Ο κήπος του Μεγάρου ανοίγει για το κοινό

Ο κήπος του Μεγάρου ανοίγει για το κοινό

Ο κήπος του Μεγάρου Τη Δευτέρα 17 Μαΐου, στις 10 η ώρα ο κήπος του Μεγάρου Μουσικής ανοίγει για πρώτη φόρα και με το πράσινο, τα δέντρα και τα λουλούδια του, φιλοδοξεί να γίνει πόλος έλξης για τους πολίτες όλων των ηλικιών που θα βρουν όχι μόνο ένα τόπο για να ηρεμήσουν και να χαλαρώσουν από τους γρήγορους και απαιτητικούς ρυθμούς της πόλης αλλά και τη δυνατότητα να τον κάνουν «στέκι» τους με τις πολλές και ποικίλες καλλιτεχνικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες που θα οργανώνει εκεί το Μέγαρο Μουσικής .

Ο κήπος θα είναι ανοιχτός από τις 10 το πρωί έως τη δύση του ηλίου και η είσοδος των επισκεπτών θα γίνεται από τη Βασιλίσσης Σοφίας και την οδό Κόκκαλη.

Για την ολοκλήρωση αυτού του σημαντικού έργου πνοής για την Αθήνα, συνέδραμε ουσιαστικά το Κοινωφελές Ίδρυμα ‘Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης’. Χάρις στη μεγάλη δωρεά του Ιδρύματος που έγινε στο Σύλλογο Οι Φίλοι της Μουσικής τον Ιούνιο του 1999 στο πλαίσιο του έργου της Ολοκλήρωσης του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, υλοποιήθηκε η διαμόρφωση του υπαίθριου χώρου γύρω και πίσω από το Μέγαρο σε ένα μοναδικό πνεύμονα πρασίνου στο κέντρο της πόλης που είναι σε θέση να φιλοξενεί σειρά εκπαιδευτικών, πολιτιστικών και περιβαλλοντικών δραστηριοτήτων.

mma55.jpgΟ κήπος του Μεγάρου

 

Συναυλία με γιγαντοοθόνη  στον κήπο του Μεγάρου

Συναυλία με τον μεγάλο αρχιμουσικό Ρικάρντο Μούτι και την περίφημη Φιλαρμονικής της Βιέννης ‘βγαίνει’ με γιγαντοοθόνη  στον κήπο του Μεγάρου

Η μαγεία του κήπου το βράδυ σε συνδυασμό με το ‘άνοιγμα στην πόλη’ ενός πολιτιστικού γεγονότος πρώτου μεγέθους, όπως η συναυλία του διάσημου αρχιμουσικού Ρικάρντο Μούτι με την Φιλαρμονική Ορχήστρα της Βιέννης, που θα πραγματοποιηθεί στις 22 Ιουνίου, στις 9 στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης και θα μεταδοθεί ζωντανά σε γιγαντο-οθόνη είναι κάτι που θα γίνει για πρώτη φορά στο Μέγαρο και είναι σίγουρο ότι θα αποτελέσει μια ‘μοναδική εμπειρία’.

Οι επισκέπτες του πάρκου θα μπορούν καθισμένοι στο χορτάρι κάτω από τον αίθριο ουρανό, να απολαύσουν δωρεάν τη φημισμένη Φιλαρμονική της Βιέννης, για την οποία ο Ρίχαρντ Στράους έχει πει πως « κάθε έπαινος αποδεικνύεται κατώτερος της πραγματικότητας»,  και τον σούπερσταρ του πόντιουμ, Ρικάρντο Μούτι που θα τη διευθύνει σ’ αυτή τη μια και μοναδική συναυλία που αναμένουν με ανυπομονησία οι φίλοι της κλασικής μουσικής. Η συναυλία που περιλαμβάνει έργα Μότσαρτ(Συμφωνία του Λιντς), Σούμπερτ(Ημιτελή) και Τσαικόφσκι(Συμφωνία αρ.6 ‘Παθητική’) είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Χρήστου Λαμπράκη.

Χορηγοί της συναυλίας είναι το Ίδρυμα Λαμπράκη και οι Κωνσταντίνος και Γέλη Αγγελοπούλου.

Ο κήπος του Μεγάρου, οι εκδηλώσεις, τα εκπαιδευτικά προγράμματα

Πολλές και ποικίλες θα είναι οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις που θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν οι επισκέπτες του κήπου. Ο πρώτος ήχος που θα ακουστεί σ’ αυτόν τον πνεύμονα πρασίνου που ανοίγει για τους πολίτες στην καρδιά της πόλης, ανήκει φυσικά στη μπάντα του Δήμου Αθηναίων που θα κάνει δύο εμφανίσεις, Σάββατο 5 και 19 Ιουνίου, στις 7 το απόγευμα.

Τα παιδιά της Αθήνας θα έχουν την ευκαιρία να  γνωρίσουν τον κήπο του Μεγάρου με τα μάτια, την αφή, τους ήχους, την όσφρηση, με όλες τους τις αισθήσεις και να περάσουν  εκεί δημιουργικές και χαρούμενες στιγμές. Οι εκπαιδευτικοί σύμβουλοι Έφη Αβέρωφ-Μιχαηλίδου και Λήδα Μασούρα επεξεργάζονται ένα δίωρο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που θα είναι στην πρώτη φάση πειραματικό και θα πραγματοποιείται κάθε Σάββατο το πρωί από τον προσεχή Οκτώβριο.

Το πρώτο και κύριο μέρος του προγράμματος που πραγματοποιείται στον κήπο, καλεί τα παιδιά, με οδηγό ένα χάρτη του κήπου, ειδικά φτιαγμένο γι’ αυτά, να παίξουν το «κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού», βασισμένο στην αναγνώριση ήχων, την παρατήρηση των φυτών και την αναζήτηση των μικρών και μεγάλων εκπλήξεων που κρύβονται στη φύση. Τα παιδιά θα κατασκευάζουν αυτοσχέδια όργανα με υλικά που θα έχουν βρει στο «κυνήγι» τους και με αυτά θα παίζουν τους δικούς τους ήχους, ρυθμούς, μελωδίες.

Το δεύτερο σημείο συνάντησης των παιδιών θα είναι το Μέγαρο, όπου σ’ έναν φιλόξενο χώρο, θα μπορούν να ανακεφαλαιώσουν τις γνώσεις και εμπειρίες που αποκόμισαν στον κήπο, να ζωγραφίσουν, να φτιάξουν κολλάζ και γραφικές παρτιτούρες, να συνθέσουν, να αυτοσχεδιάσουν στα όργανα ακόμα και να ηχογραφήσουν.

Ο χώρος αυτός θα φιλοξενεί με δημιουργική απασχόληση τα παιδιά , ακόμα και εάν κάποιο Σάββατο ο βροχερός καιρός δεν επιτρέψει την πραγματοποίηση του προγράμματος στον κήπο.

Οι γονείς, την ώρα αυτού του δίωρου προγράμματος, είναι ελεύθεροι να περπατήσουν στον κήπο, να πιούν καφέ, να κάνουν τα ψώνια τους κλπ.

Ο σχεδιασμός του Κήπου

Βασική επιδίωξη των μελετητών ήταν η δημιουργία ενός κήπου με έντονο χαρακτήρα φυσικού περιβάλλοντος  και με τις, κατά το δυνατόν, μεγαλύτερες επιφάνειες ελεύθερου πρασίνου αλλά και εστίες ενδιαφέροντος.

Το ανάγλυφο του προσαρμόστηκε στα δεδομένα των γύρω δρόμων, στο ανάγλυφο του όμορου Πάρκου Ελευθερίας και της διαμόρφωσης  του Μνημείου  Ελευθέριου Βενιζέλου. Βασικός επίσης παράγοντας σχεδιασμού  ήταν οι ανάγκες απορροής των όμβριων υδάτων.

Οι είσοδοι κοινού στο κτιριακό συγκρότημα καθώς και οι είσοδοι του πάρκου καθόρισαν τους βασικούς άξονες κυκλοφορίας μέσα στο πάρκο οργανώνοντας έτσι και τις επιμέρους περιοχές πρασίνου.

Κατά τη μελέτη της διάταξης των διαφόρων μορφών πρασίνου λήφθηκαν υπόψη οι  αισθητικές και λειτουργικές απαιτήσεις του χώρου αλλά και το οικολογικό περιβάλλον της περιοχής. Οι ελεύθεροι περιπατητές θα κινούνται σε ένα πάρκο με την ίδια δομή που έχει ο χώρος που περιβάλλει το άγαλμα του Ελευθέριου Βενιζέλου και αποτελείται από συστάδες και ομάδες δένδρων και θάμνων  το οποίο συμπληρώνεται από εκτεταμένες επιφάνειες χλοοτάπητα.

Στη σύνθεση της βλάστησης επικρατεί το υψηλό στοιχείο το οποίο συνίσταται από δέντρα, ως επί το πλείστον μεγάλου μεγέθους, αλλά και από θάμνους και αναρριχώμενα-κρεμοκλαδή.  Σχετικά με την επιλογή των φυτικών ειδών επιλέχθηκαν κυρίως είδη ιθαγενή που αντέχουν στις συνθήκες της περιοχής ώστε να εξασφαλίζεται υγιής ανάπτυξη βλάστησης και μη γηγενή είδη με ιδιαίτερο αισθητικό ενδιαφέρον που είναι απολύτως εγκλιματισμένα στις βιοκλιματικές συνθήκες της περιοχής.

Ιδιαίτερη έμφαση στη σύνθεση του πρασίνου δόθηκε στη συμμετοχή αειθαλών ειδών, όπως αριές, χαρουπιές, ακακίες, νεραντζιές, μανόλιες κλπ. ενώ επιλέγοντας τα κατάλληλα φυτικά είδη επιτυγχάνεται  συνεχής ανθοφορία καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Η Μιμόζα Νικαίας, το Γιασεμί το κίτρινο, το Βιβούρνο, η Μαώνια ανθίζουν τους χειμερινούς μήνες. Νωρίς την Άνοιξη εμφανίζονται τα άνθη της Καλλωπιστικής Δαμασκηνιάς, της Τσιντόνιας και της Φορσύθιας. Επίσης η περιμετρική φύτευση του Πάρκου με Δάφνη Απόλλωνα κατά μήκος της περίφραξης έγινε για λειτουργικούς λόγους (παρεμπόδιση εισόδου ρυπαντικών στοιχείων, ηχοπροστασίας) αλλά και αισθητικούς λόγους.

Συνοψίζοντας, στη δημιουργία του πάρκου που καταλαμβάνει  22 στρέμματα, ελήφθησαν υπόψη : oι γενικές και ειδικές οικολογικές συνθήκες της περιοχής, oι αισθητικές απαιτήσεις του χώρου και η εξασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργικότητας του χώρου.

Η επιλογή των διακοσμητικών ειδών που συγκροτούν  το πράσινο έγινε με βάση: τα χαρακτηριστικά τους, τα οικολογικά δεδομένα της περιοχής, το λειτουργικό σκοπό που ικανοποιούν, το τοπικό μικροκλίμα, την εξασφάλιση αισθητικής αρμονίας και βιολογικής ισορροπίας μεταξύ των ειδών και τις διαστάσεις το χώρου.

Ένα αρμονικό σύνολο υψηλών προδιαγραφών, αντάξιο του πολιτιστικού κέντρου που περιβάλλει,  ο κήπος του Μεγάρου Μουσικής ανοίγει τις πόρτες του στην πόλη φιλοδοξώντας να γίνει ένα σημείο συνάντησης, περισυλλογής, ψυχαγωγίας, πολιτισμού και εκπαίδευσης.