Τα μικρά παιδιά και ο υπολογιστής. Μερικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Τα μικρά παιδιά και ο υπολογιστής. Μερικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Πόσο σημαντικό είναι να γνωρίζουν οι γονείς τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της τεχνολογίας στα παιδιά.

Σήμερα λοιπόν το ερώτημα είναι, πότε είναι πολύ νωρίς να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε την τεχνολογία για τα παιδιά;
Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι τα παιδιά που έχουν κάποια γνώσεις από νωρίς είναι καλύτερα προετοιμασμένα για το σχολείο, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι σε μία τέτοια τρυφερή ηλικία το να ασχολούνται με την τεχνολογία θα έχει καταστροφικές συνέπειες στο μέλλον.

Ελάτε να δούμε, σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς, τα καλά και τα κακά της τεχνολογίας και να καταλάβουμε ποιά είναι η καλύτερη απόφαση όταν πρόκειται για τα μικρά παιδιά και τον ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Ας ξεκινήσουμε με τα πλεονεκτήματα της τεχνολογίας στα παιδιά.

Να τελειοποιήσουν τις λεπτές κινητικές δεξιότητες.
Πιέζοντας τα πλήκτρα και μαθαίνοντας να χειρίζονται το ποντικι, τα "μικρά παχουλά δακτυλάκια" λαμβάνουν την ίδια πολύτιμη προπόνηση όπως με τη ζωγραφική ή το μουτζούρωμα.
Αυτές οι λεπτές κινήσεις ακονίζουν το συντονισμό ματιού – χεριού, και αυτό θα βοηθήσει τα επόμενα χρόνια το μικρό σας να μάθει να χρησιμοποιεί το ψαλίδι ή να φτιάχνει ένα παζλ.

Διδάσκει αιτία και αποτέλεσμα.
Δεν είναι μυστικό ότι τα νήπια και τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας αγαπούν τα παιχνίδια που μπορούν να χειριστούν, αυτή η αίσθηση του ελέγχου είναι εξαιρετική, όπως τα βιβλία με εικόνες που εμφανίζονται και χάνονται, και οτιδήποτε με μοχλούς, διακόπτες ή κουμπιά.
Γι’ αυτό ακριβώς τα μικρά παιδιά και οι υπολογιστές λειτουργούν καλά μαζί. Κάνουν κλικ σε ένα χαρακτήρα ή εικονίδιο και κάτι συμβαίνει! Ίσως έχουν επιλέξει το σωστό γράμμα ή χρώμα.

Τα μειονεκτήματα της τεχνολογίας για τα παιδιά.
Δεν αφήνει αρκετό «κοινωνικό» χρόνο στο παιδί.
Τα παιχνίδια στον υπολογιστή μπορεί να είναι διαδραστικά, αλλά συνήθως μόνο μεταξύ του χρήστη και της οθόνης.
Oι άνθρωποι, ειδικά τα μικρά παιδιά, έχουν ανάγκη να συναναστρέφονται με άλλους ανθρώπους για να αναπτύξουν την ενσυναίσθηση, την οικοδόμηση κοινωνικών δεξιοτήτων και να διασκεδάζουν πρόσωπο με πρόσωπο! Επιπλέον, δεν υπάρχει εκπαιδευτικό λογισμικό που μπορεί να ανταγωνιστεί μαζί σας στον τομέα της διδασκαλίας.

Δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για τα χέρια.
Υπάρχει ένας λόγος που τα νήπια αγγίζουν τα πάντα. Αυτός είναι ο τρόπος τους να μαθαίνουν τον κόσμο γύρω τους.
Είτε πρόκειται να φτυαρίζουν άμμο στο κουβαδάκι τους και μετά να το αδειάζουν πάλι, είτε προσπαθούν να τοποθετήσουν τους κύβους τον ένα επάνω στον άλλο χωρίς να πέσουν, είτε ανακατεύοντας χώμα και νερό για να κάνουν λάσπη, δημιουργούν όλα αυτά τα μαγικά πράγματα με τα χέρια τους.
Είναι δυνατόν να τα αντικαταστήσει όλα αυτά μια οθόνη;

Πολύ μεγάλη διέγερση.
Είναι εύκολο για ένα νήπιο ή παιδί προσχολικής ηλικίας να συγκλονιστεί από όλες αυτές τις επιπτώσεις, δυνατοί ήχοι, έντονα χρώματα, φώτα που αναβοσβήνουν και ατέλειωτη δράση.
Αν παρατηρήσετε ότι το μικρό σας εκνευρίζετε, μετά από κάποια ώρα στον υπολογιστή, προσπαθήστε να μειώσετε το χρόνο του στην οθόνη.

Αντίθετα προσπαθήστε να αφιερώνει περισσότερη ώρα σε ντεμοντέ παιχνίδια, όπως να κάνει μία βόλτα με το ποδήλατό του, να διαβάσετε ένα βιβλίο ή να φτιάξει κάτι με τη πλαστελίνη του.
Επίσης άλλο ένα πρόβλημα που μπορεί να παρουσιαστεί στα παιδιά που ασχολούνται πολύ με τον υπολογιστή είναι, ότι ίσως αργότερα δεν θέλουν να συγκεντρώνονται σε κάτι πιο ήσυχο όπως να διαβάσουν ή να ζωγραφίσουν, όπως επίσης δεν δίνουν προσοχή στα εκπαιδευτικά μέσα με λιγότερη υψηλή τεχνολογία, όπως για παράδειγμα ο δάσκαλος και ο πίνακας.

Περνούν πολύ χρόνο καθισμένα.
Σίγουρα οι υπολογιστές είναι πνευματικά ερεθίσματα αλλά τα νήπια, όπως και όλοι οι άνθρωποι, πρέπει να κινούνται.
Το φυσικό σωματικό παιχνίδι είναι κλειδί για την ανάπτυξη του παιδιού, βοηθά στην οικοδόμηση ισχυρών μυών και είναι ένας βασικός τρόπος για να ανακαλύψουν τα παιδιά τι μπορεί να κάνει το σώμα τους.
Επιπλέον, οι συνήθειες που αποκτά από νωρίς έχουν την τάση να «κολλήσουν» για το καλύτερο ή χειρότερο, έτσι κάντε το καλύτερο για το παιδί σας, μειώστε τον χρόνο του μπροστά στην οθόνη, μην ξεχνάτε και την τηλεόραση, και ενσωματώστε άφθονες σωματικές δραστηριότητες κάθε ημέρα.