Κολυμπώντας στη θάλασσα της διασκέδασης…

παιδί κολυμπώ και διασκεδάζωΤο να μάθει ένα παιδί να κολυμπά είναι πολύ σημαντικό για την ασφάλεια του, για την άσκηση του σώματος του και φυσικά γιατί είναι διασκεδαστικό.

Τα τελευταία χρόνια στην χώρα μας έχει αρχίσει να γίνεται πολύ δημοφιλές το baby swimming.

Πρόκειται για μια δραστηριότητα που αρέσει πολύ στα μωρά, μιας και ήδη έχουν μία πραγματική σχέση με το νερό, έχοντας περάσει τους πρώτους μήνες της ζωής τους στην μήτρα.

Πρωτοεμφανίστηκε το 1960 από τον Ρώσο Igor Tjarkovsky, δάσκαλο κολύμβησης. Οι ιδέες του αρχικά υιοθετήθηκαν, βελτιώθηκαν και εξελίχθηκαν στη Αυστραλία, Αμερική και Σκανδιναβία και στην συνέχεια σε όλες τις προηγμένες χώρες.

Με λίγα λόγια, το κολύμπι για τα πολύ μικρά παιδιά είναι υγεία από κάθε άποψη. Ενισχύεται η αίσθηση ισορροπίας, οι μύες γυμνάζονται αλλά ταυτόχρονα χαλαρώνουν, οι καταδύσεις (ναι… από τόσο μικρά μπορούν και βουτούν κάτω από το νερό) ασκούν το καρδιοαγγειακό και το οστεομυϊκο σύστημα, τους πνεύμονες και τέλος το ανοσοποιητικό.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σημαντικό είναι να θυμάστε πάντα πως ποτέ δεν αφήνουμε τα παιδιά κοντά στο νερό χωρίς επιτήρηση, ακόμη και εάν χρησιμοποιούν βοηθητικά μέσα (μπρατσάκια, σωσίβιο…).


 

Η Εξοικείωση με το νερό, ξεκινά από το σπίτι

Οι πρώτες εμπειρίες που έχει κανείς με το νερό, θέτουν τις βάσεις. Τα μωρά από την ώρα που γεννιούνται δεν έχουν καμία φοβία για το υγρό στοιχείο.

Φροντίστε λοιπόν να εξακολουθήσει το μωρό σας να νιώθει έτσι με το να κάνετε ευχάριστη την παραμονή του στο μπάνιο.

Αφήστε το μωρό να νιώσει στο δερματάκι του την ευχάριστη αίσθηση του νερού (να μην είναι ούτε πολύ κρύο, μα ούτε και καυτό).

Εάν το μωρό είναι λίγο μεγαλύτερο, βοηθά να υπάρχουν και διάφορα παιχνίδια στο μπάνιο του. Χρησιμοποιείτε κατάλληλα για μωρά προϊόντα, τα οποία δεν είναι βλαβερά για το δέρμα του και δεν κάνουν τα μάτια του να τσούζουν.

Κρατάτε το μωρό με τέτοιο τρόπο που να αισθάνεται ασφάλεια. Όσο πιο μικρό είναι τόσο πιο πολύ χρειάζεται υποστήριξη (κυρίως το κεφάλι του).

Τοποθετήστε ένα χέρι κάτω από το κεφάλι και το άλλο στο τέλος της πλάτης του, κινήστε το απαλά μιλώντας του καθησυχαστικά, χαμογελώντας , τραγουδώντας.


Εκτός μπανιέρας… Κάνοντας μπουρμπουλήθρες

Αυτό είναι ένας άριστος τρόπος για να αρχίσει το μωρό να αναπνέει σωστά όταν κολυμπά. Είναι σίγουρο ότι θα τους προσφέρει απόλαυση.

Φυσήξτε πρώτα στο πρόσωπο τους για να δουν ότι το αίτιο είναι ο αέρας.

Συνεχίστε με το να φυσήξετε στο νερό.

Ενθαρρύνετε το μωρό σας ώστε να σας αντιγράψει, μα μην περιμένετε να το κάνει από τις πρώτες φορές!

Επιβραβεύστε το και μόνο για την προσπάθεια.


Έχει πλάκα να χοροπηδάτε μέσα στο νερό!

Για τα μωρά, ένα απλό παιχνίδι, είναι το να χοροπηδάτε μέσα στο νερό και μετά να κάνετε μπουρμπουλήθρες.

Φροντίστε να μην το τρομάξετε πετώντας το ψηλά, απλώς πείτε του ότι θα κάνετε το βατραχάκι που χοροπηδά…

Τραγουδήστε ρυθμικά τραγουδάκια, χρησιμοποιήστε παιχνίδια για το νερό (μικρές μπαλίτσες, ψαράκια…). Ενθαρρύνετε μεγαλύτερα παιδιά στο να βάζουν το πρόσωπο τους μέσα στο νερό, «για να δουν τα ψαράκια».

Τοποθετήστε όντως κάτι στον βυθό για να το δουν. Έτσι τα βοηθάτε στο να ελέγχουν την αναπνοή τους και να έχουν τα μάτια τους ανοιχτά κάτω από το νερό.

Σε προγράμματα κολύμβησης για μεγάλα παιδιά υπάρχει και παιχνίδι που σαν στόχο έχει να μαζέψουν τα παιδιά αντικείμενα που βρίσκονται κάτω από το νερό.


Ταξιδεύοντας στο νερό

Για να βοηθήσετε τα παιδιά να αισθανθούν ασφαλέστερα, περιηγηθείτε στο νερό. Γίνετε «καράβια», ανεβάστε τα πάνω σας και πείτε τους πως είστε άλογα της θάλασσας και θα τα πάτε βόλτα.

Με μια σανίδα κολύμβησης, και την ζώνη πλευστότητας, ενθαρρύνετε το να «επισκεφτεί» και άλλους φίλους μέσα στο νερό. Ας προσποιηθεί ότι είναι και εκείνο άλογο, πλοίο ή τρένο κάνοντας ανάλογους ήχους.

Οικεία παιχνίδια, το κάνουν να εξοικιωθεί πιο εύκολα με το νερό!


Χτυπώντας χέρια και πόδια

Είναι σημαντικό να είστε μέσα στο νερό στο ίδιο επίπεδο με το παιδί και να κινήστε στην ίδια κατεύθυνση. Βάλτε το κεφάλι του παιδιού στον ώμο σας και κρατώντας τους μηρούς του χτυπήστε τα ποδαράκια του μέσα στο νερό.

Μπορείτε να το κάνετε είτε με το παιδί να κοιτάζει μέσα στο νερό, είτε με το να κοιτάζει προς τα πάνω.

Καθίστε σε ρηχό σημείο και τοποθετώντας το παιδί στα πόδια σας, κάντε στροφές με τα χέρια (κυκλικές προς τα εμπρός) τραγουδώντας το «μια ωραία πεταλούδα», στροφές εναλλάξ (μια το ένα χέρι, μια το άλλο) σαν να είστε σκυλάκια, στροφές ανάποδα, κάντε παλαμάκια χτυπώντας ταυτόχρονα και το νερό. Βρέξτε ο ένας τον άλλο χτυπώντας με χέρια ή με πόδια.

Είναι ωραίο για το παιδί να δει και εσάς μόνο να κολυμπάτε. Να του δείξετε πόσο σας αρέσει αυτό και πόσο διασκεδάζετε, κάνοντάς το να επιθυμήσει να έρθει κοντά σας. Εάν για οποιοδήποτε λόγο δεν θέλει να μπει στο νερό, δεν υπάρχει λόγος να το πιέσετε. Με υπομονή και καλή διάθεση θα έρθει η ώρα που δεν θα θέλει να βγει!


Από ποια ηλικία μπορεί να αρχίσει την κολυμβήση;

Στο εξωτερικό μπορεί ένα μωρό να ξεκινήσει από τον πρώτο μήνα της ζωής του να κολυμπά. Στην χώρα μας σε όσα προγράμματα υπάρχουν, γίνονται δεκτά παιδιά από 6 μηνών.

Φυσικά το κολύμπι γίνεται με την συμμετοχή της μαμάς ή του μπαμπά, (κάτι επίσης σημαντικό μιας και η επαφή με τους γονείς ενθαρρύνεται) και σε συνδυασμό με τη χαρά του νερού, το μωρό είναι ευτυχισμένο.

Βασική προϋπόθεση είναι το μωρό και εσείς να είστε υγιής.

Οι σύλλογοι βρεφικής κολύμβησης ζητούν χαρτί από παιδίατρο για το μωρό και χαρτί από παθολόγο, γυναικολόγο (για μαμάδες!) και δερματολόγο για εσάς.


Ποιο πρόγραμμα κολύμβησης να επιλέξω;

Με το πέρασμα του χρόνου δημιουργούνται όλο και περισσότεροι σύλλογοι που εντάσσουν στο πρόγραμμα τους βρεφική κολύμβηση. Ενημερωθείτε από άλλους γονείς που ήδη συμμετέχουν σε προγράμματα, δείτε τους χώρους.

Σωστή οργάνωση σημαίνει να υπάρχει ειδική πισίνα για μωρά (πολύ ρηχή), να υπάρχει αυστηρό σύστημα καθαρισμού, οι εκπαιδευτές να είναι καταρτισμένοι.

Το καλύτερο είναι να παρακολουθήσετε ένα πρόγραμμα πριν γράψετε το παιδί σας.

Πως σας φαίνεται ο εκπαιδευτής; Είναι φιλικός με τα παιδιά; Είναι ευχάριστη η ατμόσφαιρα; Υπάρχει εύκολος τρόπος πρόσβασης για παιδικό καρότσι; Υπάρχουν αποδυτήρια;


Τι προσφέρει στο μωρό μου το κολύμπι;

  • Σωματικά. Η μυϊκή δύναμη που αναπτύσσουν τα παιδιά από την κολύμβηση βοηθάει στο να περπατήσουν πιο γρήγορα. Προάγεται η μυϊκή συναρμογή και η καρδιοαναπνευστική λειτουργία.
  • Διανοητικά. Ο εκπαιδευτής στοχεύει στην ανάπτυξη της αντίληψης του μωρού αλλάζοντας συνεχώς τις ασκήσεις.
  • Λεκτικά. Τα μωρά σταδιακά αντιδρούν καλύτερα στα ερεθίσματα της μητέρας. Τα μωρά αντιγράφουν άλλα μωρά.
  • Συναισθηματικά και κοινωνικά. Το νερό είναι ένα φυσικό περιβάλλον για τα μωρά στο οποίο αισθάνονται ασφαλή και ήρεμα ενώ ταυτόχρονα αναπτύσσεται εντονότερα το μητρικό ένστικτο δίνοντας την δυνατότητα στην μητέρα να παρατηρεί το μωρό της να εξελίσσεται.

Προετοιμασία και οργάνωση;

Για το μωρό

  • Απαραίτητη προϋπόθεση είναι τα μωρά να έχουν ειδικό μαγιό και αδιάβροχη πάνα.
  • Πετσέτα ή μπουρνούζι.
  • Σαγιονάρες (για μεγαλύτερα παιδάκια, υπάρχουν ειδικές κολυμβητηρίου με λαστιχάκι στο πίσω μέρος)
  • Ρούχα αλλαγής, σκουφάκι, λίγα παιχνίδια
  • Φαγητό(γάλα ή ότι σνακ μπορεί να τρώει) για μετά το κολύμπι καθώς το μωρό έχοντας ξοδέψει αρκετή ενέργεια ενδέχεται να πεινάει.

Για τους γονείς

  • Μαγιό
  • Μπουρνούζι
  • Σαγιονάρες.

Πόσο χρόνο παραμένει ένα μωρό στο νερό;

Αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Συνήθως τα μαθήματα baby swimming διαρκούν 30 λεπτά και πραγματοποιούνται δύο φορές την εβδομάδα.

Εάν πάλι δεν συμμετέχετε σε κάποιο οργανωμένο πρόγραμμα και θέλετε μόνοι σας να «κολυμπήσετε» με το μωρό σας σε δική σας πισίνα ή και στην θάλασσα, να ένας ενδεικτικός πίνακας χρόνων:

 

Ηλικία παιδιού

Ανώτερος χρόνος πρώτης επαφής με πισίνα ή θάλασσα.

Ανώτερος χρόνος μετά από πολλές επισκέψεις.

< 6 μηνών

10 λεπτά

30 λεπτά

6 – 18 μηνών

15 λεπτά

30 λεπτά

18 μηνών – 3 χρ.

20 λεπτά

40 λεπτά

> 3 χρ.

30 λεπτά

45 λεπτά

Εάν το μωρό είναι κουρασμένο, μπορείτε να βγείτε και νωρίτερα. Μην το εκλάβει φυσικά σαν αδυναμία και σε κάθε «δυσκολία» με τον τρόπο του σας ζητά να φύγετε. Επιμείνετε όσο νομίζετε ότι είναι εφικτό.

Είτε σκοπεύετε να συμμετέχετε σε ένα οργανωμένο πρόγραμμα βρεφικής κολύμβησης, είτε απλώς θέλετε να περνάτε όμορφα με το μωρό σας στο νερό, να θυμάστε πως το πιο σημαντικό είναι να αισθάνεστε ασφαλείς και χαρούμενοι.

Κλείνοντας, παραθέτουμε κάποιες πληροφορίες που αφορούν στην ασφάλεια, και στα μέτρα που πρέπει να λαμβάνει κανείς εάν έχει παιδιά.


Ασφάλεια για το κολύμπι

  • Φροντίστε το παιδί να μην έχει φάει τουλάχιστον 2 ώρες πριν μπει στην πισίνα. Στην περίπτωση που το μωρό σας δείχνει να πεινάει πριν από το μάθημα, μην του δώσετε τίποτε περισσότερο από ένα μικρό μπισκότο ή ένα κομμάτι φρούτου, απλά για να «ξεχάσει» την πείνα του.
  • Μην ξεχνάτε την ειδική αδιάβροχη πάνα.
  • Φοράτε ειδικές για κολυμβητήριο σαγιονάρες που δεν γλιστρούν (μην επαναπαύεστε βέβαια). Ζητήστε βοήθεια από κάποιον εάν δείτε ότι δεν μπορείτε να κρατήσετε ισορροπία μπαίνοντας στην πισίνα. Ας σας κρατήσει για λίγο το μωρό.
  • Εάν ένα μωρό είναι αδιάθετο για οποιοδήποτε λόγο, δεν υπάρχει λόγος να πάτε στην πισίνα. Ένα μικρό κρύωμα μπορεί να προκαλέσει δυσαρέσκεια και να δημιουργήσει μια κακή ανάμνηση. Κρατήστε με το μωρό οπτική επαφή έτσι ώστε να νιώθει ασφάλεια. Εάν εσείς είστε χαλαροί, θα είναι και αυτό. Μιλήστε του απαλά, χαρίστε του χάδια.
  • Ο εκπαιδευτής θα σας δείχνει ασκήσεις και εσείς θα πρέπει να τις επαναλαμβάνετε. Εάν το μωρό νιώθει άβολα και δυσανασχετεί, δεν χρειάζεται να επιμείνετε. Στην περίπτωση που υπάρχουν παιχνίδια τριγύρω, ίσως του αποσπούν την προσοχή. Χρησιμοποιήστε τα για να του κινήσετε το ενδιαφέρον μέσα στο νερό.
  • Όσο το παιδί μεγαλώνει, θα χρησιμοποιεί και ενισχυτικά μέσα, όπως σανίδες, ζώνες πλευστότητας, στην αρχή με εσάς και όταν έρθει η ώρα (μετά τα 2 του χρόνια) χωρίς εσάς μέσα στο νερό.
  • Αν έχετε πισίνα στο σπίτι σας φροντίστε να την περιφράξετε πλήρως. Τοποθετήστε πόρτα που κλείνει και ασφαλίζει αυτόματα. Όλες οι πόρτες και τα παράθυρα που οδηγούν στην πισίνα πρέπει να είναι ασφαλή και να εμποδίζουν την πρόσβαση των μικρών παιδιών στην πισίνα.

    Υπάρχουν συστήματα με τα οποία οι πόρτες έχουν ανιχνευτή κίνησης με συναγερμό που ειδοποιεί όταν κάποιος μπαίνει στον χώρο της πισίνας. Βέβαια προστατευτικά κάγκελα και οι “αποτελεσματικές” πόρτες είναι μέτρα πρόληψης, αλλά δεν μπορούν επ’ουδενί να υποκαταστήσουν την επίβλεψη.

    Προσέχετε να μην υπάρχουν τραπέζια και καρέκλες κοντά στην περίφραξη της πισίνας γιατί μπορεί το παιδί να σκαρφαλώσει και να μπει σε αυτό το χώρο.

  • Βγάλτε τα παιχνίδια από τον χώρο της πισίνας, γιατί ένα παιδί που παίζει με τα παιχνίδια μπορεί να πέσει στο νερό.
  • Να έχετε ένα τηλέφωνο δίπλα στην πισίνα. Έτσι δεν θα χρειαστεί να αφήσετε μόνο του το παιδί αν κάποιος σας καλέσει. Να έχετε δίπλα στο τηλέφωνο τα νούμερα ανάγκης.
  • Φροντίστε να υπάρχει δίπλα στην πισίνα ο εξοπλισμός διάσωσης (σχοινί, κουλούρα κλπ).

Ασφάλεια για το κολύμπι στην θάλλασα

  • Να παίζετε μαζί με το παιδί στα ρηχά, μέχρι να εξοικειωθεί στο νερό.
  • Μην το αναγκάζετε να μπει στο νερό αν φοβάται.
  • Να του επισημαίνετε συνεχώς τους πιθανούς κινδύνους.
  • Χρησιμοποιήστε σωσίβιο ή άλλη συσκευή επίπλευσης αν το παιδί δεν ξέρει καλό κολύμπι.
  • Κανένα σωστικό μέσο δεν υποκαθιστά την συνεχή επίβλεψη από τους γονείς.

Καλές βουτιές

Ευχαριστούμε πολύ την Σχολή Κολύμβησης Νηρηϊδες για τις πληροφορίες και το φωτογραφικό υλικό.

Tο περιεχόμενο αυτό προστατεύεται από τοπικούς και διεθνείς νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας και copyright. Απαγορεύεται η χρήση τους καθώς και η αναπαραγωγή τους από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία ή ιδιώτη χωρίς έγγραφη άδεια.