spiti douleies spiti

Από ποια ηλικία πρέπει να με βοηθάνε στις δουλειές του σπιτιού;

γράφει η Σοφία Σακκά, Ψυχολόγος

«Τα θέλουν όλα έτοιμα, δεν προλαβαίνω!» Πόσες φορές το έχετε πει; Κάθε μέρα μήπως;

Αν θέλετε να σας βοηθάνε τα παιδιά στα οικιακά αλλά αναρωτιέστε από ποια ηλικία, πώς, με ποιο τρόπο, αλλά και γιατί, διαβάστε παρακάτω όλες τις απαντήσεις!

Στο ερώτημα ποια είναι η σωστή ηλικία στην οποία πρέπει να «μυήσουμε» το παιδί στον κόσμο των οικιακών εργασιών, η απάντηση είναι πολύ απλή:

Όσο νωρίτερα, τόσο καλύτερα!

Αφού το παιδάκι καταφέρει και τελειοποιήσει το περπάτημά του (18ος έως 24ος μήνας) και αρχίζει να παίζει με τα παιχνίδια του είναι καλό σταδιακά να αποκτήσει δεξιότητες που θα το βοηθήσουν στην καθαριότητα και την τακτοποίηση του χώρου. Άλλωστε η ηλικιακή αυτή φάση χαρακτηρίζεται από ευελιξία στη σκέψη, κατά την οποία το παιδί μπορεί να μάθει εύκολα νέες συμπεριφορές. Μπορεί να πιστεύουμε ότι είναι πολύ μικρό ακόμα αλλά είναι πιο ικανό από ό,τι νομίζουμε. Τα παιδιά μπορούν να κάνουν πολλές δουλειές σε πρώιμο στάδιο, μαθαίνοντας βέβαια μέσα από την πράξη.

Τι δουλειές να το βάζω να κάνει;

Οι δουλειές που μπορούμε να αναθέσουμε ποικίλουν ανάλογα με την ηλικία. Για αρχή μπορούμε να ξεκινήσουμε με το να ζητήσουμε από το παιδάκι μας να μας βοηθήσει να μαζέψουμε τα παιχνίδια του ή να τακτοποιήσουμε τα παραμύθια στο ράφι.

Είναι πολύ σημαντικό να δείχνουμε στο παιδί ότι είμαστε περήφανες για τη βοήθεια και την προθυμία του και έπειτα να το επιβραβεύουμε με κάτι που το ευχαριστεί.

Όμως, προσοχή! Δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε τις δουλειές σαν μορφή τιμωρίας ούτε να συνδέουμε την ολοκλήρωση της δουλειάς με το χαρτζιλίκι του, αλλά είναι προτιμότερο να συνδεθεί με μία δραστηριότητα που το ευχαριστεί.

Σε περίπτωση που προβάλλει κάποιες αντιστάσεις είναι καλό να γίνει ξεκάθαρο ότι η συμμετοχή του στις δουλειές έχει πολύπλευρα οφέλη. Με το αναλάβει να κάνει δουλειές θα ξεκουράσει αρκετά τη μαμά και τον μπαμπά, θα είναι ισότιμο, υπεύθυνο και υπολογίσιμο μέλος της οικογένειας και τελικά, θα μπορέσει πιο εύκολα να αυτονομηθεί.

Για να γίνει πιο ενδιαφέρουσα η αγγαρεία του συμμαζέματος μία πρόταση είναι να βάλουμε μουσική με ζωηρό ρυθμό (και ίσως να χορεύουμε και λίγο παράλληλα!).

Επίσης, η ανάθεση εργασιών είναι καλό να γίνεται ταυτόχρονα σε όλα τα μέλη της οικογένειας, αφενός για να αναπτύσσεται η ομαδικότητα, αφετέρου να αναδεικνύεται η ισότητα και η συνεργασία μεταξύ των μελών.

Κάτι που θα μπορούσαμε να κάνουμε προκειμένου να εξάψουμε το ενδιαφέρον των παιδιών είναι να οργανώσουμε τις δουλειές του σπιτιού σε μορφή διαγωνισμού, όπου αυτός που θα μπορέσει να ολοκληρώσει πρώτος και σωστά την αρμοδιότητά του, θα κερδίσει κάποιο έπαθλο που θα συμφωνήσουν όλοι.

Επίσης, είναι προτιμότερο να εναλλάσσουμε τις δουλειές που αναλαμβάνουν τα παιδιά, τόσο για να μην είναι βαρετές, όσο και για να μάθουν καινούργια πράγματα.

Συμπερασματικά, είναι καλό να εξηγήσουμε στο παιδάκι ότι του αναθέτουμε κάτι σημαντικό και ότι βοηθώντας στις δουλειές του σπιτιού, θα εξοικειωθεί με την υπευθυνότητα.

Οι δουλειές του σπιτιού αποτελούν εξάλλου αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας.

Θυμηθείτε ότι υπάρχουν κάποια βασικά βήματα τα οποία είναι καλό να ακολουθήσουμε για να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα, όπως το να δίνουμε συγκεκριμένες οδηγίες, να διευκολύνουμε με τη σειρά μας το παιδάκι όποτε χρειάζεται, να το επαινούμε, αλλά να τηρούμε (και με λίγη αυστηρότητα αν χρειαστεί!) το πρόγραμμα που θέτουμε για την ολοκλήρωση των εργασιών.

Είναι πολύ βοηθητικό να υπάρχει ποικιλία, καλή ατμόσφαιρα αλλά και κίνητρο από όλες τις πλευρές!

Τέλος, αφού ολοκληρωθούν οι δουλειές μία ιδέα είναι να ορίσουμε μια ευχάριστη δραστηριότητα για όλη την οικογένεια. Εξάλλου, θα είναι πολύ ευχάριστο ακόμη και για τους γονείς να κάνουν κάτι ξεχωριστό μετά από μια μέρα σκληρής δουλειάς, πόσω μάλλον να περάσουν ποιοτικό χρόνο με τα παιδάκια τους!

Διαβάστε περισσότερα:  mothersbird.gr