Τα πρώτα Χριστούγεννα του μωρού μου

μωρό τα πρώτα ΧριστούγενναΜία από τις πιο όμορφες αναμνήσεις που θα ζήσετε ως νέες μητέρες, είναι τα πρώτα Χριστούγεννα μαζί με το μωρό σας. Νέες εικόνες και μυρωδιές στο σπίτι μέσα σε μια ζεστή και γιορτινή ατμόσφαιρα. Ένα μαγικό σκηνικό και το καλύτερο δώρο που θα μπορούσατε να ζητήσετε από τον… Άγιο Βασίλη. Τα Χριστούγεννα με το νέο σας μωράκι είναι μια καλή ευκαιρία να γίνετε δημιουργικές και , αν προσέξετε κάποιες μικρές λεπτομέρειες , είναι σίγουρο ότι θα σας μείνουν αξέχαστα!

1. Δημιουργήστε νέες γιορτινές παραδόσεις
Οι αναμνήσεις από τα δικά μας παιδικά χρόνια μας ακολουθούν και ως ενήλικες. Τα όμορφα στολίδια, οι μυρωδιές από τα γιορτινά εδέσματα και οι ήχοι από τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια. Ο ερχομός του νέου μέλους της οικογένειας σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας περιόδου, κατά την οποία όλα τα παραπάνω θα αρχίσουν να ταυτίζονται με νέες εικόνες πλέον. Φτιάξτε κουλουράκια, τραγουδήστε και στολίστε το πρώτο χριστουγεννιάτικο σας δέντρο μαζί με το μωρό σας. Εκείνο δεν είναι σε θέση να κατανοήσει ακόμη αυτές τις αξίες, αλλά εσείς θα ζήσετε μια μοναδική εμπειρία ζωής!

2. Αποτυπώστε τις στιγμές σε φωτογραφίες και video
Κάθε στιγμή με το μωρό σας είναι ξεχωριστή. Οι πρώτες του στιγμές κατά τη διάρκεια των εορτών μπορούν να αποτυπωθούν σε φωτογραφίες και video, για να σας μείνουν αξέχαστες. Μην επικεντρωθείτε όμως μόνο σε συγκεκριμένες στιγμές. Δημιουργήστε το δικό σας άλμπουμ φωτογραφιών, καθώς και ένα video με διάφορες στιγμές της κάθε ημέρας του μωρού. Να είστε σε ετοιμότητα εκείνη την περίοδο και σίγουρα το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει!

3. Χαρίστε του τα πρώτα του δώρα
Η περίοδος των Χριστουγέννων μας εμπνέει για να χαρίσουμε στο μωρό τα πρώτα του δώρα. Κάντε μια έρευνα αγοράς και επιλέξτε εκείνα τα είδη που του ταιριάζουν, είτε είναι παιχνίδια, είτε είναι ρουχισμός, είτε είναι μικρά και μεγαλύτερα διακοσμητικά για το παιδικό δωμάτιο. Διαλέξτε το χρώμα και το σχέδιο που επιθυμείτε και διασκεδάστε με τον μικρό σας πρίγκιπα ή τη μικρή σας πριγκίπισσα. Μπορείτε να αναγράψετε την ημερομηνία αγοράς σε όσα αντικείμενα είναι εφικτό, ώστε να μην ξεχάσετε ποτέ την αγορά των πρώτων του χριστουγεννιάτικων δώρων.

4. Δώστε προσοχή στις επισκέψεις φίλων και γνωστών
Σε όλη τη διάρκεια των εορτών, ο κοινωνικός σας περίγυρος πιθανόν να θελήσει να γνωρίσει από κοντά το νέο μέλος της οικογένειας. Θα πρέπει να είστε προσεκτική στην επιλογή των ατόμων, οι οποίοι θα βρεθούν κοντά στο μωρό, καθώς είναι πολύ νωρίς για τέτοιου είδους συναντήσεις και για εκείνο, αλλά και για εσάς. Η επαφή με κόσμο, ο θόρυβος, τα εναλλασσόμενα πρόσωπα και οι άγνωστες αγκαλιές μπορεί να προκαλέσουν ανησυχία και δυσαρέσκεια στο μωρό. Φροντίστε επίσης, να μην έρθει σε επαφή με άτομα του κύκλου σας, τα οποία ταλαιπωρούνται από κάποια ίωση, έστω κι αν πλέον αναρρώνουν.

5. Ακολουθήστε τους ρυθμούς του μωρού
Καθώς είστε συνεχώς μαζί του και μαθαίνετε σταδιακά τους ρυθμούς του και τις ανάγκες του, προσπαθήσετε να τηρείτε τα προγράμματά του. Εκείνο θα σας δείξει απλόχερα τα δείγματα, εσείς δεν έχετε παρά να τα ακολουθήσετε. Παρατηρήστε το πότε και το πόσο συχνά κουράζεται ή πεινάει, ακόμη και το κλάμα του, ώστε να είστε έτοιμες να αντιμετωπίσετε άμεσα οποιαδήποτε κατάσταση τυχόν προκύψει και ρυθμίστε τις υποχρεώσεις σας βάση των αναγκών του. Μπορεί να χρειαστεί να αναβάλλετε κάποια κοινωνική γιορτινή εκδήλωση, αν χρειαστεί, προκειμένου να μείνετε μαζί του. Να είστε προετοιμασμένη να αλλάξετε το εορταστικό σας πρόγραμμα και τα σχέδιά σας, σύμφωνα με τους ρυθμούς που θα κρατήσει εκείνο.

6. Προτεραιότητά σας πάντα η ασφάλειά του
Είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε πότε το μωρό μας νιώθει ασφάλεια, καθώς επίσης και τί ακριβώς πρέπει να προσέχουμε, οπότε θα πρέπει να είστε δύο φορές πιο προσεκτικές για πιθανές εστίες κινδύνου.
- Αποφύγετε τα χριστουγεννιάτικα στολίδια στο παιδικό δωμάτιο. Το μωρό δεν αντιλαμβάνεται την εορταστική ατμόσφαιρα και, κατά συνέπεια, δεν υπάρχει λόγος να φορτώνουμε το υπνοδωμάτιο με περιττές λεπτομέρειες.
- Μην αφήνετε πολλά κεριά αναμμένα στον χώρο, καθώς αναδύουν μυρωδιές και καπνό, κάτι που μπορεί να είναι έως και επικίνδυνο για το μωρό.
- Προσέξτε τα λαμπάκια του δέντρου και τον γενικότερο στολισμό, ο οποίος απαιτεί χρήση πρίζας. Να ελέγχετε συχνά τη σωστή λειτουργία και να σβήνετε τα λαμπάκια κάθε βράδυ.
- Ακολουθείστε τις συμβουλές του ιατρού σας σχετικά με την διατροφή του παιδιού και μην προσπαθήσετε να του προσφέρετε γεύσεις από το γιορτινό τραπέζι, έστω και πολτοποιημένες.

Τα πρώτα Χριστούγεννα με το μωρό σας είναι μια εμπειρία, την οποία θα βιώσετε μόνο μία φορά. Γι αυτό τον λόγο, φροντίστε να προετοιμάσετε τις κατάλληλες συνθήκες στο σπίτι και ένα ασφαλές και ευχάριστο περιβάλλον, ώστε να μπορέσετε να απολαύσετε τα Χριστούγεννα τόσο εσείς ως γονείς, όσο και το νέο μέλος της οικογένειας, με τον δικό του τρόπο.

Καλές γιορτές!