27/1/2012 Πάμε Σαββατοκύριακο

27/1/2012 Πάμε Σαββατοκύριακο

 

girl_classical_music.jpg«Μάθε τέχνη κι άσ’ τηνε»… Έλεγε η σοφή γιαγιά! 

Από την θεωρία στην πράξη θα περάσουμε αυτό το Σαββατοκύριακο, με εργαστήρια ζυμαριού, αλλά και υφαντικής τέχνης, εικαστικών με την τεχνική του βιτρώ, αλλά και σχεδίων με μολύβια και τέμπερες, μουσικές μελωδίες με ορχήστρα το σώμα μας και οδηγό την Ντορεμί, αλλά και βόλτες παρέα με τον Πετράν, μέχρι το χειμωνιάτικο καταφύγιο της Πάρνηθας! 

Και κάπως έτσι, η τέχνη γίνεται… οικογενειακή υπόθεση και η ζωή γεμίζει χαρούμενες στιγμές!

Παίζω και μαθαίνω

…Πόσους διαφορετικούς ήχους παράγουμε, όταν γίνεται το σώμα μας μια ορχήστρα  στο Παιδικό Μουσείο! Με πόσα μέλη μας, μπορούμε να παίξουμε μουσική, πόσους ήχους μπορούμε να αναγνωρίσουμε και πόσα μουσικά όργανα μπορούμε να δημιουργήσουμε με απλά υλικά.
Όμως θα έχουμε και την ευκαιρία να μάθουμε και για την ξεχωριστή τέχνη του βιτρώ , όπου τα παιδιά θα εξοικειωθούν με τα διάφορα υλικά και θα κληθούν να δημιουργήσουν τα δικά τους έργα, χρησιμοποιώντας ό,τι έμαθαν, σε συνδυασμό με τη φαντασία τους!

Μύθοι και Παραμύθι

…Με μια σαββατιάτικη, μεγάλη βόλτα από τον κύριο Πετράν , μέχρι τον Παιδικό ΙΑΝΟ. Παρέα με την συγγραφέα κα Γιούλα Μιχαήλ, μικροί και μεγάλοι θα παίξουμε, θα τραγουδήσουμε και θα γνωρίσουμε έναν - έναν όσους συναντά ο κύριος Πετράν στον μακρύ δρόμο του.
Αλλά θα περάσουμε και από το Βιβλιοπωλείο Δεπούντη, όπου θα συναντήσουμε το πανηγύρι των πουλιών  της Αθηνάς Μπίνιου. Μια μικρή σαυρίτσα προσπαθεί να μπει στο πανηγύρι, κι ας είναι τόσο διαφορετική από τα πουλιά. Όλα μπορούν να συμβούν… Για να δούμε, θα καταφέρει να πάει; Στο πανηγύρι των πουλιών, το παραμύθι ξεκινάει...

Ανοίγουμε αυλαία

…Με την υπόθεση θεατρικού, μουσικού μυστηρίου «Ντορεμί»! Όταν η Ντορεμί ανακάλυψε το κλειδί του Σολ , θέλησε να τρυπώσει στο… παλάτι του Πενταγράμμου της ΠΥΡΝΑ. Ο αρχηγός, μουσικός πράκτορας Σολ και ο γκαφατζής βοηθός του, Φασολασί αναλαμβάνουν να διαλευκάνουν την υπόθεση και… ο φάκελος ανοίγει!

Αλλά και την Κυριακή, θα αφυπνίσουμε τα περιβαλλοντολογικά μας αισθήματα και θα ενεργοποιηθούμε, γνωρίζοντας το τέλειο πάρκο και το δέντρο που ήρθε από μακριά ... Το οικοσύστημα βρίσκεται σε κίνδυνο, γι αυτό το Σχολείο Παιχνιδιού ξεκινάει δράση, με τα παιδιά να συμμετέχουν και να δίνουν το δικό τους τέλος στην ιστορία…

Για να υποδεχτούμε στη συνέχεια, ένα περίεργο πλασματάκι, το κάτι άλλο  στον Χώρο Τέχνης & Δράσης Βρυσάκι. Μια ευαίσθητη, κουκλοθεατρική παράσταση από την ομάδα Αστροναύτες, που δίνει ένα δυνατό μήνυμα για τη διαφορετικότητα των ανθρώπων και μας διδάσκει πως ανάμεσα σε εμάς και στο αλλιώτικο, το περίεργο και το εξωπραγματικό, μπορεί να δημιουργηθεί μια ζεστή φιλία…

…Αλλά θα ταξιδέψουμε και στην χώρα των Πάγων, παρέα με την μικρή Νιφάδα Λου, την ατακτούλα του χιονιού  που κατεβαίνει στη Γη για να ζήσει ανάμεσα στους ανθρώπους. Και θα ζήσουμε κι εμείς καλά κι αυτή καλύτερα, μέσα από ένα τρυφερό χειμωνιάτικο παραμύθι που μιλάει για την αγάπη και το σεβασμό…

Ώρα για Τέχνη

Και τί τέχνη… Τέχνη οικογενειακώς  στο Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης. Γονείς και παιδιά βιώνουν την κοινή εμπειρία της επαφής με τα εκθέματα του Μουσείου και, με την καθοδήγηση της υπεύθυνης του εικαστικού, ανακαλύπτουν τα έργα, παίζουν, συζητούν για την προστασία του περιβάλλοντος, ασχολούνται με ό,τι αγαπούν περισσότερο και φανερώνουν τα «θέλω τους»…

Αλλά θα μάθουν και τα βήματα από το σχέδιο στη ζωγραφική, καθώς και τα μυστικά της αποτύπωσης της εικόνας σε χαρτί, σε μια διαδρομή γνωριμίας με τη νεκρή φύση.. από το μολύβι στην τέμπερα  Με κάρβουνο και τέμπερες σε χαρτί ακουαρέλας και καμβά, θα δημιουργήσουν τα δικά τους έργα και έτσι, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης θα γεμίσει από μικρούς καλλιτέχνες!

Πιάσε Μελωδία

…Και έφτασες στον Πολυχώρο Άγκυρα! Αξίες όπως η συλλογικότητα, η ιδιαιτερότητα, η αυτο-εκτίμηση και η αγάπη αναδύονταν και άγγιζαν τις εύπλαστες ψυχές των παιδιών... κάποτε στη Μελωδιούπολη . Σε μια πόλη, όπου ζούσαν μόνο όργανα. Όλα κυλούσαν όμορφα, ώσπου μια ημέρα τα όργανα μπερδεύτηκαν και τα έγχορδα με τα πνευστά και τα κρουστά, έγιναν ένα! Δύο ντετέκτιβ αναλαμβάνουν να λύσουν το μυστήριο και η σκηνή γεμίζει υπέροχες μελωδίες...

Πάμε Παντού

… Ξεκινώντας από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και ένα κυριακάτικο εργαστήριο ζυμαριού! Ένα ειδώλιο στον κόσμο των Grimm , με κατασκευές από ζυμάρι στο 2012 έτος των παραμυθάδων αδερφών Grimm. Τα ειδώλια γίνονται ήρωες και η ιστορία ξεδιπλώνεται. Μάγισσες, ξωτικά, σπίτια από ζαχαρωτά, ήρωες μικροί και γίγαντες τρομεροί ζωντανεύουν στα χέρια των παιδιών και το ζυμάρι, από απλό καθημερινό υλικό, γίνεται υλικό γλυπτικής.

Αλλά και το ύφασμα ως υλικό παίρνει σχήμα και μορφή στα παιδικά χέρια, καθώς θα γνωρίσουν την υφαντική τέχνη αιώνων στον Πολυχώρο Άγκυρα και θα δημιουργήσουν το δικό τους… υφαντό.

Ένα ακόμη χειμωνιάτικο ταξίδι στην παιδική γωνιά του athensheart  θα ανανεώσει το ραντεβού του με τους μικρούς του φίλους, φιλοξενώντας αυτό το Σάββατο ομαδικά κινητικά παιχνίδια με θέμα το χιόνι και το τοπίο του χειμώνα, μέσα από σε ένα εργαστήριο ανακύκλωσης.

Πεζοπορία και παιχνίδια ομαδικότητας και στο καταφύγιο Μπάφι της Πάρνηθας  για τα ΠΥΡΝΑκια θα συναντήσουμε αυτή την Κυριακή, πάντα με την καθοδήγηση της συνοδού από την Trekking Hellas. Ομαδικά παιχνίδια επικοινωνίας και συνεργασίας, όπως η Σαρανταποδαρούσα, η Διελκυστίνδα, το Δίχτυ της Αράχνης και άλλα πολλά, μας ζεσταίνουν τις καρδιές αυτό το κρύο Σαββατοκύριακο του Ιανουαρίου!  

Ας δώσουμε στα παιδιά ένα ευχάριστο Σαββατοκύριακο, γεμάτο μελωδίες και χρώματα, όπως τους αξίζει….

Καλή διασκέδαση!