8 πλεονεκτήματα που δίνει η επίσκεψη σε ένα μουσείο

Τα 8 πλεονεκτήματα που δίνει η επίσκεψη σε ένα μουσείο

Όταν σε έναν παιδικό σταθμό παρέχουν μουσειακή αγωγή στα παιδιά που φιλοξενούν τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Η μουσειακή αγωγή είναι η εξοικείωση των παιδιών με το χώρο ενός μουσείου με σκοπό την καλλιέργεια της ιστορικής και κριτικής σκέψης. Ωραία… τον εξηγήσαμε τον όρο, αλλά τι προσφέρει σε ένα παιδί και σε ολόκληρη την οικογένεια μία επίσκεψη σε ένα μουσείο; Τι οφέλη μπορεί να έχει;

Τα 8 πλεονεκτήματα που δίνει σε μία οικογένεια η επίσκεψη σε ένα μουσείο

1. Ενθαρρύνει την αγάπη για την ιστορία.

Ένα μουσείο κουβαλά μαζί του μία ιστορία πολλών ετών. Με έναν μοναδικό τρόπο προκαλεί σε ένα παιδί το ενδιαφέρον να μάθει ένα μέρος αυτής της ιστορίας. Κάτι τέτοιο είναι αρκετά δύσκολο να γίνει μέσα σε μία τάξη.

2. Στα μουσεία αιωρούνται αμέτρητα ερωτηματικά

Η επίσκεψη σε ένα μουσείο προκαλεί αμέτρητα ερωτηματικά. Ποιος, που; πότε; γιατί;. Άλλωστε και αυτός είναι ο σκοπός των μουσείων, να προκαλούν τον επισκέπτη να μάθει για αυτά που βλέπει. Φανταστείτε στα μικρά παιδιά που στη ζωή τους αιωρούνται αμέτρητα ερωτηματικά πόσο διασκεδαστική θα είναι μία επίσκεψη σε ένα μουσείο.

3. Ιστορίες που προκαλούν θαυμασμό

Οι ιστορίες που κρύβονται πίσω από ένα ομοίωμα, έναν πίνακα, ένα τεράστιο ζώο είναι συναρπαστικές. Τα επιτεύγματα, οι αξίες και οι ικανότητες που κρύβει ένα έκθεμα σε ένα μουσείο προκαλούν σίγουρα τον θαυμασμό. Αυτές οι ιστορίες δίνουν κίνητρα στα παιδιά να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι.

4. Αύξηση της ικανότητας της κριτικής σκέψης

Μία βόλτα τους διαδρόμους ενός μουσείου προκαλεί την σύγκριση και την διαπίστωση των διαφορών ανάμεσα στα εκθέματα. Στα παιδιά ένα μουσείο συντελεί στην βελτίωση της ικανότητας της κριτικής σκέψης.

5. Διεγείρει την φαντασία

Φανταστείτε να περπατά ένα παιδί σε ένα μουσείο και δίπλα του να βρίσκεται ένα ζώο πιο ψηλό και από το σπίτι του, που δεν το έχει δει ποτέ του γιατί έχει να κάνει αισθητή την παρουσία του εδώ και εκατομμύρια χρόνια! Φανταστείτε ένα παιδί σε ένα μουσείο που διαθέτει πλανητάριο και με τα φώτα του σχηματίζει το ηλιακό σύστημα! Η φαντασία του οργιάζει, και ξεκινά να αναρωτιέται και να δημιουργεί εικόνες στο μυαλό του. Άλλωστε πλέον όλοι μας ξέρουμε πόσο σημαντικό είναι τα παιδιά να μην σταματήσουν να φαντάζονται και να ονειρεύονται.

6. Εμπλουτισμός του λεξιλογίου

Πόσες καινούριες λέξεις θα ακούσει ένας ενήλικας σε ένα μουσείο; φανταστείτε πόσες θα είναι αυτές για ένα παιδί!

7. Μας φέρνει πιο κοντά

Πολλά μουσεία στο πρόγραμμα τους έχουν μέρες αφιερωμένες αποκλειστικά στην οικογένεια. Συνήθως υπάρχουν και διάφορες δημιουργικές δραστηριότητες στο πρόγραμμα της ημέρας οι οποίες δίνουν την δυνατότητα σε γονείς και παιδιά να παίξουν και να μάθουν κάτι καινούριο μαζί. Να περάσουν οικογενειακό και ποιοτικό χρόνο και να συζητήσουν πολύ ενδιαφέροντα θέματα.

8. Όσο ζω…μαθαίνω

Πλέον στην εποχή μας απαιτείται μία ελάχιστη εκπαίδευση για οποιαδήποτε εργασία, και για να αυξήσεις τις πιθανότητες επιτυχίας στον επαγγελματικό τομέα πρέπει να είσαι ανοιχτός σε κάθε τι καινούριο και νέο. Πρέπει να έχεις την περιέργεια μέσα σου! Το μουσείο σε ένα παιδί αυξάνει το χαρακτηριστικό που λέγεται περιέργεια, το οποίο αν δεν το είχαμε εμείς οι άνθρωποι δεν θα γράφαμε αυτό το άρθρο διότι δεν θα υπήρχαν καν τα μουσεία…

Πηγή: Mommy University - schooling.gr