Βάπτιση: Τι συμβολίζει κάθε στοιχείο

Το νερό, η Αγία Τριάδα κ.ο.κ

Η βάπτιση είναι το μυστήριο όπου αποτελεί την είσοδο του ανθρώπου στην Εκκλησία.

Με το βάπτισμα το παιδάκι αποκαθαίρετε από το προπατορικό αμάρτημα μέσω του νερού, το οποίο συμβολίζει το αίμα του Ιησού Χριστού. Η βάπτιση είναι το ιερό μυστήριο που γίνεται μόνο μια φορά στη ζωή μας και κάθε στάδιο της λειτουργίας έχει τη σημασία αλλά και την εξήγησή του!

Νερό

Το νερό είναι ένα σύμβολο ζωής και έχει την ιδιότητα να καθαρίζει. Από την μια συμβολίζει τη ζωή γιατί χωρίς αυτό δεν υπάρχει ζωή. Από την άλλη συμβολίζει το θάνατο γιατί είναι σε θέση να σκοτώσει.

Τριπλή Κατάδυση

Η τριπλή κατάδυση και ανάδυση σε συνδυασμό με την επίκληση του Αγίου Πνεύματος συμβολίζει τις τρεις μέρες που έμεινε στο τάφος ο Κύριος.

Αγία Τριάδα

Η επίκληση της  Αγίας Τριάδας γίνεται γιατί σύμφωνα με το κατά Ματθαίον ευαγγέλιο ο Κύριος είπε «πορευθέντες μαθητεύσατε… βαπτίζοντες … εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος».

Ελαιόλαδο 

Στο βάπτισμα, λίγο πριν την τριπλή κατάδυση και ανάδυση από το νερό, ο βαπτιζόμενος αλείφεται με λάδι από τον ιερέα σε ορισμένα μέλη του σώματος και από το νονό ή τη νονά σε όλο το σώμα. Το λάδι, που συγκρατεί και μεταφέρει τη φώτιση στο βαπτιζόμενο, είναι και το βασικό υλικό για την παρασκευή του Άγιου Μύρου, με το οποίο ο ιερέας χρίζει το νεοφώτιστο, για να του μεταδώσει τη χάρη του Αγίου Πνεύματος. Η βαθύτερη σημασία της άλειψης με λάδι κατά τη στιγμή της βάπτισης, είναι να τονιστεί η έννοια του αγώνα του βαπτιζόμενου μετά το βάπτισμα. Επιπλέον, σημαίνει το έλεος και τη χάρη του Θεού, καθώς και τη δύναμη που λαμβάνει ο νεοφώτιστος ενόψει των πνευματικών αγώνων για την τελείωσή του. Η επάλειψη ολόκληρου του σώματος συμβολίζει την ανάπλαση και την αναδημιουργία του ανθρώπου μέσω του βαπτίσματος.

Λευκά ρούχα 

Τα λευκά ρούχα, συμβόλιζουν τη λαμπρότητα της ψυχής, τον εσωτερικό φωτισμό, το φως και το κάλλος του Χριστού. Το λευκό συμβόλιζε επίσης την καθαρότητα και τη φωτεινότητα της ψυχής του νεοφώτιστου.

Μαρτυρικά 

Δίνονται σε κάθε καλεσμένο και με αυτό τον τρόπο δηλώνετε η επιθυμία του ανάδοχου να γίνουν όλοι οι καλεσμένοι μάρτυρες στο μυστήριο που τελέστηκε.

Κόψιμο μαλλιών

Το κούρεμα των μαλλιών γίνεται σαν προσφορά και θυσία στο θεό, σαν τρόπος ευχαριστίας στον δημιουργό που έπλασε τον άνθρωπο.

Λαμπάδα

Είναι το σύμβολο του φωτισμού του Χριστού, μαρτυρία της αίγλης και της δόξας που δεχόμαστε από το θεό. Είναι η λαμπάδα της πίστης με την οποία θα συναντήσουμε το νυμφίο Χριστό.

Μύρο – Χρίσμα 

Είναι η ευωδιά που δίνετε στο παιδάκι και είναι η ευωδία του Χριστού και η σφραγίδα της δωρεάς του αγίου Πνεύματος μαρτυρώντας ότι είμαστε παιδιά του Θεού πλέον.