Τι ξέρουν και τι μαθαίνουν τα βρέφη και τα νήπια

Τι ξέρουν και τι μαθαίνουν τα βρέφη και τα νήπια

Τα μωρά έρχονται στον κόσμο κατανοώντας αρκετά σύνθετα θέματα, και πως θα οικοδομήσουν πάνω σε αυτά και τι θα συνεχίσουν να μαθαίνουν κατά τα πρώτα δύο χρόνια τους, είναι πράγματι εκπληκτικό.

Μόλις πριν από λίγα χρόνια, οι γονείς και οι περισσότεροι επιστήμονες πίστευαν ότι ο τρόπος που τα μωρά μάθαιναν ήταν τυχαίος και μία αργή διαδικασία δοκιμασίας και λάθους. Όμως η αλήθεια είναι ότι τα μωρά γεννιούνται έχοντας μία φυσική κατανόηση όλων των πραγμάτων, συμπεριλαμβανομένης της ηθικής, φυσικής και της γλώσσας!

Απλά σκεφτείτε το νεογέννητο μωρό σας σαν ένα πλήρες σετ εκκίνησης, με εξυπνάδα και δεξιότητες που μαζί μπορείτε να διερευνήσετε. Δείτε λοιπόν μερικά καταπληκτικά γεγονότα σχετικά με το τι τα μωρά και τα νήπια ξέρουν από την πρώτη στιγμή και πως μπορείτε να τα βοηθήσετε να μαθαίνουν καθώς μεγαλώνουν.

Ξέρουν ποιος είναι κακός και ποιος καλός

Το μωράκι στους έξι μήνες, είναι απίστευτο αλλά αληθινό, μπορεί να ξεχωρίζει και να αναγνωρίζει τα καλά άτομα γύρω του και να μην του αρέσουν οι κακοί. Στο πανεπιστήμιο του Yale μωρά μεταξύ έξι και δέκα μηνών παρακολούθησαν τρεις διαφορετικές παραστάσεις μαριονέτας. Σε κάθε παράσταση μία μαριονέτα βοηθούσε μία άλλη και αντιμετωπιζόταν πολύ άσχημα από άλλη μαριονέτα. Όταν τα μωρά είχαν την ευκαιρία να επιλέξουν ανάμεσα στην καλή και την κακή μαριονέτα το 80% διάλεξε την καλή, αυτή που βοηθούσε τους άλλους. Έτσι οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα μωρά γνωρίζουν τη διαφορά ανάμεσα στο καλό άτομο και το κακό. Πως λοιπόν μπορείτε να ενθαρρύνεται τον ηθικό κώδικα του μωρού σας; Αφήνοντάς το να παρατηρεί ότι φέρεστε καλά και ευγενικά στους άλλους.

Ξέρουν να διακρίνουν διαφορές

Όταν φτάσει τους τρεις μήνες μπορεί το μωράκι να διακρίνει τη διαφορά ανάμεσα στο χαμόγελο και το συνοφρύωμα, τουλάχιστον όταν το βλέπει στο πρόσωπο της μαμάς και του μπαμπά του. Δύο μήνες αργότερα θα μπορεί να το διακρίνει και σε άγνωστα άτομα. Και από τους εννέα μήνες και μετά ξεχωρίζουν την έκφραση του προσώπου των ατόμων που μοιάζουν με τους γονείς, ή του προσώπου που τα φροντίζει και που έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά και ίδιο χρώμα δέρματος.

Αυτή η ικανότητα αναγνώρισης είναι περισσότερο σαν την εκμάθηση μιας γλώσσας. Τα βρέφη ανταποκρίνονται στους ήχους κάθε γλώσσας, αλλά όπως μεγαλώνουν μαθαίνουν να αναγνωρίζουν τη γλώσσα που ακούν πιο συχνά και χάνουν την ικανότητα να αναγνωρίζουν άλλη γλώσσα.
Πως μπορείτε να τα βοηθήσετε να μην γίνουν καχύποπτα με τους ξένους ανθρώπους; Εξηγήστε τους από μικρή ηλικία ότι όλοι οι άνθρωποι δεν είναι ίδιοι και φροντίστε να αποδεχτούν τη διαφορετικότητα.

Ξέρουν πώς να μαθαίνουν στο σωστό ρυθμό

Τα μωρά είναι σαν σφουγγάρια, ρουφούν τις πληροφορίες που τους παρέχετε πάρα πολύ γρήγορα. Αλλά ξέρουν επίσης πώς να απορροφούν ακριβώς τη σωστή ποσότητα κάθε φορά. Πολύ λίγες πληροφορίες και βαριούνται, πάρα πολλές και κουράζονται!

Ακόμη και στους επτά ή οκτώ μήνες τα μωρά θα γυρίσουν το κεφάλι τους από την άλλη πλευρά αν είναι κάτι πολύ εύκολο γι’ αυτά ή πάρα πολύ δύσκολο. Έτσι δίνετε στο μωρό σας παιχνίδια και βιβλία ανάλογα με την ηλικία του, αλλά προσέξτε πάντα τις αντιδράσεις του. Αν κλαίει ή κοιτάζει αλλού όταν του διαβάζεται μία ιστορία ή του κουνάτε την κουδουνίστρα του, σταματήστε πάρτε το αγκαλιά και κάντε κάτι άλλο.

Ξέρουν φυσική

Πράγματι. Ήδη από τους δύο μήνες καταλαβαίνει τη βαρύτητα! Όταν αφήνεται την κουβέρτα του αυτή πέφτει. Επίσης καταλαβαίνει ότι το αρκουδάκι του είναι εκεί παρόλο που δεν το βλέπει γιατί είναι κάτω από την κουβέρτα του. Στους πέντε μήνες θα καταλαβαίνει τη διαφορά μεταξύ του νερού και του λαστιχένιου λαγού του. Παίξτε με το μικρό σας κρυφτό «κουκού τσα»! Αφήστε το να αγγίξει διαφορετικές υφές, και να επισημάνει τις διαφορετικές ιδιότητες των αντικειμένων γύρω του, μικρά μεγάλα, υγρά ξερά, στρογγυλά ή τετράγωνα.

Ξέρουν μαθηματικά

Χωρίς αμφιβολία νομίζετε ότι δεν ξέρουν να μετρούν πριν μιλήσουν. Ούτε ότι μπορούν να γνωρίζουν ποια ποσότητα είναι μεγαλύτερη πριν κλείσουν τον ένα χρόνο τους.

Σε ένα πείραμα, 24 μωράκια έξι μηνών έβλεπαν μία βιντεοκασέτα που έδειχνε δύο μαριονέτες. Πριν τελειώσει η παράσταση, οι ερευνητές πήραν μία μαριονέτα και στη συνέχεια η αυλαία έπεσε για να μην βλέπουν τα μωρά. Όταν σηκώθηκε ξανά η αυλαία στη σκηνή υπήρχε μία μαριονέτα ή μερικές φορές δύο.

Όταν εμφανιζόταν μόνο η μία μαριονέτα τα μωρά κοίταζαν περισσότερη ώρα, απόδειξη ότι τους έκανε εντύπωση. Άλλες έρευνες έδειξαν ότι τα μωρά των δέκα μηνών έδειξαν ότι μπορούσαν να πουν πιο φλιτζάνι είχε μπισκότα και πιο υγρό. Τραγουδήστε στο μικρούλη σας παιδικά τραγουδάκια με τα τρία μικρά παπάκια ή τα τρία γουρουνάκια δείχνοντας συγχρόνως και τις εικόνες και θα εκπλαγείτε με τις αντιδράσεις του.

Ξέρουν όταν κάποιος τραγουδά παράφωνα

Τα οφέλη της μουσικής και του τραγουδιού είναι σημαντικά ακόμη και στα μωρά των έξι μηνών. Έρευνες έδειξαν ότι τα μωράκια με «μουσική εκπαίδευση» χαμογελούν περισσότερο, νευριάζουν λιγότερο και είναι πιο εύκολο να τα ηρεμήσεις. Αυτά τα μωρά έχουν επίσης την τάση να μάθουν πότε ένα τραγούδι είναι στο σωστό ρυθμό του, πιο γρήγορα από τα μωρά που ακούν απλά μουσική ενώ κάνουν κάτι άλλο. Φυσικά δεν υπάρχει ανάγκη να κάνουν μαθήματα πιάνου στην κούνια τους! Απλά αρκεί να ακούν κάθε μέρα, διαδραστικά τραγούδια, νανουρίσματα και χαρούμενη μουσική.

Μαθαίνουν από εσάς τη γλώσσα

Μελέτες του εγκεφάλου δείχνουν, ότι η περίοδος μεταξύ έξι και δώδεκα μήνες, είναι μία κρίσιμη στιγμή για την ανάπτυξη της γλώσσας και ότι ο καλύτερος τρόπος για να ενισχυθεί η εκμάθηση της γλώσσας είναι με την κοινωνική αλληλεπίδραση. Έτσι μιλάτε όσο πιο πολύ μπορείτε στο μωρό σας, σταθερά και ήρεμα. Όταν πηγαίνετε μία βόλτα, δείχνετε στο μικρό τα πουλιά, τα σύννεφα, τον ήλιο, το φεγγάρι λέγοντας τα ονόματά τους. Όπως και τα μέρη του σώματος και τα ρούχα του. Τα παιχνίδια και τα ηλεκτρονικά είναι φυσικά διασκεδαστικά, αλλά η πραγματική μάθηση και όχι μόνο της γλώσσας απογειώνεται όταν περνούν ποιοτικό χρόνο μαζί σας ή ένα άλλο ενήλικο πρόσωπο.

Τα μικρά παιδιά ξέρουν: Την χαρά της προσφοράς

Ίσως σκέφτεστε ότι το παιδί σας δεν είναι πρόθυμο να μοιραστεί κάτι. Άλλωστε, πόσες φορές το παιχνίδι με κάποιο άλλο παιδάκι δεν καταλήγει σε καβγά για ένα παιχνιδάκι. Έτσι μάλλον θα εκπλαγείτε από τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας που έδειξε ότι τα παιδιά θέλουν να μοιράζονται. Ακόμη πιο εκπληκτικό: είναι πράγματι χαρούμενα όταν μπορούν να δώσουν κάτι που έχουν για να το μοιραστούν με κάποιον άλλο. Πως όμως οι ερευνητές το ανακάλυψαν; Συγκέντρωσαν είκοσι μωρά, 22 μηνών, τους έδωσαν ένα μπολ με οκτώ κράκερς στο καθένα και τους έδειξαν μία κούκλα. Στην αρχή έβλεπαν ένα μεγάλο άτομο να ταΐζει την κούκλα με το κράκερ. Μετά το κάθε παιδάκι ενθαρρύνθηκε να δίνει στην κούκλα ένα κράκερ που «βρήκε» και ένα άλλο από το δικό του μπολ. Το αποτέλεσμα; Τα παιδάκια ήταν πιο χαρούμενα όταν έδιναν στην κούκλα ένα κράκερ από το δικό τους μπολ! Δώστε λοιπόν στα παιδία πολλές ευκαιρίες για να μοιραστούν πράγματα και κάθε φορά φροντίστε να τα ευχαριστήσετε για αυτό.

Η επιστήμη διαρκώς μας εκπλήσσει με τα καινούργια πράγματα που ανακαλύπτει σχετικά με τον ανθρώπινο εγκέφαλο από την πρώτη σχεδόν στιγμή της γέννησης. Έτσι μην θεωρείτε τα παιδάκια «πολύ μικρά». Προσπαθήστε να τους δίνετε απεριόριστη αγάπη, προσοχή και φροντίδα. Ασχοληθείτε μαζί τους μιλήστε, τραγουδήστε και παίξτε. Δεν φαντάζεστε πόσο πολύ τα ωφελείτε και συμβάλλετε στην ανάπτυξή τους και στην καλή ζωή τους.