Θηλασμός και κάπνισμα

Θηλασμός και κάπνισμα

Πρέπει η μητέρα που καπνίζει να θηλάσει;

Πρώτα απ’ όλα, μία μητέρα πρέπει να θηλάσει ακόμα και αν δεν μπορεί να κόψει το κάπνισμα. Ο θηλασμός παρέχει πολλά οφέλη που θα βοηθήσουν το μωρό να καταπολεμήσει ασθένειες. Ακόμη, βοηθάει το μωρό να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις που έχει το τσιγάρο στην υγεία του όπως η πνευμονοπάθειες.

Είναι σίγουρα καλύτερα αν οι μητέρες που θηλάζουν δεν καπνίζουν, αλλά εάν μια μητέρα δεν μπορεί να το περιορίσει ή να το σταματήσει, τότε είναι καλύτερα να καπνίζει και να θηλάσει παρά να καπνίζει και να σταματήσει το θηλασμό.

Όσο περισσότερα τσιγάρα καπνίζει η μητέρα, τόσο περισσότερο κινδυνεύει η υγεία η δική της και του μωρού της. Εάν δεν μπορεί ή δεν θέλει να σταματήσει το κάπνισμα, ας προσπαθήσει τουλάχιστον να περιορίσει τον αριθμό των τσιγάρων που καπνίζει.

Τι συμβαίνει στα μωρά όταν εκτίθενται στον καπνό του τσιγάρου;

Τα μωρά και τα παιδιά που εκτίθενται στον καπνό του τσιγάρου, εμφανίζουν πολύ συχνότερα πνευμονία, άσθμα, λοιμώξεις τους αυτιού, βρογχίτιδα, ερεθισμό των ματιών και λαρυγγίτιδα.

Οι κολικοί είναι πιο συχνοί στα μωρά που οι γονείς τους καπνίζουν ή αν καπνίζει η μητέρα κατά την διάρκεια του θηλασμού. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τόσο η νικοτίνη που μεταφέρεται από το γάλα στο μωρό όσο και το παθητικό κάπνισμα, δημιουργεί στο μωρό χρόνια αναπνευστικά προβλήματα. Τα μωρά που οι γονείς τους καπνίζουν είναι περισσότερο ανήσυχα και οι μητέρες που καπνίζουν δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν εύκολα τους κολικούς του βρέφους λόγω των χαμηλότερων επιπέδων της προλακτίνης.

Όταν η μητέρα που θηλάζει καπνίζει πολύ, προκαλεί άσχημα συμπτώματα στο μωρό, όπως ναυτία, εμετό, κοιλιακές κράμπες και διάρροια. Τα μωρά, των οποίων οι γονείς καπνίζουν, έχουν επτά φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από το σύνδρομο του αιφνίδιου βρεφικού θανάτου.

Επίσης τα παιδιά αυτά, επισκέπτονται δύο ως τρεις φορές περισσότερο τον παιδίατρο, συνήθως από αναπνευστικές λοιμώξεις ή ασθένειες που σχετίζονται με αλλεργίες.

Τα παιδιά που εκτίθενται σε παθητικό κάπνισμα στο σπίτι έχουν χαμηλότερα επίπεδα της HDL καλής χοληστερόλης στο αίμα, που βοηθά στην προστασία κατά της στεφανιαίας νόσου.

Τέλος, τα παιδιά των καπνιστών είναι πολύ πιθανό να γίνουν και τα ίδια καπνιστές. Μία πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι μεγαλώνοντας σε ένα σπίτι στο οποίο και οι δύο γονείς κάπνιζαν, θα μπορούσε να διπλασιάσει τον κίνδυνο του παιδιού να πάθει καρκίνο του πνεύμονα στην ενήλικη ζωή του.

Πως το κάπνισμα επηρεάζει το θηλασμό;

Το κάπνισμα έχει συνδεθεί με:

  • Γρήγορο απογαλακτισμό. Μελέτη απέδειξε ότι οι καπνίστριες τείνουν να σταματήσουν το θηλασμό νωρίτερα.
  • Χαμηλότερη παραγωγή γάλακτος
  • Χαμηλότερα επίπεδα προλακτίνης. Η ορμόνη αυτή είναι απαραίτητη για την σύνθεση του γάλακτος.
  • Μία μελέτη έδειξε ότι οι μητέρες που καπνίζουν και ζουν σε περιοχές με ήπια ή ανεπαρκή ύπαρξη ιωδίου έχουν λιγότερο ιώδιο στο γάλα τους που απαιτείται για τη λειτουργία του θυρεοειδούς του μωρού, σε σύγκριση με αυτές που δεν κάπνιζαν. Οι ειδικοί προτείνουν να παίρνουν συμπλήρωμα ιωδίου.

Παρά το γεγονός ότι το κάπνισμα έχει συνδεθεί με την παραγωγή γάλακτος, αυτό μπορεί να σχετίζεται με κακή διαχείριση της γαλουχίας και όχι με φυσιολογικές αιτίες. Μία μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2001 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι οι γυναίκες που καπνίζουν θηλάζουν τα βρέφη τους για μικρότερη διάρκεια από αυτές που δεν καπνίζουν, τα αποδεικτικά στοιχεία για ένα φυσιολογικό μηχανισμό για το γεγονός αυτό δεν είναι ισχυρά.

Πως να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο για το μωρό σας αν καπνίζετε.

Το ιδανικό: Σταματήστε το κάπνισμα!

Μειώστε το κάπνισμα. Όσο λιγότερο καπνίζετε, τόσο μικρότερη είναι η πιθανότητα ότι θα προκύψουν προβλήματα. Οι κίνδυνοι αυξάνονται εάν καπνίζετε περισσότερα από 20 τσιγάρα την ημέρα.

Μην καπνίζετε αμέσως, πριν ή κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Θα αναστείλει τη ροή του γάλακτος και δεν είναι καλό για το βρέφος.

Καπνίστε αμέσως μετά το θηλασμό για να «κόψετε» τη ποσότητα της νικοτίνης στο γάλα σας κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Αφήστε όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο μεταξύ του καπνίσματος και του θηλασμού.

Χρειάζονται 95 λεπτά για το ήμισυ της νικοτίνης να αποβληθεί από το σώμα σας.

Αποφύγετε το κάπνισμα στο ίδιο δωμάτιο με το μωρό σας. Ακόμη καλύτερα, καπνίστε έξω μακριά από το μωρό και τα άλλα παιδιά.

Μην επιτρέψετε σε κανέναν άλλο να καπνίζει κοντά στο μωρό σας.