Τι μπορείτε να κάνετε και πότε, μετά τον τοκετό

Τι μπορείτε να κάνετε και πότε, μετά τον τοκετό

Τώρα που έχετε αρχίσει να προσαρμόζεστε στη ρουτίνα της φροντίδας του νεογέννητου μωρού σας, αναρωτιέστε ίσως πότε μπορείτε να συνεχίσετε τις παλιές σας δραστηριότητες. Όσο και αν είστε πρόθυμες να κάνετε τα πάντα όπως πρώτα είναι σημαντικό να δώσετε στο σώμα σας την ευκαιρία να ανακάμψει από την εγκυμοσύνη και τον τοκετό.

Λάβετε υπόψη ότι μπορεί να χρειαστεί να περιμένετε πριν αρχίσετε ορισμένες δραστηριότητες, ανάλογα με το πώς ήταν η εγκυμοσύνη σας και ο τοκετός και πόσο δραστήριες είσαστε πριν την εγκυμοσύνη.

Δώστε στον εαυτό σας χρόνο για να συνδεθείτε με το μωρό σας και προσπαθήστε να ξεκουραστείτε. Για να καταλάβετε αν είστε έτοιμες και για ποιες δραστηριότητες, διαβάστε παρακάτω αυτόν το εύχρηστο οδηγό.

Άσκηση

Αν κάνατε καισαρική, περιμένετε τουλάχιστον τέσσερις έως έξι εβδομάδες πριν αρχίσετε να γυμνάζεστε, και αποφύγετε τις ασκήσεις για να τονίσετε τους κοιλιακούς μυς τουλάχιστον δύο μήνες. Αν ο τοκετός σας ήταν φυσιολογικός, αρχίστε να περπατάτε μόλις έχετε κέφι γι’ αυτό. Επειδή το σώμα σας εξακολουθεί να έχει υψηλά επίπεδα ρελαξίνης, δηλαδή την ορμόνη που το σώμα δημιουργεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για να μαλακώσει τους χόνδρους και να προετοιμάσει το σώμα για τον τοκετό, θα πρέπει να περιμένετε δύο έως τέσσερις εβδομάδες, πριν αρχίσετε να κάνετε οποιεσδήποτε σκληρές ή επίπονες ασκήσεις.

Σεξ

Όταν πρόκειται για σεξ μετά την εγκυμοσύνη, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι πρέπει να ακολουθήσετε το δικό σας ρυθμό. Ενώ μερικές γυναίκες αισθάνονται έτοιμες λίγες εβδομάδες μετά τον τοκετό, άλλες μπορεί να χρειαστούν περισσότερο χρόνο. Εάν κάνατε καισαρική ή περινεοτομή, πρέπει οπωσδήποτε να περάσουν τέσσερις έως έξι εβδομάδες για να επουλωθούν οι πληγές. Εάν θηλάζετε, οι ορμονικές αλλαγές μπορεί να μειώσουν τη λίπανση του κόλπου. Πάρτε το χρόνο που χρειάζεστε και εν τω μεταξύ επικεντρωθείτε στην συναισθηματική επανασύνδεση με το σύντροφό σας και βρείτε άλλους τρόπους για να εκφράσετε την αγάπη σας.

Μη σηκώνετε βάρη

Προσπαθήστε να μη σηκώνετε τίποτε πιο βαρύ από το μωρό σας ή την τσάντα με τις πάνες του τουλάχιστον τις πρώτες εβδομάδες μετά τον τοκετό. Συζητήστε το και με το γιατρό σας. Όταν χρειάζεται να σηκώσετε κάτι λυγίστε τα γόνατα και όχι τη μέση. Εάν έχετε άλλο ένα μικρό παιδάκι που θέλει να ανέβει στην αγκαλιά σας, καθίστε και πάρτε το στα γόνατά σας.

Μπάνιο

Αν και δεν υπάρχει τίποτε πιο καλό από ένα ζεστό μπάνιο για να χαλαρώσετε και να ηρεμήσετε, προσπαθήστε να μην προσθέσετε τίποτε στο νερό που θα μπορούσε να ερεθίσει κάποια μικρά σχισίματα ή κοψίματα στην περιοχή του κόλπου. Μην χρησιμοποιείτε αιθέρια έλαια ή αφρόλουτρο και βεβαιωθείτε ότι η μπανιέρα είναι καθαρή για να μειώσετε τον κίνδυνο κάποιας μόλυνσης. Αν έχετε κάνει καισαρική, επικοινωνήστε με το γιατρό σας, γιατί μάλλον θα πρέπει να περιμένετε τουλάχιστον μία εβδομάδα πριν το μπάνιο.

Οδήγημα

Και πάλι αν κάνατε καισαρική πρέπει να περιμένετε τρεις με τέσσερις εβδομάδες πριν οδηγήσετε. Το ξαφνικό φρενάρισμα ή άλλες απότομες κινήσεις μπορούν να επηρεάσουν την επούλωση της τομής. Επιπλέον, αν παίρνετε κάποιο παυσίπονο, μπορεί να μη σας αφήνει να είστε συγκεντρωμένη, όπως θα έπρεπε. Και όλες οι νέες μητέρες είναι περισσότερο συγκεντρωμένες στο μωρό τους από το δρόμο. Αν πρέπει να οδηγήσετε και είχατε ένα φυσιολογικό τοκετό, περιοριστείτε σε μικρές διαδρομές για μία τουλάχιστον εβδομάδα μετά τον τοκετό.

Διατροφή

Μετά την γέννηση του μωρού σας, θα χάσετε λίγο βάρος, καθώς τα υγρά στο σώμα σας έχουν μειωθεί. Αν δε θηλάζετε, θα κάψετε θερμίδες και θα χάσετε ακόμη κάποια κιλά. Αποφύγετε μια αυστηρή δίαιτα, για να χάσετε όλα τα κιλά της εγκυμοσύνης, γιατί θα επηρεάσει και την ποσότητα του γάλακτος και δεν θα σας επιτρέψει να επανακτήσετε γρήγορα τις δυνάμεις σας. Ο καλύτερος τρόπος για να χάσετε τα επιπλέον κιλά είναι η υγιεινή διατροφή και ή ήπια άσκηση. Για να αποφύγετε δε να πάρετε κιλά, μετριάστε τα ζαχαρούχα σνακ τις σόδες και το αλκοόλ.

Επιστρέψτε σε παλιές αγάπες, όπως ο καφές

Αν είχατε κόψει την καφεΐνη από τη διατροφή σας στην εγκυμοσύνη, τώρα μπορείτε να χαρείτε. Ένα ή δύο φλιτζάνια από τον αγαπημένο σας καφέ δεν κάνει κακό, ακόμη και αν θηλάζετε. Επίσης και άλλα τρόφιμα όπως το σούσι ή τα αλλαντικά δεν σας κάνουν κακό τώρα. Το μόνο που πρέπει να προσέξετε αν θηλάζετε είναι τα πικάντικα και καυτερά τρόφιμα τα οποία δεν θα αρέσουν καθόλου στο μωρό σας!

Δουλειές του σπιτιού

Αν σας είναι αδύνατο να βλέπετε τα ρούχα να στοιβάζονται στο πλυντήριο ή το σπίτι να χρειάζεται σκούπισμα, δεν πειράζει σκουπίστε και βάλτε ένα πλυντήριο. Απλά μην πιέζετε τον εαυτό σας. Κάντε τις δουλειές σας με σύνεση, όπως μη σηκώνετε όλα τα ρούχα μαζί! Και επιτέλους κάντε λίγο υπομονή! Πολύ σύντομα θα είστε όπως και πριν απλά πιο χαρούμενη!

Πίσω στην εργασία σας

Αν είναι δυνατόν, πάρτε όσο μεγαλύτερη άδεια μπορείτε, για να συνδεθείτε με το μωρό σας και να ανακτήσετε τις δυνάμεις σας. Αν η δουλειά σας δεν είναι σωματικά κουραστική, μπορείτε να επιστρέψετε σε δύο εβδομάδες μετά από ένα φυσιολογικό τοκετό και τρεις έως τέσσερις εβδομάδες μετά από καισαρική τομή.

Συναισθηματικά και διανοητικά μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να χτιστεί αυτός ο υπέροχος δεσμός επικοινωνίας μεταξύ μητέρας και μωρού. Έτσι πάρτε όσο χρόνο μπορείτε για να νιώσετε καλό στο μυαλό και στο σώμα.