Τι είναι η μηνιγγίτιδα;

Τι είναι η μηνιγγίτιδα;

Τι είναι η μηνιγγίτιδα;

Η μηνιγγίτιδα είναι ένα λοιμώδες νόσημα της παιδικής ηλικίας. Είναι μια ασθένεια που προσβάλλει τις μεμβράνες που περιβάλλουν τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό.

Κολλάει η μηνιγγίτιδα;

Η μηνιγγίτιδα είναι μια σοβαρή λοίμωξη αλλά για να κολλήσουμε πρέπει να έχουμε τον μηνιγγιτιδόκοκκο. Το 5-15 % από εμάς κουβαλάμε αυτό το μικρόβιο στο λαιμό μας χωρίς όμως να αρρωσταίνουμε. Έτσι, δεν είναι εφικτό να καθορίσουμε ποιοι από εμάς θα κολλήσουμε το μικρόβιο και θα νοσήσουμε. Ο μηνιγγιτιδόκοκκος κολλάει με το σάλιο ή όταν κάποιος που νοσεί βήξει η φτερνιστεί κοντά μας. Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να επικοινωνήσουμε απ’ ευθείας με τον γιατρό μας για να επιβεβαιώσει εάν τα συμπτώματα που εμφανίζουμε είναι συμπτώματα μηνιγγίτιδας και να μας προτείνει τον καλύτερο τρόπο προφύλαξης.

Υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία για την μηνιγγίτιδα;

Τα αντιβιοτικά μέσα σε ορό είναι η πιο αποτελεσματική θεραπεία και είναι καλύτερα να δίνονται το συντομότερο δυνατό αφού ο ασθενής εμφανίσει συμπτώματα μηνιγγίτιδας. Για να γίνει όμως σωστή διάγνωση, ο ασθενής πρέπει να κάνει ανάλυση εγκεφαλονωτιαίου υγρού (ΕΝΥ). Το αποτέλεσμα αυτής της ανάλυσης θα καθορίσει και την πορεία αλλά και την διάρκεια της θεραπείας. Με μια διαφορά. Οι ιογενείς μηνιγγίτιδες γίνονται καλά από μόνες τους. Για τα περισσότερα περιστατικά δεν υπάρχουν αντιβιοτικά. Στις ελαφρότερες των περιπτώσεων ο ασθενής μπορεί να πάει σπίτι και να ξεκουραστεί, να πίνει πολλά υγρά και παυσίπονα.

Μπορεί να γίνει πρόληψη της μηνιγγίτιδας;

Σαφέστατα. Το πιο απλό που μπορούμε να κάνουμε είναι να πλένουμε τακτικά τα χέρια μας, να μάθουμε να αναγνωρίζουμε τα συμπτώματα της μηνιγγίτιδας και να μην ερχόμαστε σε επαφή με άτομα που νοσούν. Εάν έχετε έρθει σε επαφή με άτομο που έχει προσβληθεί από ιογενή μηνιγγίτιδα, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας και ζητήστε του συμβουλές για την καλύτερα προστασία. Επίσης, εάν αντιληφθούμε κάποιο κρούσμα μηνιγγίτιδας στο σχολείο του παιδιού μας ή στο συγγενικό μας περιββάλον, ενημερώνουμε τις αρχές και το ΚΕΕΛΠΝΟ. Τέλος μπορείτε να εμβολιαστείτε. Είναι ο καλύτερος τρόπος πρόληψης.