Τραγουδήστε στο μωρό σας!

Τα οφέλη του τραγουδιού για το μωρό σας είναι αμέτρητα. Το τραγούδι βοηθά στην ενίσχυση του δεσμού της αγάπης που έχετε με το μικρό σας. 

Μέσω του τραγουδιού, τα μωρά αντιλαμβάνονται την αγάπη της μητέρας τους και αυτό ωφελεί τη μεταξύ τους συναισθηματική σχέση.

Το άτομο που τραγουδά στο μωρό γίνεται μία αγαπημένη οικία φιγούρα που το κάνει επίσης να αισθάνεται ασφάλεια.

Επιπλέον, επεκτείνει ένα σταθερό και υποστηρικτικό χέρι που βοηθά το παιδί να προχωρήσει στη γνωστική, συναισθηματική και σωματική του ανάπτυξη, καθώς και στην ανάπτυξη των αισθήσεων του.

Ο υγιής τρόπος να τραγουδάς στο μωρό σου.

Τα νανουρίσματα αποτελούν κοινό μέρος της ρουτίνας του ύπνου του μωρού. Σαν από ένστικτο οι μητέρες τραγουδούν στα μωρά τους όταν είναι η ώρα να κοιμηθούν.

Μπορεί να είναι ένα κλασικό νανούρισμα, που το έφτιαξε εκείνη τη στιγμή η μανούλα, ή απλά μια απαλή μελωδία που σιγοτραγουδά όπως το μικρούλι αποκοιμιέται.

Πολλά παιδάκια ακούγοντας ένα νανούρισμα καταλαβαίνουν ότι ήρθε η ώρα να κλείσουν τα μάτια τους. Το σώμα τους πρέπει να ξεκουραστεί και ο εγκέφαλος πρέπει να επεξεργαστεί όλα όσα έχουν μάθει εκείνη την ημέρα. 

Όμως, τα νανουρίσματα δεν πρέπει ποτέ να αποτελούν πρόσχημα για ύπνο, όπως επίσης δεν πρέπει να ακούγονται καθώς κοιμάται το μωράκι.

Μερικά παιδιά καταλήγουν να εξαρτώνται τόσο πολύ από το τραγούδι που δεν μπορούν να κοιμηθούν χωρίς αυτό. Εάν ξυπνήσουν στη μέση της νύχτας, μπορούν να κοιμηθούν μόνο αν κάποιος τους τραγουδήσει.

Στην περίπτωση αυτή, είναι καλύτερο για τη μητέρα να προσπαθήσει να τραγουδήσει στο μωρό της μόνο για ένα δύο λεπτά. 

Ωστόσο, μόλις το μικρό αρχίσει να το παίρνει ο ύπνος, το νανούρισμα πρέπει να σταματήσει, αντί να συνεχιστεί έως ότου το μωρό κοιμηθεί εντελώς.

Νανούρισμα. Η σημασία που έχει για τα μωρά.

Το νανούρισμα έχει ένα καταπραϋντικό αποτέλεσμα. Είναι ένα φυσικό ηρεμιστικό για το κλάμα, το θυμό ή το φόβο που μπορεί να έχει το παιδάκι.

Εάν το μωρό σας είναι λίγο αδιάθετο, το νανούρισμα ίσως είναι το σωστό φάρμακο!

Αυτά τα χαλαρωτικά τραγούδια επικοινωνούν ασφάλεια. Όταν ένα παιδάκι ακούει ένα νανούρισμα ξέρει ότι δεν είναι μόνο. Επίσης αισθάνεται προστατευμένο. Εμπιστεύεται το άτομο που είναι μαζί του, ξέρει ότι το φροντίζει.

Πράγματι, πολλές μητέρες χρησιμοποιούν το τραγούδι ως μορφή επικοινωνίας με τα παιδιά τους ακόμη και πριν γεννηθούν. Ο ρυθμός και ο τόνος αυτών των μελωδιών που τραγουδούν οι μητέρες, προσφέρουν στα μωρά τους συναισθηματική ευεξία. 

Ο ρόλος τους στην ανάπτυξη του παιδιού.

Τα παιδιά μαθαίνουν τις μελωδίες και τους στίχους του νανουρίσματος από πολύ μικρή ηλικία. Πολλές φορές, αυτό τους δίνει την ικανότητα να προβλέπουν το κομμάτι του επόμενου τραγουδιού.

Ως εκ τούτου, τα νανουρίσματα εισάγουν τα παιδιά στην έννοια της ρουτίνας και τα βοηθούν να σχηματίσουν μία αίσθηση ασφάλειας και συνέπειας. Αυτό με τη σειρά του, τους επιτρέπει να αισθάνονται ότι μπορούν να εμπιστευτούν τι συμβαίνει γύρω τους.

Όταν τα μωρά παρατηρούν και ακούν τη μητέρα τους να τραγουδά, αρχίζουν να συλλέγουν πληροφορίες σχετικά με την έννοια της άρθρωσης του λόγου. Παρακολουθούν τις κινήσεις που κάνει το στόμα για να μιλήσει.

Τα μωρά μαθαίνουν για τους ήχους των φωνηέντων και των συμφώνων και πως αυτά μαζί δημιουργούν λεξούλες. Η επανάληψη αυτών των μελωδιών βοηθά τα βρέφη να καταγράφουν όλες τις γνώσεις που αποκτούν καθώς τις ακούν ξανά και ξανά. 

Οι συνάψεις (νευρωνικές συνδέσεις) που δημιουργούνται κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας είναι αυτές που τους διδάσκουν να εκπέμπουν τους πρώτους ήχους τους. Γουργουρίζουν, κάνουν τους δικούς τους ήχους (μπλα μπλα ντα ντα) και στο τέλος μαθαίνουν να μιλούν!

Το νανούρισμα συμβάλλει επίσης στην προώθηση της ψυχοκινητικής ανάπτυξης των παιδιών και του συντονισμού του σώματος. 

Έτσι λοιπόν, το τραγούδι στο παιδάκι σας δεν έχει απλά άμεσα καλά αποτελέσματα, αλλά και μακροπρόθεσμα.

Μην χάσετε αυτή την ευκαιρία για να βοηθήσετε την ανάπτυξη του μικρού σας με ένα τόσο απλό τρόπο! Δεν έχετε καλή φωνή; Ποιος νοιάζεται; Το μωράκι σας πάντως όχι!