Συμβουλές για το δωμάτιο του μωρού σας

Συμβουλές για το δωμάτιο του μωρού σας

Φυσικά και θέλετε το δωμάτιο του μωρού σας να είναι τέλειο! Βέβαια θα είναι ο χώρος που θα ταΐζετε, θα αλλάζετε και θα νανουρίζετε τις περισσότερες φορές το μωράκι σας, έτσι και εσείς θα περνάτε πολύ χρόνο σε αυτό.

Όμως πρέπει να το διακοσμήσετε έχοντας στο νου σας πρώτα από όλα την υγεία του μωρού, προφυλάσσοντας το από τις τοξίνες και τους ρύπους των εσωτερικών χώρων, και είτε το πιστεύετε είτε όχι, μπορείτε να απαλλάξετε το σπίτι σας από κάθε τι βλαβερό χωρίς να υπερβείτε τον προϋπολογισμό σας.

Απλά ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές για ένα υγιεινό και όμορφο βρεφικό δωμάτιο.

Διαλέξτε κατάλληλα για το μωρό χρώματα

Δεν χρειάζεται να μείνετε στο ροζ ή στο μπλε. Αλλά προσέξτε τα τοξικά χρώματα. Ζητήστε χρώματα με χαμηλή περιεκτικότητα (ή και καθόλου) σε πτητικές οργανικές ενώσεις (low VOC) που τα καθιστά φιλικά προς το περιβάλλον και τον χρήστη.

Βάλτε στο δωμάτιο λίγα φυτά

Θέλετε το μωράκι σας να αναπνέει καλύτερα όταν βρίσκεται στο δωμάτιό του; Βάλτε μερικά φυτά εσωτερικού χώρου στα ράφια, μακριά βέβαια από τα χεράκια του. Τα φυτά συμπεριφέρονται σαν μικροσκοπικά φίλτρα καθαρισμού του αέρα, απορροφούν τις τοξίνες, ελευθερώνουν το οξυγόνο και αυξάνουν την υγρασία του δωματίου. Πράγμα που διευκολύνει πολύ το μικρούλι σας όταν είναι βουλωμένη η μύτη του.

Επιπλέον, το να βλέπετε όλα αυτά τα πράσινα φυτά, έχει μία κατευναστική επίδραση σε σας και το μικρό σας. Αν δεν ξέρετε ή δεν τα καταφέρνετε καλά με τα φυτά, διαλέξτε εύκολα στη συντήρησή τους και ανθεκτικά φυτά, όπως οι φτέρες, η αράχνη και ότι άλλο σας συμβουλεύσουν στο φυτώριο ή το ανθοπωλείο.

Διαλέξτε φυσικά υλικά

Τα μωρά μασάνε και πιπιλίζουν τα πάντα. Έτσι για να μην ανησυχείτε και τρομάζετε κάθε φορά που το βλέπετε να προσπαθεί να «φάει» κάτι, διαλέξτε έπιπλα και αξεσουάρ ειδικά για βρεφικό - παιδικό δωμάτιο. Μείνετε  μακριά από βαμμένο φινίρισμα το οποίο μπορεί να ξεφλουδίζει με άνεση το μωρό με τα πρώτα του δοντάκια!

Διαλέξτε τα παιχνίδια να είναι ασφαλή κατασκευασμένα από μη τοξικό πλαστικό ή ξύλο.

Και ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται η εκλογή της κούνιας του όπου το μωρό θα περνά, τουλάχιστον τις πρώτες εβδομάδες του αρκετό χρόνο.

Οι καλύτερες επιλογές για την κούνια του:  να είναι από φυσικό συμπαγές  ξύλο, με μη τοξικό φινίρισμα, χωρίς χρώμα, ένα στρώμα κατάλληλο για μωρά και τα κλινοσκεπάσματα βαμβακερά με βαμβάκι χωρίς φυτοφάρμακα.

Γιατί πρέπει να διαλέξετε μόνο οικολογικά στρώματα και κλινοσκεπάσματα; Τα υλικά που δεν εκπέμπουν χημικές ουσίες στον αέρα ή που τις διοχετεύουν στο ευαίσθητο δέρμα του μωρού, είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις ή αναπνευστικά προβλήματα.

Βέβαια όλα τα οικολογικά προϊόντα είναι πιο ακριβά αλλά αξίζει τον κόπο για την καλή υγεία του μωρού. Μην ντραπείτε να ζητήσετε από κάποιο φιλικό πρόσωπο αν έχει σας να δανείσει μία κούνια που δεν χρειάζεται πια.

Θυμηθείτε επίσης ότι στα μεγάλα καταστήματα, όπως για παράδειγμα το ΙΚΕΑ, μπορεί να βρείτε παιδικά έπιπλα στις προδιαγραφές που θέλετε και σε αρκετά καλή τιμή.