Ζηλεύω την νταντά!

Ζηλεύω την νταντά!

Η ειλικρινής εξομολόγηση μίας μητέρας και πως κατάφερε να ξεπεράσει το συναίσθημα της ζήλιας προς την babysitter της κόρης της.

Η Τζένη και ο σύζυγος της δουλεύουν. Έτσι αναγκάστηκαν να πάρουν μία νταντά για να προσέχει τη μικρή Καίτη. Όμως ενώ είναι πολύ ευχαριστημένοι με την νταντά και η μικρή Καίτη δείχνει την αγάπη της σ’ αυτήν, η Τζένη αγωνιά και αισθάνεται ενοχές, γιατί λόγω της εργασίας της, περνά λίγες ώρες με την κορούλα της. «Ζηλεύω όταν τις βλέπω να περνάνε τόσο όμορφα και να διασκεδάζουν ενώ εγώ πρέπει να πείσω την μικρή να φάει τα λαχανικά της που μισεί, να κάνει μπάνιο, να βουρτσίσει τα δόντια της και να πάει στο κρεβάτι της. Και αυτό είναι όλο. Δεν υπάρχει χρόνος για να διασκεδάσουμε».

«Αν και αυτό είναι κάτι συνηθισμένο, υπάρχουν εύκολες λύσεις», λέει ο Michelle La Rowe, συγγραφέας και ειδικός σε θέματα ανατροφής των παιδιών. «Για παράδειγμα, δεν υπάρχει κανένας λόγος γιατί να μην διασκεδάζουν οι γονείς με τα παιδιά τους. Συστήνω σε όλους τους γονείς, όταν γυρίζουν σπίτι από τη δουλειά, να βάζουν απλά ρούχα κατάλληλα για παιχνίδι, να αφήσουν κάτω τα τηλέφωνα και να «κατέβουν» στο επίπεδο των μικρών τους για να διασκεδάσουν όλοι μαζί».

Τι θα συμβεί εάν αισθανθείτε ότι η νταντά σας είναι καλύτερη μητέρα από εσάς;

«Η Καίτη αντιδρά άσχημα, αν της δώσεις ένα ποτήρι νερό αντί για χυμό» δηλώνει η μητέρα της. Και συνεχίζει «όμως η νταντά της λέει απλά, πιες το νερό σου και αυτή υπακούει χωρίς κανένα πρόβλημα». «Επίσης, η νταντά της, μπορεί και χειρίζεται καλύτερα δύσκολες καταστάσεις, όπως για παράδειγμα, όταν η μικρή ρίχνει το φαγητό της στο πάτωμα! Ίσως αυτό συμβαίνει, επειδή εκείνη είναι δίπλα της, ενώ εγώ προσπαθώ να κάνω συγχρόνως και άλλες δουλειές του σπιτιού».

Ο La Rowe λέει, ότι μία νταντά μπορεί πιο εύκολα να επιβληθεί στο μικρό, ακριβώς επειδή δεν είναι η μητέρα. «Ενώ οι νταντάδες αγαπούν πραγματικά τα παιδιά που φροντίζουν, δεν υποκύπτουν στα συναισθήματα τους, όταν πρόκειται για τα όρια που έχουν θέσει. Μπορεί να είναι πιο βολικό να υποκύψουν, αλλά λόγω της πείρας τους, έχουν γνώση των συνεπειών. Οι μητέρες που εργάζονται μπορεί να προσπαθήσουν να μειώσουν τα καθήκοντα της νταντάς. Τα πιο απλά καθήκοντα της παιδικής φροντίδας, όπως το μπάνιο, η αλλαγή της πάνας και το φαγητό, μπορούν να προσφέρουν θαυμάσιες ευκαιρίες σύνδεσης»!

Η νταντά της μικρής Καίτης είναι επαγγελματίας. «Η πραγματικότητα είναι ότι πολλές έχουν περισσότερες γονικές δεξιότητες από τους γονείς», λέει ο La Rowe. «Είναι δε πολύ δύσκολο για τη μητέρα να συνειδητοποιήσει ότι κάποιος άλλος μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες του παιδιού της πιο γρήγορα και πιο σωστά».

Και τι γίνεται αν το παιδί σας φαίνεται να αγαπά την νταντά του περισσότερο από εσάς;

«Απίθανο», λέει ο LaRowe. «Το παιδί μπορεί να κλαίει όταν φεύγει η νταντά του ή ακόμη και να την φωνάζει μαμά, αλλά η μητέρα δεν πρέπει να ανησυχήσει με αυτή τη συμπεριφορά! Όταν το μωράκι αρχίσει να λέει μπα – μπα και μα- μα, το λέει για τα πάντα και τους πάντες. Γι’ αυτά είναι απλώς ένας ήχος» εξηγεί ο LaRowe.

Σκεφτείτε: «Για τις εργαζόμενες, σύγχρονες μητέρες, η απόκτηση μίας καλής νταντάς, είναι η σωστή, σωτήρια και ασφαλώς ενδεδειγμένη λύση. Το κλειδί, είναι να την εμπιστεύεστε και δώστε στον εαυτό σας την ευκαιρία να πάρει μία ανάσα. Σκεφτείτε επίσης ότι έτσι καλυτερεύετε τη ζωή του παιδιού σας, αυξάνοντας τον αριθμό των ατόμων που το αγαπάνε. Η καλή σχέση που αναπτύσσεται από νωρίς μεταξύ του παιδιού και του προσώπου που το φροντίζει, εκτός από την οικογένεια του, το βοηθά να αποκτήσει υγιή αυτοεκτίμηση. Ένα μωρό δεν μπορεί να εισπράξει ποτέ αρκετή αγάπη, ζητά όλο και περισσότερη! Και επειδή πολλές φορές η νταντά αναλαμβάνει να κάνει και άλλες δουλειές, σβήστε από τη λίστα σας το πλύσιμο των ρούχων του μωρού, την ετοιμασία του φαγητού του και τα ψώνια και αφιερώστε περισσότερο χρόνο στο μικρούλι σας».

Και η τελευταία και πιο σπουδαία συμβουλή του La Rowe: «Μην ανησυχείτε! Το παιδί ξέρει πάντα πια είναι η μαμά του»!!!