Τα καλά και τα κακά του καφέ

kafesΌλοι δεν αγαπάμε τον καφέ; Το άρωμα που μας ξυπνάει το πρωί. Το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού πίνει καφέ κάθε μέρα, και ένα μικρό ποσοστό έχει πραγματικά εθιστεί σε αυτό. Υπάρχουν πολλά επιχειρήματα για το αν ο καφές είναι καλός ή κακός για μας. Αυτό που έρχεται πρώτα στο μυαλό μας είναι ότι προέρχεται από φυτά, αυτό είναι καλό, γίνεται με νερό, έχει λίγες θερμίδες, δίνει ενέργεια, όλα αυτά είναι καλά. Όμως η μεγάλη κατανάλωση καφέ ή ένα πολύ δυνατό φλιτζάνι καφέ μας προκαλεί τρεμούλα και επηρεάζει την κανονική πίεση του αίματος.

Γιατί λοιπόν ο καφές είναι καλός; Ποια είναι τα οφέλη από την κατανάλωση του;

Ο καφές περιέχει αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και ανόργανα συστατικά και λίγες πρωτεΐνες. Μειώνει επίσης τον κίνδυνο ορισμένων ασθενειών όπως η νόμος Αλτσχάιμερ. Το ξέρετε ότι κάνει καλό και στα λουλούδια μας γιατί προσθέτει άζωτο στο χώμα;

Είναι αποδεδειγμένο, ότι οι γυναίκες που έπιναν 5 φλιτζάνια καφέ την ημέρα, είχαν 57% λιγότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο και αυτές που έπιναν μεγάλες ποσότητες δυνατού καφέ, είχαν 20% μικρότερο κίνδυνο για οποιοδήποτε είδος καρκίνου του μαστού. Οι άνδρες τώρα με 6 φλιτζάνια καφέ την ημέρα είχαν 60% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του προστάτη και 20% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κάθε είδους ασθένεια. Και αυτοί που έπιναν 1 με 2 φλιτζάνια την ημέρα, είχαν 30% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του προστάτη.

Τα καλά του καφέ

Αντιοξειδωτικά. Ο καφές είναι φορτωμένος με αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν στην πρόληψη οξείδωσης, μια διαδικασία που προκαλεί βλάβη στα κύτταρα και συμβάλλει στην γήρανση.

Νόσος του Parkinson. Η τακτική κατανάλωση καφέ μειώνει τον κίνδυνο της νόσου του Πάρκινσον.

Διαβήτης. Η κατανάλωση του καφέ προστατεύει από τον διαβήτη τύπου 2. Η μέτρια ημερήσια κατανάλωση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο του διαβήτη τύπου 2, σε νέους και μεσήλικες γυναίκες.

Κίρρωση του ήπατος. Ο καφές προστατεύει από την κίρρωση, ιδιαίτερα αλκοολική του ήπατος.

Πέτρες στα νεφρά. Η κατανάλωση του καφέ, μειώνει τον κίνδυνο σχηματισμού λίθων στα νεφρά.

Βελτιωμένη πνευματική απόδοση. Η καφεΐνη είναι γνωστό διεγερτικό. Και επειδή σχετίζεται με την θεοφυλλίνη ένα παλιό φάρμακο για το άσθμα, μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα του άσθματος.

Ας δούμε τώρα και τα μειονεκτήματα του καφέ.

Καρδιακές παθήσεις. Η σχέση μεταξύ της κατανάλωσης του καφέ και του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου έχει εξεταστεί σε πολλές μελέτες αλλά τα αποτελέσματα εξακολουθούν να είναι αμφιλεγόμενα. Λέγεται ότι συνδέεται με μια αύξηση της ομοκυστεΐνης, παράγοντα κινδύνου για στεφανιαία νόσο.
Επίσης ο βαρύς βρασμένος καφές αυξάνει την κακή χοληστερόλη και αυξάνει την αρτηριακή δυσκαμψία των αγγείων. Επίσης μπορεί να προκαλέσει ταχύ ή ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό (καρδιακές αρρυθμίες).

Αν και η κατανάλωση του καφέ δεν είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την υπέρταση, μπορεί να αυξήσει ελαφρώς τον κίνδυνο της υπέρτασης σε άτομα με αυξημένη αρτηριακή πίεση.

Οστεοπόρωση.
Μεγάλη κατανάλωση μπορεί να αυξήσει ελαφρώς τον κίνδυνο της οστεοπόρωσης, ιδιαίτερα σε γυναίκες με χαμηλή πρόσληψη ασβεστίου.

Αυπνία.Στα μειονεκτήματα του καφέ, θα συμπληρώσουμε την αϋπνία που προκαλεί σε ορισμένους ανθρώπους, εάν πιουν καφέ λίγο πριν κοιμηθούν, την καούρα, την αφυδάτωση (μην ξεχνάμε γενικά να πίνουμε νερό) και την εξάρτησή μας από την καφεΐνη. Η οποία είναι ένα ήπιο διεγερτικό του νευρικού συστήματος. Όμως είναι εύκολο να σταματήσει αυτή η συνήθεια και βέβαια οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν εθιστεί στον καφέ.

Τώρα λοιπόν ξέρουμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του καφέ. Όπως σε όλα τα πράγματα στην καθημερινή διατροφή μας, όταν δεν γίνεται κατάχρηση δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Ένα φλιτζάνι αχνιστού καφέ το πρωί είναι υπέροχο! Προσοχή λίγο στην ζάχαρη, γιατί προσθέτει θερμίδες και χαλάει την ωραία γεύση του.