Βόλτα με...δίχρονο!

Βόλτα με...δίχρονο!

Πάμε βόλταΠάμε βόλτα; Όταν τα πιτσιρίκια περνούν το κατώφλι των 2 ετών οι γονείς βρίσκονται στην ευχάριστη θέση να έχουν μαζί τους μια καλύτερη επικοινωνία.

Τι γίνεται όμως στα πλαίσια της διασκέδασης;

Το σίγουρο είναι πως και σε αυτό τον τομέα ανοίγουν περισσότεροι…δρόμοι! Υπάρχουν άραγε εκδηλώσεις, χώροι, δραστηριότητες για πολύ μικρά παιδιά; Θα θέλατε να μάθετε τι θα μπορούσατε να επισκεφτείτε παρέα;

 


Απ’ το μουσείο δεν θέλω να βγω!

Μπορεί τα περισσότερα προγράμματα των μουσείων να απευθύνονται σε μεγαλύτερα παιδιά, αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν θα χαρούν την επίσκεψη τους εκεί.

Μια καλή αρχή για τόσο μικρά παιδιά, είναι το Ελληνικό Παιδικό μουσείο. Υπάρχει κατάλληλα διαμορφωμένος χώρος για παιδιά προσχολικής ηλικίας (βρίσκεται στο ισόγειο του μουσείου και κάθε χρονιά ανανεώνει την θεματολογία του. Υπομονή μέχρι τα 3 χρόνια του παιδιού μιας και που το μουσείο απο αυτή την ηλικία πραγματοποιεί και οργανωμένα εκπαιδευτικά προγράμματα.Οι άνθρωποι που εργάζονται σε αυτό το χώρο είναι ιδιαίτερα φιλικοί. Μην αρχίσετε τα «μη» και τα «πρέπει». Χαλαρώστε κι εσείς και βοηθήστε το παιδί να εξοικειωθεί, να δει, να νιώσει, να ανακαλύψει. Ακολουθήστε το μότο του μουσείου "Ακούω και ξεχνώ , βλέπω και θυμάμαι, κάνω και καταλαβαίνω ! "...

Εάν σας μείνει χρόνος την ίδια μέρα, μπορείτε να επισκεφτείτε και το Μουσείο Ελληνικής παιδικής Τέχνης που είναι δυο δρόμους πιο πάνω από το παιδικό μουσείο. Εκεί μπορείτε να δείτε ζωγραφιές παιδιών που εκτίθενται σε έναν όμορφο χώρο γεμάτο χρώματα. Ίσως σας φανεί πως το παιδί δεν ενδιαφέρεται ή δεν «κατανοεί». Αρκεί και μόνο το ότι είσαστε εκεί. Θα δείτε ότι σε μια άλλη επίσκεψη σας στον ίδιο χώρο, τα πράγματα θα είναι ακόμη πιο εύκολα.

Όσο πιο μικρά εξοικειώνονται με τέτοια μέρη τα παιδιά, τόσο πιο δεκτικά σε ερεθίσματα θα είναι αργότερα.

Μια βόλτα στου Φιλοπάππου και στο Μουσείο Συναισθημάτων Παιδικής ηλικίας είναι ιδανική. Όμορφος χώρος γεμάτος με υλικά που περιμένουν να ερεθίσουν την περιέργεια κάθε μικρού επισκέπτη. Μην ξεχνάτε να μοιράζεστε μαζί με το παιδί σας στιγμές, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να του δίνετε να καταλάβει ότι βλέπει. Αφήστε εκείνο να σας καθοδηγήσει. Να σας δείξει τι του κεντρίζει το ενδιαφέρον. Μπορεί να ασχοληθεί με κάτι πολύ ώρα και κάτι άλλο να το αγνοήσει.

Αν βρεθείτε στο Θησείο, περάστε μια βόλτα με το πιτσιρίκι σας και απο το Μουσείο Θεάτρου Σκιών Χαρίδημος, που στεγάζεται στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων.

Δεν υπάρχει παιδί που να μην το ξετρελαίνουν τα ζώα. Μια καμηλοπάρδαλη στην είσοδο, ερπετά, φυτά και πολλά άλλα ζώα σε πραγματικά μεγέθη, σας περιμένουν που αλλού; Στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας. Το μόνο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσετε θα είναι να πείσετε το μικρό σας να φύγει!

Μην ξεχνάτε βέβαια ότι απο μικρή ηλικία τα παιδιά μπορούν να “εκπαιδευτούν” στο να σας συνοδεύουν σε μια έκθεση που πραγματοποιείται σε ένα μουσείο και θα θέλατε να την δείτε. Συζητήστε, δώστε χρόνο και εξηγήστε στο παιδί τους κανόνες που πρέπει να σεβαστείτε όταν είστε με το παιδί σε ένα μουσείο. Θυμηθείτε όμως πως το παιδί δεν πρόκειται να αντέξει για πολύ ώρα...


Παιχνίδι και πάλι παιχνίδι

Όπως θα δείτε και στον οδηγό, στην κατηγορία με τους παιδότοπους, υπάρχουν πολλοί χώροι που ξεφεύγουν κάπως απο τα συνηθισμένα (και τα συνηθισμένα βέβαια δεν τα αποκλείουμε) και που έχουν ειδικά διαμορφωμένους χώρους και παιχνίδια για πολύ μικρά παιδιά.

Ενδεικτικά μας αρέσει το Art for fun στο Χαλάνδρι με πολύ συμπαθητικό κήπο και ξύλινα παιχνίδια που βρίσκονται στον επάνω χώρο (αυτό δεν είναι πάντα τόσο βολικό βέβαια). Στον παιδότοπο της Playmobil στη Λυκόβρυση υπάρχει ειδικά διαμορφωμένος χώρος για μικρά παιδιά με ανάλογα παιχνίδια.

Ο Μουτζουρόπυργος σε κάνει να αισθάνεσαι σαν στο σπίτι σου μιας και που στο εσωτερικό του τα δωμάτια περιμένουν τα παιδιά με πολλά παιχνίδια και στην αυλή μια μικρή ξύλινη κατασκευή αυξάνει τις επιλογές για ελεύθερο παιχνίδι. Στη λίστα μας για “ελεγχόμενους” προορισμούς με μικρά παιδιά προσθέτουμε το Μαγικό Κουτί στου Ζωγράφου και τον Τεχνότοπο στο Χαλάνδρι.

Φυσικά κύριες επιλογές αποτελούν οι κατά τόπους παιδικές χαρές, που αν και οι περισσότερες δεν είναι σε καλή κατάσταση, αποτελούν αγαπημένους προορισμούς των παιδιών. Σίγουρα έρχονται στο μυαλό σας κάποιες δικές σας προτιμήσεις, αλλά απο τις πρώτες που έρχονται στο δικό μας μυαλό είναι αυτή του Εθνικού Κήπου, της Φιλοθέης και οι περισσότερες παιδικές χαρές στον Άλιμο που είναι πρόσφατα ανακαινισμένες.


Ανακαλύπτοντας τα βιβλία…

Στο ημερολόγιο μας κάθε εβδομάδα καταχωρούνται παρουσιάσεις βιβλίων σε διάφορα βιβλιοπωλεία. Δείτε τις περιγραφές τους για να δείτε εάν σας ενδιαφέρουν. Φυσικά και μια απλή βόλτα σε ένα βιβλιοπωλείο είναι διασκεδαστική.

Τα περισσότερα μεγάλα βιβλιοπωλεία έχουν ειδικά διαμορφωμένο παιδικό τμήμα, όπου μπορείτε να περάσετε ώρες παρέα με πειρατές, νεράιδες, ζώα, ιππότες και δράκους, καθισμένοι αναπαυτικά. Ευχάριστες συναντήσεις με βιβλία, μπορείτε να έχετε επίσης στην παιδική βιβλιοθήκη «Μίμης Βασιλόπουλος» στο Χαλάνδρι, ή στην παιδική βιβλιοθήκη του Εθνικού κήπου όπου μετά την περιήγηση στα βιβλία, χαρείτε και μια περιήγηση σε αυτόν, χωρίς να αμελήσετε την ειδικά διαμορφωμένη για μικρά παιδιά παιδική χαρά.


Απλά...βόλτα

Ότι και να κάνετε παρέα ο στόχος είναι να περάσετε...ωραία!

Μια βόλτα στην Πλάκα (απο την Ανδιανού ή απο την αρχή της Ερμού στο Σύνταγμα μπορείτε να πάρετε και ένα απο τα ανοιχτά τρενάκια που κάνουν έναν σύντομο γύρο στην πόλη και που τα παιδιά θα τον λατρέψουν είτε είναι πρωί, αλλά και όταν βραδιάσει).

Ο Εθνικός κήπος ή το Πεδίο του Άρεως πρέπει να είναι σίγουρα στην λίστα σας και ωραία πρόταση για πικ-νικ είναι και ο Βοτανικός Κήπος στο Χαϊδάρι . Ας δούμε όμως και άλλους...top προορισμούς για βόλτες στην πόλη με μικρά παιδιά:

  • Μια επίσκεψη με τα παιδιά στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο δεν είναι αρκετή για να δείτε όλα τα ζώα που υπάρχουν σε αυτό!

  • Αττικό Άλσος. Πρόσφατα ανακαινισμένο με πολλές γωνιές για μεγάλους και παιδιά. Στα μείον, τα πολλά σκαμπανεβάσματα λόγω του εδάφους.

  • Αν σας αρέσει να πίνετε καφεδάκι στο Πάρκο Ελευθερίας, το ότι έχετε παιδί δεν το αποκλείει ως προορισμό. Μια μικρή παιδική χαρά που είναι κρυμμένη στο πάνω μέρος του καφέ αυξάνει τις επιλογές για διασκέδαση όλης της οικογένειας.

  • Βόλτες στα μονοπάτια της παλιάς Αθήνας

Όλα τα παραπάνω, αποτελούν ενδεικτικές προτάσεις. Είναι βέβαιο πως υπάρχουν και πάρα πολλές άλλες. Φυσικά μπορείτε με το μικρό σας να επισκεφτείτε εκθέσεις ζωγραφικής με έργα παιδιών, αλλά και μία εικαστική έκθεση (φωτογραφίας, γλυπτικής κ.α), που εσείς επιθυμείτε να δείτε και που για το παιδί σας θα αποτελέσει σίγουρα ένα ερέθισμα (προσπαθήστε να είναι σε πρωινή ώρα που δεν υπάρχει συνωστισμός). Το καλοκαίρι βάλτε οπωσδήποτε στην λίστα σας και μια παραλία και κάθε εποχή τον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας (στάση σε κάποιο απο τα καταφύγια για ξεκούραση και παιχνίδι).

Να θυμάστε πως σημασία έχει να περάσετε όμορφα.

Μπορείτε να εισάγετε τις δικές σας προτάσεις στον οδηγό μας. Γίνετε μέλος χωρίς κανένα κόστος και γράψτε κριτική, καταχωρήστε τις δικές σας δράσεις και αποδράσεις.