Συμπεριφορά και πειθαρχία για μωρά 12 – 23 μηνών

Συμπεριφορά και πειθαρχία για μωρά 12 – 23 μηνών

Η συμπεριφορά του παιδιού στην ηλικία αυτή, είναι συχνά απρόβλεπτη, με πολλές αλλαγές, από επιθετικό να γίνεται ντροπαλό, από ανεξάρτητο να είναι κολλημένο στη μαμά, όλες αυτές οι αλλαγές συνήθως «τρελαίνουν» τους γονείς.

 Ενός έτους.

12 μηνών. Οπισθοχώρηση ή εξέλιξη;

Όταν μπαίνει σε μία νέα δεξιότητα, όπως για παράδειγμα το περπάτημα, μπορεί να το συνδυάσει, απολύτως φυσιολογικά, με οπισθοχώρηση σε κάτι άλλο, όπως για παράδειγμα στον ύπνο.

13 μηνών. Επιθετική συμπεριφορά.

Τι να κάνετε; Τι συμβαίνει όταν το πολύτιμο μικρό σας αρχίζει να χτυπά, να δαγκώνει και να σπρώχνει; Μην ανησυχείτε δεν θα κρατήσει για πάντα. Αλλά θα πρέπει να προσπαθήσετε να ηρεμήσετε την επιθετική του συμπεριφορά.

14 μηνών. Σταματήστε τα ξεσπάσματα θυμού του.

Βρείτε έξυπνα τεχνάσματα για να «αποκρούσετε» και να «σταματήσετε» κάποια ξεσπάσματα θυμού στο σπίτι ή έξω.

15 μηνών. Άγχος για ένα ξένο άτομο.

Αν πιστεύατε ότι αυτό συμβαίνει μόνο στα μωρά, κάνετε λάθος. Το άγχος αυτό εμφανίζεται συχνά στην ηλικία των 12 με 24 μηνών. Μπορεί ακόμη και η γιαγιά που δεν βλέπει συχνά να του προκαλέσει άγχος.

16 μηνών. Δεν κοιμάται αρκετά.

Αυτό μπορεί να συμβεί για πολλούς λόγους. Όσο πιο γρήγορα μπορέσετε να αναγνωρίσετε την αιτία, τόσο πιο γρήγορα θα βοηθήσετε το μικρό σας να κοιμάται ικανοποιητικά.

17 μηνών. Το άγχος του χωρισμού.

Ο χωρισμός μεγαλώνει την αγάπη σας για το μικρό σας. Αλλά δυστυχώς αυτό είναι πολύ μικρό για να καταλάβει ένα τέτοιο συναίσθημα. Αν η απουσία σας του προκαλεί περισσότερη θλίψη παρόλη τη χαρά της επιστροφής, πρέπει να βρείτε τρόπους για να του απαλύνεται τον πόνο. Μην παραλείπετε ποτέ να του λέτε ότι θα γυρίσετε γρήγορα.

18 μηνών. Χειρισμός του πεισματάρικου παιδιού.

Εάν το παιδί σας αρνείται να καθίσει στο καρότσι του ή στο κάθισμα του αυτοκινήτου ή στην καρέκλα του για να φάει, απλά δεν θέλει, δεν έχει κανένα ενδιαφέρον για να το κάνει. Αλλά είτε το θέλει είτε όχι, ορισμένες φορές πρέπει να υπακούσει. Και φυσικά εσείς πρέπει να το κάνετε να σας ακούσει.

19 μηνών. Περίεργη συμπεριφορά.

Όσο τρελό και αν φαίνεται, παράξενες συνήθειες, όπως να σκαλίζει τη μύτη του, να «σπάει» τα δάκτυλά του ή να πειράζει τον αφαλό του, είναι πολύ φυσιολογικές. Το ζητούμενο είναι να πώς να μάθετε να χειρίζεστε τις συνήθειες αυτές χωρίς να χάσετε την ψυχραιμία σας.

20 μηνών. Ταξιδεύοντας με το παιδί.

Το να ικανοποιείτε τις ανάγκες του μικρού σας δεν είναι ποτέ εύκολο και γίνεται ακόμη δυσκολότερο όταν ταξιδεύετε μαζί του. Προγραμματίστε σωστά με κάθε λεπτομέρεια το ταξίδι σας, για να το απολαύσετε, εσείς και το μικρό σας.

21 μηνών. Τα τρομακτικά δύο χρόνια έρχονται.

Το παιδάκι σας σύντομα θα συμπληρώσει τα δύο χρόνια του. Δεν είναι τόσο τρομερό όσο ίσως το φαντάζεστε. Μην ξεχνάτε ότι μπορείτε να συνεννοηθείτε καλύτερα με ένα μικρό δύο ετών, δεν θα έχει κανένα πρόβλημα, να σας πει τι θέλει.

22 μηνών. Σας συμπεριφέρεται άσχημα.

Μήπως κρατά την πιο άσχημη συμπεριφορά του για το σπίτι; Μην απελπίζεστε! Με ηρεμία, μπορείτε να περιορίσετε την κακή αυτή συμπεριφορά του και να αξιοποιήσετε τον ευγενικό τρόπο συμπεριφοράς που ξέρετε ότι είναι σε θέση να δείξει.

23 μηνών. Αλλαγή δραστηριότητας.

Όταν θέλετε, μέσα στην ημέρα, να αλλάξετε κάποια δραστηριότητα του, μπορεί να συναντήσετε σοβαρή αντίσταση. Προσπαθήστε να αποφύγετε τα ξεσπάσματα θυμού του ήρεμα, εξηγώντας γιατί πρέπει για παράδειγμα να σταματήσει να ζωγραφίζει γιατί είναι η ώρα να πάτε στην παιδική χαρά.