Θηλασμός και ύπνος (Μέρος 1ο)

Θηλασμός και ύπνος (Μέρος 1ο)

Θηλάζω το μωρό μου για να κοιμηθεί. 

Πολλές μητέρες αισθάνονται ενοχή γι’ αυτό. Όμως δεν υπάρχει τίποτα κακό σε αυτό. Είναι πολύ φυσιολογικό τα μωρά να θηλάζουν για να κοιμηθούν αλλά και να ξυπνούν 1 – 3 φορές τη νύκτα για να θηλάσουν, ειδικά τον πρώτο τους χρόνο. Μερικά μωρά δεν το κάνουν. Αυτά όμως είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας. Πολλά μωρά, εάν τους δοθεί η ευκαιρία, μπορεί και να θηλάζουν για να κοιμηθούν μέχρι να κλείσουν τον δεύτερο χρόνο τους ή και περισσότερο.
Ο θηλασμός βοηθά το μωρό να ηρεμήσει και να κοιμηθεί πιο εύκολα. Ασφαλώς η μητέρα δεν είναι πιπίλα! Είναι όμως η Μαμά! Είναι ο ήλιος, το φεγγάρι, η γη, η ασφάλεια, τα πάντα για το μωρό. Το λένε οι ειδικοί.

Μήπως δημιουργώ μια κακή συνήθεια, επιτρέποντας στο μωρό μου να θηλάσει για να κοιμηθεί;

Η επιθυμία του μωρού σας να θηλάσει για να κοιμηθεί, είναι πολύ φυσιολογική και δεν είναι μία κακή συνήθεια που εσείς έχετε καλλιεργήσει. Μην φοβάστε να το θηλάσετε. Θα αναζητήσει το στήθος σας, όταν είναι κουρασμένο ή εκνευρισμένο, γιατί είναι ένα οικείο και παρήγορο μέρος γι’ αυτό. Το να συνδέσει το θηλασμό για να χαλαρώσει και να κοιμηθεί είναι πολύ φυσικό. Και οι ενήλικες προσπαθούμε να κάνουμε πράγματα για να χαλαρώσουμε πριν κοιμηθούμε, διαβάζουμε, παρακολουθούμε τηλεόραση, πίνουμε κάτι ζεστό. Ο θηλασμός κάνει το ίδιο στο μωρό. 

Για πολλά μωρά η ώρα αυτή του μεσημεριανού ή βραδινού ύπνου, είναι η μόνη φορά που θηλάζουν καλά. Αφήνοντάς το λοιπόν να θηλάσει τις ώρες αυτές, όταν η προσοχή του είναι συγκεντρωμένη μόνο σε αυτό, μπορείτε να είστε σίγουρη ότι πίνει αρκετό γάλα και η όμορφη αυτή σχέση μεταξύ σας συνεχίζεται.

Το θέμα του ύπνου δεν είναι απλώς μία καλή συνήθεια ενάντια μιας κακής. Είναι πολύ περισσότερο θέμα πολιτισμού, τρόπου ζωής και προσδοκιών. Δείτε τρεις προσεγγίσεις για θέματα γονικής μέριμνας:

Αναγκάζοντας το μωρό να αλλάξει για να ταιριάζει στον τρόπο ζωής του γονέα είναι μία προσέγγιση. Η νεότερη "οικογενειακή" κουλτούρα τείνει να μην είναι πολύ φιλική προς το μωρό. Η τρέχουσα τάση, όπως φαίνεται σε πολλά δημοφιλή βιβλία ανατροφής των παιδιών, είναι να πιέζουν οι γονείς το μωρό να προσαρμοστεί στο δικό τους τρόπο ζωής. Για παράδειγμα, το μωρό πρέπει να κοιμηθεί όλη τη νύκτα για να κοιμηθούν και οι γονείς. Και το «καλό» μωρό είναι αυτό που έχει τις λιγότερες απαιτήσεις από τους γονείς του. 

Μία άλλη προσέγγιση είναι να προσπαθήσουν οι γονείς να προσεγγίσουν το στυλ των παραδοσιακών κοινωνιών και να κάνουν αυτοί τα πάντα. Όμως αυτό είναι δύσκολο, ιδίως όταν δεν υπάρχει βοήθεια. Αυτό αλλάζει και την κοινωνική συμπεριφορά των γονέων προς τους ανθρώπους γύρω τους. Δηλαδή, δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις κοινωνικές υποχρεώσεις τους.

Μία τρίτη προσέγγιση είναι να κάνουν οι γονείς ότι είναι δυνατόν και στη συνέχεια να «ζητήσουν» από το μωρό για προσαρμοσθεί στις δικές τους ανάγκες. Αυτή είναι μία προσέγγιση που μπορεί να λειτουργήσει καλά, για πολλές οικογένειες. Οι γονείς κάνουν ότι μπορούν για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες του μωρού τους και ζητούν από αυτό να προσαρμοστεί, όταν τίποτε άλλο δεν μπορεί πραγματικά να λειτουργήσει.