Σκαλίζοντας...την Άνοιξη

Σκαλίζοντας...την Άνοιξη

Το παιδί και η φύσηΕίναι ένα υπέροχο ανοιξιάτικο απόγευμα, καθόμαστε με τον άντρα μου στο παγκάκι και τα πιτσιρίκια μόλις τελείωσαν το πότισμα. Άφησαν τα ποτιστήρια στην άκρη και καταπιάνονται με «τις λοιπές δραστηριότητες»...

Ο μικρός σκαλίζει το χώμα για να φυτέψει το φύτρο ενός καρότου που κρατήσαμε από την μεσημεριανή σαλάτα.

Η Μαρία κυνηγάει ζουζούνια για να ταΐσει το καινούργιο της απόκτημα. Ένα μικρό σαρκοφάγο φυτό!

Εγώ δεν χορταίνω να τους βλέπω. Δεν έχουν σταματημό, διασκεδάζουν, οργανώνονται και σχεδιάζουν μαζί, καμαρώνουν για τις «καλλιέργειες τους» και ανακαλύπτουν συνεχώς...

Απλώνω το χέρι μου και αγγίζω τα τριαντάφυλλα που μόλις «έσκασαν μύτη». Είναι η καινούργια ποικιλία που φτιάξαμε με τον μικρό μου γιο. Μεγάλα μωβ τριαντάφυλλα…

Ένα μικρό αεράκι φυσάει και αμέσως πλημμυρίζει ο τόπος με αρώματα. Μοσχομπίζελα, βασιλικός, μαντζουράνα, λουίζα, και ότι άλλο βάλει ο νους σας ξεσηκώνουν την γειτονιά στο πόδι.

gardening04

Φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει και ο «λαχανόκηπος». Δυο ρίζες ντοματάκια (το καμάρι της Μαρίας η οποία λέει πως είναι οι πιο νόστιμες που υπήρξαν ποτέ) , μια μίνι φασολιά, διάφορα μυρωδικά και το αμπελάκι μας που καθώς δείχνει φέτος θα μας δώσει το πρώτο τσαμπί …

Αυτός είναι ο «παράδεισος» μας και δύσκολα τον αποχωριζόμαστε. Τα παιδιά λατρεύουν να ασχολούνται μαζί του ή να παίζουν εδώ έξω και εμείς δεν χάνουμε στιγμή για να απολαύσουμε έστω 5 λεπτά απόλυτης χαλάρωσης…

Φυσικά ξέχασα να σας πω πως δεν πρόκειται για ένα σπίτι στο χωριό, αλλά για το διαμέρισμά μας, στον 5ο όροφο μιας πολυκατοικίας στην περιοχή του Γκύζη…


Ένα πράσινο μπαλκόνι

Είναι σε όλους μας γνωστό πόσο αρέσει στα παιδιά να σκάβουν στην άμμο με τα φτυαράκια τους. Φανταστείτε τι θα γίνει εάν τους δώσετε αυτή τη δυνατότητα καθ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Αναρωτιέστε με ποιόν τρόπο; Κάνοντας κηπουρική στο μπαλκόνι!

gardening03

Η ενασχόληση των παιδιών με την κηπουρική είναι μια από τις πιο καταπληκτικές «εντός των θυρών» δραστηριότητες…

  • Θα δώσει στα παιδιά σας (ιδιαίτερα στα μικρότερα) την δυνατότητα να εξοικειωθούν με διάφορα εργαλεία και εργασίες αναπτύσσοντας έτσι τις ικανότητές τους.
  • Δεν θα τους αφήσει χρόνο να βαρεθούν και θα μπορούν να ασχοληθούν με τον κήπο τους ακόμη κι αν εσείς πρέπει να κάνετε τις δικές σας δουλειές.
  • Θα αναπτύξουν «κομμάτι» των ευθυνών και του προγραμματισμού με βάση τις ανάγκες του κήπου (πρέπει να οργανώνουν την φύτευση και την φροντίδα τους, να παρακολουθούν την πορεία των φυτών κ.α).
  • Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με την φύση συμμετέχοντας και αυτά στο «παιχνίδι» της δημιουργίας (είναι συναρπαστικό για τα παιδιά να δουν πως ο βολβός που φύτεψαν έγινε χάρη σε αυτά, κρεμμύδι ή όμορφο λουλούδι)
  • Μέσα από την φροντίδα των φυτών θα αποκτήσουν γνώσεις για την ανάπτυξη τους , τον κύκλο της ζωής, μεθόδους καλλιέργειας, την σημασία του καιρού των εντόμων και των πουλιών σε όλη τη διαδικασία.
  • Ο κήπος τους θα είναι το «ζωντανό» παρατηρητήριο τους και ανεξάντλητη πηγή ικανοποίησης . Παροτρύνετε τα να παρατηρήσουν την εξέλιξη και το μεγάλωμα των φυτών τους. Μπορούν να βγάζουν φωτογραφίες από τα λαχανικά τους και να τις συγκρίνουν ώστε να βλέπουν την ανάπτυξή τους. Τα μικρότερα παιδιά μπορούν να μετρούν με χάρακα ή να σημειώνουν σε ένα ξυλαράκι το ύψος του βλαστού. Θα δουν την κίνηση των φυτών προς τον ήλιο, και θα πειραματιστούν με κουκούτσια ή ότι άλλο νομίσουν πως μπορούν να φυτέψουν βλέποντας τα αποτελέσματα. Η παρατηρητικότητα τους θα αναπτυχθεί μαζί με το ενδιαφέρον για τις λεπτομέρειες.
  • Και θα γεμίσουν περηφάνια και αυτοπεποίθηση αν φυτέψουν σπόρους που θα δώσουν καρπούς για μια ντοματοσαλάτα πασπαλισμένη με ρίγανη δικής τους παραγωγής…

gardening02

Ο «καπετάν φασαρίας» και η φροντίδα της μαντζουράνας…

Τσουγκράνα, φτυαράκι, χώμα, ένας βολβός και μπόλικο κέφι. Αυτή είναι η βασική συνταγή για μια επιτυχημένη πρώτη συνάντηση των παιδιών σας με αυτή τη δραστηριότητα.

Στην αρχή μπορούν να σας βοηθήσουν βάζοντας χώμα στις γλάστρες.

childwatering

Αγοράστε τους ένα βολβό που αναπτύσσεται γρήγορα για να τους κεντρίσετε το ενδιαφέρον (θα σας ενημερώσουν σχετικά στα φυτώρια ) και βάλτε τα παιδιά να το φυτέψουν και να το φροντίσουν. Εάν επιθυμούν μπορούν να βάψουν την γλάστρα όπως θέλουν ή να γράψουν επάνω το όνομά τους.

Το επόμενο βήμα είναι να δείτε μαζί ένα κατάλογο με φυτά, λουλούδια, λαχανικά ή ακόμη καλύτερα να τα πάρετε μαζί σας στο φυτώριο ώστε να διαλέξουν τι θα ήθελαν να πάρουν για να στήσουν τον κήπο τους.

Εφοδιαστείτε με όλα τα απαραίτητα. Συγκεντρώστε τα και αποθηκεύεστε τα σε ένα μέρος όπου τα παιδιά θα μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν οποιαδήποτε στιγμή.

Η φύτευση σε γυάλινα βάζα θα τους επιτρέψει να δουν την ανάπτυξη των ριζών και την κίνηση των «συνεργατών» τους.

Εκμεταλλευτείτε κάθε πιθανή αποτυχία ώστε να αποφύγετε τυχόν απογοητεύσεις. Εάν κάτι μαραθεί π.χ είναι μια καλή ευκαιρία να καταγράψουν τι συνέβη. Έπειτα μπορούν να προσπαθήσουν πάλι με καινούργια δεδομένα και με την δική σας ενθάρρυνση…

Μπορείτε στις εκδρομές σας να τους προτείνετε να μαζέψουν καρπούς, βολβούς και να δοκιμάσουν να τα φυτέψουν στο σπίτι.

Για παιδιά ηλικίας μέχρι οκτώ ετών περίπου αγοράστε τους μεγεθυντικό φακό ώστε να βλέπουν τα φύλλα ή τα ζουζούνια. Από την ηλικία των έξι και με την παρουσία την δική σας μπορείτε να κόψετε με κοπίδι διάφορα μέρη των φυτών και να τα εξερευνήσετε.

Αφού μεγαλώσουν τα λουλούδια τους, δώστε τους χαρτί για να τρίψουν επάνω χρωματιστά πέταλα και να κάνουν ζωγραφιές με τα δικά τους χρώματα.

Φροντίστε πότε πότε να τους προμηθεύετε και με κάτι καινούργιο ή παράξενο ώστε να τους ξυπνάτε το ενδιαφέρον και να διευρύνετε τις γνώσεις τους.

Κηπουρός ετών 3

Ένα παιδί από τριών ετών και άνω μπορεί να ασχοληθεί «με τον κήπο» χρησιμοποιώντας ακόμη και τα «σύνεργα» της παραλίας.

Μπορεί να γεμίσει τις γλάστρες με χώμα, να φυτέψει βολβούς, σπόρους και να ποτίσει με το ποτιστήρι.

Μπορεί να καθαρίσει τα φυτά από τα κίτρινα φύλλα και να τα υποθηκεύσει σε μια άδεια γλάστρα ώστε να φτιάξετε «λίπασμα»…


Εξοπλισμός για επίδοξους κηπουρούς

Γλάστρες

Μπορείτε να αγοράσετε γλάστρες πήλινες, πλαστικές ή μεταλλικές. Μπορείτε όμως να δώσετε στα παιδιά να ανακυκλώσουν διάφορα υλικά και να τα διακοσμήσουν ώστε να γίνουν σχεδιαστές των δικών τους γλαστρών… Χρησιμοποιήστε για αυτό το σκοπό έναν παλιό τενεκέ ή ένα μεταλλικό κουτί του καφέ, ένα καλάθι επενδυμένο με νάιλον ή βάλτε τα να σκεφτούν ποια αντικείμενα είναι κατάλληλα ώστε να γίνουν «εναλλακτικές» γλάστρες. Δώστε τους χρώματα να τα χρωματίσουν και μην ξεχάσετε να κάνετε τρυπούλες στον πάτο για να φεύγουν τα νερά!

gardening05

Εργαλεία

Τα πιο μικρά παιδιά (μέχρι 6 ετών περίπου) μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα φτυαράκια και τα κουβαδάκια που έχουν για την θάλασσα ή ακόμη και ένα κουτάλι, ένα πιρούνι, ένα πλαστικό ποτήρι. στα μεγαλύτερα παιδιά μπορείτε να αγοράσετε μικρά φτυαράκια και σκαλιστήρια κηπουρικής, γάντια, ακόμη και μικρά κλαδευτήρια.

Μπορείτε να προμηθευτείτε ένα μικρό ποτιστήρι ώστε το παιδί να μπορεί να ποτίζει τα φυτά του χωρίς να χρειαστεί να χρησιμοποιήσει το λάστιχο…

Αν θέλετε αγοράστε μια ποδίτσα ή δώστε τους ένα παλιό πουκάμισο για να φορούν κατά την διάρκεια των εργασιών.

Διάφορα

Με την βοήθεια του προμηθευτή σας αγοράστε το κατάλληλο χώμα, τα φυτά, στηρίγματα, σπόρους ή βολβούς ακόμη και μικρά δεντράκια.

Αν θέλετε μπορείτε να πάρετε κάποιο βιβλίο κηπουρικής ή να συλλέξετε πληροφορίες από το διαδίκτυο

Αφού εφοδιαστείτε με όλα τα απαραίτητα, συγκεντρώστε τα και αποθηκεύεστε τα σε ένα μέρος όπου τα παιδιά θα μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν οποιαδήποτε στιγμή.


Μεγάλες ιδέες για μικρά περιβόλια

Αφού τους δείξετε διάφορα φυτά, λαχανικά και λουλούδια αφήστε τα στο τέλος να επιλέξουν μόνα τους ότι τους άρεσε περισσότερο…

Τριαντάφυλλα

Τα τριαντάφυλλα είναι μια πολύ καλή επιλογή. Θα εντυπωσιαστούν αν αγοράσετε τριανταφυλλιά που είναι ένα κλαρί μέσα σε μια χούφτα πριονίδι και μετά από λίγο καιρό φροντίδας θα την δουν να μεταμορφώνεται σε κανονικό φυτό γεμάτο ευωδιαστά τριαντάφυλλα. Μπορείτε να πάρετε μια αναρριχώμενη εάν έχετε την δυνατότητα να την «σηκώσετε» στο μπαλκόνι σας.

Γεράνια

Είναι εξαιρετικά κατάλληλα για παιδιά γιατί είναι ένα από τα πιο εύκολα φυτά που σίγουρα θα «πετύχουν» στα χεράκια τους. Υπάρχουν σε πολλά χρώματα ή ακόμη και δίχρωμα. Χρειάζονται πότισμα τακτικά πρέπει όμως να αφήνετε το χώμα τους να ξεραίνεται ανάμεσα στα ποτίσματα.

Αρμπαρόριζα

Πολύ ανθεκτικό αρωματικό φυτό ακριβώς όπως τα γεράνια.

Ηλιοτρόπια

Τα παιδιά εντυπωσιάζονται από το μέγεθος των ηλιοτρόπιων. Είναι καλό να φυτευτούν γύρω στον Μάρτη – Απρίλη. Η ανάπτυξή τους είναι γρήγορη. Εάν φυτέψουν σπόρους αυτοί θα εμφανιστούν σε 7-8 μέρες περίπου και σε δύο μήνες θα ανθίσουν τα μπουμπούκια με τα σποράκια τους… το φθινόπωρο θα ξεραθούν και τα παιδιά θα μπορούν να σας κεράσουν ηλιόσπορους δικής τους σοδειάς .

Αμπέλι

Μπορείτε να τους πάρετε ένα αμπελάκι ώστε να βάλουν στόχο να κάνουν τα δικά τους σταφύλια.

Φράουλες

Είναι εύκολες και δεν χρειάζονται πολύ χώρο. Συνήθως τα παιδιά τρελαίνονται για φράουλες. Φανταστείτε να είναι και δικές τους…

Κάκτοι

Ιδανικοί γιατί είναι ανθεκτικοί. Μπορείτε να τους δώσετε γαντάκια ώστε να τους φυτέψουν ή να βρείτε είδη που δεν θα αφήνουν τα αγκαθάκια στα χεράκια τους. Κυκλοφορούν και σπόροι στο εμπόριο. Εξίσου ανθεκτικά είναι και τα παχύφυλλα τα οποία πολλαπλασιάζονται πολύ εύκολα και είναι πολύ ωραία για παρατήρηση (μπορεί από ένα φιλαράκι που έπεσε κάτω να ξεπεταχτεί ένα νέο φυτό)

Διάφορα αρωματικά που μπορούν να γίνουν αφέψημα ή να τα προσθέσετε σαν μυρωδικά στα φαγητά σας. Σκεφτείτε πόσο περήφανα θα νοιώσουν όταν θα τους ζητήσετε λίγο μαϊντανό για τα μπιφτέκια ή λίγη ρίγανη για την σαλάτα.

Φασκόμηλο

Κάθε χειμώνα βγάζει καινούριους τρυφερούς βλαστούς και στο τέλος της άνοιξης βγαίνουν τα λουλούδια με χρώμα πολύ ανοιχτό βιολετί. Τα αποξηραμένα φύλλα του γίνονται θαυμάσιο αφέψημα.

Ρίγανη

Από τα πιο σκληρά και αρωματικά φυτά. Μεγαλώνει εύκολα και γρήγορα.

Μέντα – βασιλικός

Αρωματικά, δεν χρειάζονται πολύ χώρο για να αναπτυχθούν .

Λεβάντα

Πολύ ανθεκτικό αρωματικό φυτό. Ανθίζει τέλος Άνοιξης και έχει μωβ λουλούδια. Δείξτε στα παιδιά πώς να φτιάξουν ένα φυσικό σκοροκτόνο για τις ντουλάπες τους. Αφού κόψουν ένα ματσάκι λεβάντας μπορούν να το κρεμάσουν στο μπαλκόνι να ξεραθεί. Στην συνέχεια μπορούν να το τυλίξουν σε λεπτό χαρτί ή να το βάλουν σε μια λεπτή κάλτσα. Οι ντουλάπες θα μοσχομυρίζουν ενώ κανένας σκόρος δεν θα θέλει να τις επισκεφτεί.

Φυτεύουμε και μεγαλώνουμε μαζί

childwithboots Μια άλλη κατηγορία που θα εξασφαλίσει τον ενθουσιασμό των παιδιών σας είναι τα λαχανικά.

Μεγαλώνοντας από μια ρίζα σε κάθε είδος θα έχουν την μοναδική δυνατότητα να παρακολουθήσουν όλη την διαδικασία μέχρι το πιάτο τους και την ικανοποίηση ότι δημιούργησαν κάτι για όλη την οικογένεια από ένα σποράκι ή ένα μικρό φυτό.

Όπλο τους; Η φροντίδα, η επιμονή και υπευθυνότητα που έδειξαν.

Τα παιδιά να φουσκώνουν από καμάρι όταν θα σχολιάσετε την νοστιμιά της ντομάτας ή του μαρουλιού που θα έχει η σαλάτα σας.

Μέσα απο την κηπουρική, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα περάσετε καλά. Θα μοιραστείτε με τα παιδιά σας κάτι δημιουργικό και όμορφο.

Και όπως λένε και οι στίχοι του Ο. Ελύτη...

Δύο συ και τρία γω,
πράσινο πεντόβολο

μπαίνω μέσα στον μπαξέ,
γεια σου κύριε Μενεξέ.

Tο περιεχόμενο αυτό προστατεύεται από τοπικούς και διεθνείς νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας και copyright. Απαγορεύεται η χρήση τους καθώς και η αναπαραγωγή τους από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία ή ιδιώτη χωρίς έγγραφη άδεια.