Συνέντευξη με την κα Κάρμεν Ρουγγέρη

Συνέντευξη με την κα Κάρμεν Ρουγγέρη

karmen rouggeri sΗ κα Κάρμεν Ρουγγέρη, με αφορμή το νέο της βιβλίο, Αίσωπος, κάτι θέλει να μας πεί, μιλάει στο paidorama για τη ζωή της, την καριέρα της, τα πιστεύω της, τα σχέδια της για το μέλλον. Απολαύστε την.


* Σ’ όλες τις παραστάσεις σας, ακόμη και στις πιο παραμυθένιες, περνάτε μηνύματα στα παιδιά. Πιστεύετε στην αξία του θεάτρου σαν μέσο διδασκαλίας και προβληματισμού;
Και βέβαια πιστεύω στην άξια του θεάτρου και πολύ μάλιστα.

* Το εκπαιδευτικό μας σύστημα σκοτώνει τη δημιουργικότητα;
Δυστυχώς από όσα είμαι σε θεση να ξέρω ΝΑΙ.

* Πως μπορούμε να καλλιεργήσουμε τη δημιουργικότητα των παιδιών μας;
Δίνοντας τους διάφορα ερεθίσματα –πιστεύω-και βέβαια όντας και εμείς οι ίδιοι δημιουργικοί. Ας μην ξεχνάμε ότι το παιδί: Ο,ΤΙ ΒΛΕΠΕΙ, ΚΑΝΕΙ! Το λέει ο Αίσωπος αυτό.

* Θα είχε ενδιαφέρον για σας να μοιραστείτε την εμπειρία σας μ’ εκπαιδευτικούς οργανώνοντας υλικό πάνω στην εμψύχωση της ύλης της Μυθολογίας ή της Ιστορίας;
Αν είχα χρόνο και αύριο κιόλας θα το έκανα, όμως να ξέρετε δεν θεωρώ τον εαυτό μου <ειδικό> Με το ένστιχτο, κυρίως δουλεύω.

* Μιλήστε μας για τα βιβλία σας
Κάθε βιβλίο είναι και μια ανάμνηση, μια που όλα σχεδόν έχουν ξεκινήσει από κάποια παράσταση μου.

* Σκέφτεστε να γράψετε κάποτε ένα βιβλίο πιο προσωπικό;
Ναι! πολλές φόρες μου έχει περάσει από το νου.

*Πως εμπνέεις σένα παιδί την αγάπη για το βιβλίο;
Πιστεύω, δίνοντας του ερεθίσματα ,ας πούμε μέσα από μια παράσταση, που θα του κεντρίσει το ενδιαφέρον για να πάρει το βιβλίο και να διαβάσει περισσότερα.

* Πείτε μας για τις δύο πολύ πετυχημένες παραστάσεις σας που παίζονται φέτος στο θέατρο.
Η Αργοναυτική εκστρατεία είναι το καμάρι μου! Μαγεύομαι με το μεγαλείο της Ελληνικής μυθολογίας, και αυτό το μεγαλείο προσπαθώ να αναδείξω μέσα από την παράσταση. Έχω μελετήσει πολύ για να γράψω αυτό το έργο. Πάντοτε μελετώ πολύ όταν καταπιάνομαι με την Μυθολογία. Και παίρνω μαζί μου πολλές στιγμές ευτυχίας κάθε φορά που τελειώνει μια παράσταση και βλέπω την χαρά των παιδιών. Το ίδιο ισχύει όμως και για τον ΑΙΣΩΠΟ που είναι κάτι άλλο εντελώς διαφορετικό. Ο Αίσωπος είναι η αγάπη μου. Παρουσιάζουμε 16 μύθους του γεμάτους <θησαυρούς> που μικροί μεγάλοι, καλούνται να ανακαλύψουν …

* Θέλετε να μοιραστείτε μαζί μας τα μελλοντικά επαγγελματικά σας σχέδια;
Με το έργο: ΕΡΩΤΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ που παίζω μαζί με τον Νίκο Δάφνη στο θέατρο ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΦΥΡΑ πρόκειται να κάνουμε μια μικρή περιοδεία σε κοντινά μέρη, αλλά και στην Κρήτη, μέσα στους δύο επομένους μήνες.
Αυτή τη στιγμή μελετάω τον ΠΛΟΥΤΟ του Αριστοφάνη, ψάχνω να βρω πως θα μπορούσα να διασκευάσω αυτό το έργο έτσι που να το καταλάβουν τα παιδία χωρίς να προδώσω τον Αριστοφάνη ---Παράλληλα ονειρεύομαι τον Περσέα, τον αρχαιότερο ήρωα, του οποίου η ιστορία φτιάχνει ένα εντελώς μαγικό παραμύθι. Ακόμα έχω μπροστά μου μια μεγάλη λίστα για το πότε και που θα πάω προκειμένου να παρουσιάσω τα καινούργια μου βιβλία: ΑΙΣΩΠΟΣ ΚΑΤΙ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙ, με τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΑΠΛΑΣΗ, και Ο ΙΑΣΟΝΑΣ ΚΑΙ Η ΑΡΓΟΝΑΥΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ, με τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΛΙΒΑΝΗ. Τέλος προετοιμαζόμαστε για μια μεγάλη καλοκαιρινή περιοδεία, σε όλη την Ελλάδα με τον ΑΙΣΩΠΟ μας.

* Θέλουμε τις συμβουλές σας. Παίζουμε ένα παιχνίδι; Συμπληρώστε τις παρακάτω φράσεις.
- Για να κρατήσεις ζωντανή τη σχέση με το σύντροφό σου μέσα στο χρόνο πρέπει να τον αντιμετωπίζεις με:
αγάπη- σεβασμό-κατανόηση- υπομονή- θα πρέπει ακόμα να συμβιβάζεσαι να υποχωρείς να δέχεσαι τα ελαττώματα του άλλου και να μπορείς να τα μετατρέπεις σε προτερήματα, να επαναλαμβάνεις συνέχεια από μέσα σου <κανείς δεν είναι τελειος> να…να…να..

- Για να είσαι καλή μάνα πρέπει να … καταλάβεις καλά ότι:
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΙΟ ΩΡΑΙΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΙΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΠΡΑΓΜΑ από το να μεγαλώνεις ένα παιδί. Να καταλάβεις ακόμα ΟΤΙ ΕΧΕΙΣ ΜΕΓΑΛΗ ΕΥΘΥΝΗ. Προσωπικά είχα μεγάλη αγωνία για το πώς έπρεπε να φερθώ στα παιδία μου όταν ήταν μικρά. Βλέπετε κάθε παιδί είναι μοναδικό και έχει την δική του προσωπικότητα. Κάθε παιδί είναι ξεχωριστό. Δεν νομίζω λοιπόν ότι υπάρχουν κανόνες. Βαδίζεις με το ένστιχτο σου , με πολύ αγάπη και ο Θεός βοηθός…

- Για να πετύχεις στη δουλειά σου πρέπει
Να αγαπάς αυτό που κάνεις. Και βέβαια να μη φοβάσαι να κοπιάσεις

Μια πετυχημένη ηθοποιός, για να κάνει πιο δημιουργικά τα Σαββατοκύριακα των παιδιών της, φτιάχνει μια ομάδα θεατρική με τα παιδιά της γειτονιάς. Τους «Ρακοσυλλέκτες». Στη συνέχεια αναβαθμίζει το Παιδικό θέατρο ανεβάζοντας το στη σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, στη Λυρική Σκηνή, στο Ηρώδειο …

*Αφηγηθείτε μας αυτό το παιχνίδι που έγινε ταξίδι, και σκοπός ζωής.
Δύσκολο να αφηγηθώ όλο αυτό το υπέροχο ταξίδι θα χρειαζόμουν σελίδες ολόκληρες. Ίσως αυτό θα μπορούσε να είναι το θέμα για το βιβλίο που λέγαμε στην αρχη……

* Παρακολουθώντας κανείς την καριέρα σας, διακρίνει μια ιδιαίτερη τόλμη στις επιλογές σας. Είστε παρορμητική ή σχεδιάζετε προσεκτικά την κάθε σας κίνηση;
Και τα δυο με αντιπροσωπεύουν, πότε έτσι πότε αλλιώς.

* Φαίνεστε πάντα αισιόδοξη, γεμάτη ενέργεια και δημιουργική. Ποιο είναι το μυστικό σας;
Αγαπώ πολύ τη ζωή. Προσπαθώ να γεύομαι κάθε στιγμή της και κάθε ομορφιά της. Προσπαθώ ακόμα να ξεχνώ τις ασκήμιες της. Ύστερα…. πιστεύω ότι ΖΩΗ και ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ πάνε μαζί.

* Βλέπουμε τη «χρυσόσκονη» στις παραστάσεις σας. Υπήρξε αρκετή «χρυσόσκονη» στη ζωή σας ή περάσατε και δύσκολα;
Υπήρξε και υπάρχει πολύ αγάπη στη ζωή μου και ξέρετε καλά ότι όταν υπάρχει αγάπη όλες οι δυσκολίες ξεπερνιούνται. Όσο για τη <χρυσόσκονη> λες και γεννήθηκα μ’ αυτήν. Έτσι έχω μπόλικη πάντα στις αποσκευές μου.

* Πως ήσασταν σαν παιδί;
Γελαστή – χαρούμενη - πρόθυμη –εξυπηρετική - αισιόδοξη. Επίμονη - εργατική- αλλά και νευρική - υπερβολική –αυθόρμητη- έτοιμη να κλάψω και να γελάσω και πάντα με ένα ΝΑΙ κάτω από την γλωσσά μου (αυτό οι δικοί μου το καταλογίζουν σαν το μεγαλύτερό μου ελάττωμα).

* Υπήρξατε αυστηρή μαμά;
Νομίζω όχι αλλά για να πω την αλήθεια, δεν χρειάστηκε κιόλας.

* Υπάρχουν κάποια λόγια ή μια συμβουλή κάποιου που σας δίνουν δύναμη και τα επιστρατεύετε όταν υπάρχει ανάγκη;
Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑΙΑ ΑΛΛΑ ΠΟΛΥ ΣΥΝΤΟΜΗ! ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΑΣ ΜΗΝ ΚΡΑΤΑΜΕ ΚΑΚΙΑ! ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΣΙΓΟΥΡΟ.