Κάταγμα σε παιδί

Κάταγμα σε παιδί: τι συνίσταται

Κάταγμα σε παιδί; Ξέρουμε σας πιάνει πανικός. Μακάρι να μπορούσαμε να σας εγγυηθούμε ότι το παιδί σας δεν θα χτυπήσει ποτέ. Υπάρχει όμως περίπτωση να συμβούν διάφορα ατυχήματα στα οποία καλείσθαι να μείνετε ψύχραιμοι και να δράσετε με ασφάλεια για το παιδί.

Ένα από τα πιο συνηθισμένα ατυχήματα είναι το κάταγμα σε διάφορα σημεία του σώματος. Μπορεί να ακούγεται τρομακτικό όμως είναι καλό να γνωρίζετε πως η αντιμετώπιση και η αποθεραπεία του κατάγματος στα παιδάκια μας είναι συνήθως μία πιο απλή και γρηγορότερη διαδικασία από ότι θα ήταν στους ενήλικες. Διαβάζοντας έχουμε να σας μεταφέρουμε πως αναφέρονται λιγότερες επιπλοκές και συνήθως πολύ πιο εύκολες περιπτώσεις ενώ σχεδόν ποτέ δεν παρατηρείται ζήτημα δυσκαμψίας, ατροφίας ή λειτουργικότητας.

Ακολουθούν ορισμένα συχνά και απλά στη θεραπεία τους κατάγματα σε παιδιά:

-Κάταγμα της κλείδας

-Κάταγμα του άνω πέρατος του βραχιονίου

-Κάταγμα της κεφαλής της κερκίδας στην περιοχή του αγκώνα

-Ρωγμώδη συμπιεστικά κατάγματα του αντιβραχίου και της πηχεοκαρπικής

-Στα βρέφη και τα μικρά παιδιά είναι συχνά τα ρωγμώδη κατάγματα της κνήμης –Toddler’s.

-Κατάγματα των μεταταρσίων του άκρου ποδός

-Κατάγματα των δακτύλων

Σ.σ. Είναι πιθανό να μην είναι αντιληπτοί απευθείας αυτοί οι τύποι καταγμάτων. Είναι πιθανό να εμφανιστούν ακόμη και μετά από μία επιπόλαια κάκωση και συνήθως είναι το οίδημα και το άλγος που κάνει τους γονείς να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια.

Κάταγμα σε παιδί: τι να κάνετε

Η πρώτη κίνηση είναι να επικοινωνήσετε με τον γιατρό ο οποίος λογικά θα σας κατευθύνει στο νοσοκομείο.

Εκτίμηση τραυματισμένου παιδιού

• Εξέταση περιοχής παραμόρφωσης-ευαισθησίας

• Εκτίμηση αγγειακής και νευρολογικής κατάστασης

• Ακτινολογικός έλεγχος (2 επίπεδα)

• Απεικόνιση περιφερικής και κεντρικής άρθρωσης

• Κατανόηση των πυρήνων οστέωσης (συγκριτικές α/ες)

• Ειδικές εξετάσεις (συνήθως MRI)

Όταν λοιπόν έρθει η ώρα να βάλουν γύψο στο παιδάκι σας καλό είναι να ακολουθήσετε κάποιες χρήσιμες συμβουλές για να διατηρήσετε τον γύψο σε καλή κατάσταση:

Πώς μπορώ να κρατήσω τον γύψο του παιδιού μου σε καλή κατάσταση

-Κρατήστε τον γύψο καθαρό.

-Αποφύγετε τις κρέμες, τις πούδρες και τα αποσμητικά κοντά στην περιοχή που έχει γύψο.

-Μην κάνετε καμία προσαρμογή όπως να τον σπάσετε στις άκρες. Μόνο ο γιατρός σας μπορεί να σας συμβουλεύσει για το τι πρέπει να ακολουθήσει.

Και να θυμάστε! Μη διστάσετε ποτέ να καλέσετε τον παιδίατρό σας και φυσικά να πάτε το παιδί σας στο γιατρό ή στο νοσοκομείο. Αν σας ενδιαφέρει μπορείτε να δείτε εδώ (link) περισσότερα για το νέο νοσοκομειακό πρόγραμμα υγείας MINETTA Top Plus το οποίο παρέχει πλήθος καλύψεων και παροχών σε ανταγωνιστικά ασφάλιστρα, ανακουφίζοντας κάθε οικογένεια με μία λιγότερη έγνοια.