Θεραπεία γονιμότητας και καρκίνος μαστού

Θεραπεία γονιμότητας και καρκίνος μαστού

Οι θεραπείες γονιμότητας μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Η στειρότητα και οι ορμονικές θεραπείες γονιμότητας μπορεί να επηρεάσουν την ποσότητα του πυκνού ιστού στο στήθος και να αυξήσουν έτσι τον παράγοντα κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Ερευνητές στο Ινστιτούτο Καρολίνσκα στη Σουηδία έδειξε ότι οι γυναίκες με ιστορικό υπογονιμότητας είχαν πυκνότερο στήθος από τις άλλες γυναίκες.

Η συσχέτιση ήταν πιο έντονη στις γυναίκες που είχαν υποβληθεί σε ελεγχόμενη διέγερση των ωοθηκών, δηλαδή την ορμονική θεραπεία που απαιτείται για την εξωσωματική γονιμοποίηση.

Διαβάστε ακόμη: Το μέλλον της θεραπείας της γονιμότητας

«Τα αποτελέσματα από τη μελέτη μας δείχνουν ότι οι γυναίκες που δεν μπορούσαν να συλλάβουν και ειδικότερα αυτές που υπεβλήθησαν στην ελεγχόμενη διέγερση των ωοθηκών, αποτελούν μία ομάδα με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού» δηλώνει ο επικεφαλής της έρευνας.

Ο ιστός του μαστού αποτελείται από δύο τύπους: ο πυκνός και μη πυκνός λιπώδης ιστός.

Οι γυναίκες με εξαιρετικά πυκνούς μαστούς έχουν τέσσερις με έξι φορές υψηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού, σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν έχουν πυκνό ιστό μαστού.

Στην πρόσφατη αυτή μελέτη οι γυναίκες με ιστορικό υπογονιμότητας βρέθηκαν να έχουν πυκνό όγκο, δηλαδή πυκνό ιστό του μαστού.
Η θεραπεία αυτή αυξάνει τα επίπεδα των οιστρογόνων και της προγεστερόνης και υπάρχει η υποψία ότι αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου.

Αυτή είναι η πρώτη μελέτη βασισμένη στον πληθυσμό για τη διερεύνηση της επίδρασης της υπογονιμότητας και τη διέγερση της ορμόνης αυτής (η μαστογραφία δείχνει την πυκνότητα) η οποία μπορεί να είναι ένας χρήσιμος δείκτης της επίδρασής της στον καρκίνο του μαστού. Ειδικά στις γυναίκες κάτω από την ηλικία που ο καρκίνος κανονικά εμφανίζεται (50 ετών και άνω).

Διαβάστε ακόμη:Η αλήθεια για τη γονιμότητα

Οι ερευνητές επέλεξαν 43.313 γυναίκες ηλικίας μεταξύ 40 και 69 ετών οι οποίες είχαν κάνει μαστογραφία για την πρόβλεψη του κινδύνου μεταξύ 2010 και 2013.
Οι γυναίκες απάντησαν επίσης σε ένα ερωτηματολόγιο συμπεριλαμβανομένων των θεμάτων σχετικά με την ηλικία, το ύψος, το βάρος, το κάπνισμα, την κατανάλωση αλκοόλ, την ιστορία της στειρότητας και το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού.

Για την εκτίμηση της σχέσης μεταξύ της στειρότητας, της ορμονικής θεραπείας γονιμότητας και της πυκνότητας στη μαστογραφία, οι ειδικοί έκαναν μία πρώτη σύγκριση των επιπέδων πυκνότητας στη μαστογραφία μεταξύ γονίμων και υπογόνιμων γυναικών.
Στη συνέχεια συνέκριναν υπογόνιμες γυναίκες που δεν είχαν λάβει ορμονική θεραπεία με όσες είχαν λάβει.

Βρήκαν μία ισχυρότερη σύνδεση μεταξύ της θεραπείας και της πυκνότητας του ιστού του στήθους σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, η οποία μπορεί να υποδηλώνει μία πιθανή μακροχρόνια επίδραση στον ιστό του μαστού.
Το αν οι διαφορές πυκνότητας του μαστού μπορεί να επηρεάσουν μακροχρόνια τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, παραμένει ακόμη άγνωστο.

Πηγή www.india.com