Παιχνιδομάθημα: «Γνωριμία με το μέτρο»

Ένα γαλλικό μέτρο, μια μεζούρα ή ο χάρακας μπορούν να είναι τα εργαλεία για να αρχίσει το παιδί να μετράει ότι υπάρχει μέσα στο δωμάτιο, τα έπιπλα, τα πράγματα πάνω στο γραφείο του, τα μολύβια κι ύστερα να τα καταγράφει σ’ ένα μπλοκάκι. Αφομοιώνει ότι η μονάδα μέτρησης του μήκους είναι το μέτρο και οι υποδιαιρέσεις του.

Μια πρώτη διαισθητική γνωριμία με το μέτρο γίνεται στις πρώτες τάξεις του δημοτικού.
Τα παιδιά μαθαίνουν ότι το μέτρο είναι οι μονάδες που μετράμε το ύψος μας ή το ύψος βουνών και κτιρίων, την απόσταση, το μήκος και το βάθος. Για να μετρήσουμε μικρότερα μήκη χρησιμοποιούμε τις υποδιαιρέσεις του μέτρου.

Το κάθε μέτρο είναι μια ολόκληρη οικογένεια. Κάθε εκατοστό έχει τα παιδιά του τα χιλιοστά και κάθε δέκα εκατοστά έχουμε ένα δέκατο. Ένα μέτρο αποτελείται από δέκα μικρότερες οικογένειες δηλαδή δέκα δέκατα.
Πρέπει να έχουμε κατανοήσει πλήρως αυτά για να προχωρήσουμε, μετά, στις μετατροπές μιας μονάδας μέτρησης μήκους σε μικρότερη ή μεγαλύτερη.

Όνομα Συγγραφέα:
Η Ελένη Μητροπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα, αλλά μεγάλωσε στο Καστέλι Κισσάμου στην Κρήτη. Είναι απόφοιτος του τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής...