν είχατε μια ήσυχη εγκυμοσύνη είναι πιθανό να μην αιστανθείτε ενόχληση, αλλά από την άλλη πλευρά πολλές γυναίκες αισθάνονται μικρές ενοχλήσεις για μήνες μετά τον τοκετό. Επιπλέον είναι πιθανό να έχετε λιγότερη φυσική λίπανση του κόλπου κατά τις πρώτες τέσσερις έως έξι εβδομάδες μετά τη γέννηση, γεγονός που οφείλεται στη μείωση του επιπέδου των οιστρογόνων  του σώματός σας  κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Εάν θηλάζετε το μωρό σας, αυτή η ξηρότητα μπορεί να συνεχιστεί μέχρι να σταματήσετε τον θηλασμό. Υπάρχουν πολλοί άλλοι λόγοι που μπορεί να μην επιθυμείτε να κάνετε σεξ αυτή τη στιγμή. Η προσαρμογή στην μητρότητα ενδέχεται να σας προκαλεί άγχος. Μπορεί να αισθάνεστε λιγότερο ελκυστική ή λιγότερο σίγουρη για τις αλλαγές  στο σώμα σας  στην παρούσα φάση. Μπορεί να φοβάστε να μείνετε έγκυες πάλι, ιδιαίτερα εάν χρησιμοποιείτε μια νέα μορφή αντισύλληψης. Ή μπορεί να προσπαθείτε να ξεπεράσετε την  κατάθλιψη μετά τον τοκετό.

Εάν δεν είστε έτοιμες να συνεχίσετε τη σεξουαλική ζωή σας ακόμα δώστε χρόνο στον εαυτό σας. Χρειάζεται χρόνος για να προσαρμοστείτε τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά στις  απαιτήσεις της φροντίδας ενός  μωρού και δεν υπάρχει λόγος να βιαστείτε να κάνετε σεξ μέχρι να νιώσετε έτοιμες. Με τον καιρό, το σεξ κατά πάσα πιθανότητα θα είναι τόσο ικανοποιητικό όπως ήταν πριν έρθει το μωρό σας.

Πως θα επηρεάσει η γέννηση του μωρού τα συναισθήματα του ενός προς τον άλλο;

Μπορείτε να θεωρείτε πως είτε εσείς είτε ο συντροφός σας  είστε λιγότερο διαθέσιμοι συναισθηματικά λόγω της άφιξης του μωρού. Από την άλλη πλευρά,ένα νέο μωρό μπορεί να φέρει τέτοια χαρά στη ζωή σας, που να ενισχύσει τη μεταξύ σας σεξουαλική  οικειότητα.

Αν ο σύντροφός σας νιώθει ζήλεια ή φόβο από τη νέα σχέση σας με το μωρό, προσπαθήστε να τον διαβεβαιώσετε ότι μπορείτε ακόμα να τον αγαπάτε και να τον χρειάζεστε. Επίσης θα πρέπει να του δώσετε χώρο και ευκαιρίες για να φροντίσει και να δεθεί με το μωρό και αυτός. Το βα μοιράζεστε τις χαρές και τις απογοητεύσεις της πατρότητας μπορεί να είναι πολύ ικανοποιητικό και μπορεί ακόμη και να εντείνοει τα ρομαντικά συναισθήματά του ενός  για τον άλλον.

Πότε θα είναι φυσιολογικός  ο κόλπος σας;

Ο κόλπος σας  ‘’απλώνεται’’ αμέσως μετά τον τοκετό, αλλά θα αρχίσει να συρρικνώνεται και να επανακτά τον μυϊκό τόνο του μέσα σε λίγες ημέρες. Ακόμα ο κόλπος σας θα είναι πάντα λίγο μεγαλύτερος από ότι ήταν πριν από τον πρώτο κολπικό τοκετό σας, αλλά μπορείτε να συμβάλετε στη σύσφιξή των κολπικών μυών κάνοντας ειδικές ασκήσεις  κάθε μέρα.

Πώς θα επηρεάσει ο θηλασμός  τη σεξουαλική σας  ζωή;

Πιθανόν να βρείτε ότι έχετε λιγότερη κολπική λίπανση από ό, τι είχατε όταν ήσασταν έγκυος, λόγω των χαμηλότερων επιπέδων των οιστρογόνων, ενώ θηλάζετε. Χρησιμοποιώντας ένα λιπαντικό θα βοηθήσετε στη μείωση της δυσφορίας που  μπορεί να αισθάνεστε από την κολπική ξηρότητα.  Να είστε βέβαιοι ότι πήρατε λιπαντικό με βάση το νερό, ειδικά αν χρησιμοποιείτε κάποιο μέσο αντισύλληψης,  καθώς τα λιπαντικά με βάση το πετρέλαιο  μπορεί να αποδυναμώσουν το λατέξ και να σπάσει το προφυλακτικό. Ο θηλασμός επίσης προκαλεί αύξηση της ορμόνης προλακτίνης, η οποία διεγείρει την παραγωγή γάλακτος, αλλά μπορεί να επιβραδύνει την λίμπιντο σας. Θα πρέπει να δείξετε στον σύντροφό σας τι σας αρέσει να κάνει. Μπορεί επίσης να ανησυχείτε ότι το στήθος σας θα βγάλει γάλα σε ακατάλληλη στιγμή  και θα μπορούσε, λόγω ορμονών.  Αν αυτό σας ενοχλεί, μπορείτε να αδειάσετε το στήθος σας πριν το σεξ είτε θηλάζοντας το μωρό είτε με την ειδική αντλία. Όσο περνά ο καιρός η διαρροή κατά τη διάρκεια του σεξ δεν θα συμβαίνει  τόσο συχνά.

Ποιες είναι οι επιλογές σας για αντισύλληψη;

Επειδή θα έχετε ωορρηξία προτού έρθει η πρώτη σας περίοδος μετά τον τοκετό, μπορείτε να μείνετε έγκυος αν έχετε σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Για αυτόν τον λόγο χρησιμοποιείστε προφυλακτικά  έως ότου να έχετε μια αξιόπιστη μέθοδο αντισύλληψης. Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με το είδος της αντισύλληψης που θα λειτουργήσει καλύτερα για σας σε αυτή τη φάση. Ενδέχεται να μπορείτε να συνεχίσετε με τη μέθοδο ελέγχου της ωορρηξίας σας  που χρησιμοποιούσατε στο παρελθόν, ή μπορείτε να αποφασίσετε ότι κάτι άλλο θα μπορούσε να λειτουργήσει καλύτερα. Οι επιλογές σας θα εξαρτηθούν εν μέρει από το αν θέλετε να κάνετε και άλλα  παιδιάστα επόμενα χρόνια και από το αν θηλάζετε.

Τι γίνεται αν νομίζετε ότι είστε έτοιμες να κάνετε σεξ, αλλά ανησυχείτε για τον πόνο;

Προσπαθήσετε να κάνετε σεξ, χωρίς να πιέζεστε και να έχετε ιδιαίτερες προσδοκίες για το πού θα οδηγήσει ή να απογοητευθείτε αν τελικά δεν επιτευχθεί ο στόχος σας.

Όταν αισθανθείτε έτοιμες  να έχετε σεξουαλική επαφή, μπορείτε να πειραματιστείτε με διαφορετικές στάσεις, όπως το να είστε εσείς από πάνω, όπου μπορείτε να ελέγξετε καλύτερα το βάθος της διείσδυσης.  Χρησιμοποιώντας ένα λιπαντικό θα μειωθεί η δυσφορία που μπορεί να αισθάνεστε από την κολπική ξηρότητα. Σημαντικό είναι επίσης να λέτε στον σύντροφό σας αν κάτι σας ενοχλεί.

Πώς μπορείτε να βρείτε το χρόνο να κάνετε σεξ με ένα μωρό στο σπίτι;

Αν διαπιστώσετε ότι δεν μπορείτε να λειτουργήσετε όταν είναι στο σπίτι το μωρό, ίσως μπορείτε να κανονίσετε να το αφήσετε σε κάποιον που εμπιστεύεστε για μια ώρα ή δύο. Εάν δεν μπορείτε, τότε θα πρέπει να χαρείτε ο ένας τον άλλον την ώρα που το μωρό θα κοιμάται. Το μωρό σας όμως αναμφίβολα μπορεί να  ξυπνήσει στην πιο ακατάλληλη στιγμή. Βοηθά το να κρατήσετε την αίσθηση του χιούμορ σας και να είστε υπομονετικοί.

Πώς μπορείτε να κρατήσετε ζωντανή την οικειότητα με τον σύντροφό σας, αν δεν είστε έτοιμες να κάνετε σεξ;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να διατηρηθεί η οικειότητα με τον σύντροφό σας. Αφιερώστε λίγα λεπτά για να τον φιλήσετε και να τον αγκαλιάσετε πριν κοιμηθείτε το βράδυ. Ζητήστε του να σας κάνει μασάζ. Δείξτε του πως τον θέλετε ερωτικά και πως δεν έχετε χάσει το ενδιαφέρον σας για αυτόν.