Tips για να ταΐσετε το μωρό σας και να αποφύγετε το "χαμό"!!!

Το μωρό σας θα έχει το κάθισμά του, το πιατάκι του, το κουτάλι του και μια ποδιά επίσης, για να μην γίνεται χάλια. Εσείς θα βρείτε ένα μέρος ή ένα τρόπο ώστε να μην πάθαιτε αμόκ όταν το μισό φαγητό πέσει στο περιβάλλοντα χώρο (οι λευκές καρέκλες της καλής σας τραπεζαρίας ΔΕΝ  προτείνονται). Και θα φορέσετε ρούχα που να μη σας πειράξει που θα γίνουν χάλια (γιατί θα γίνουν, μαθηματικώς εξακριβωμένο). Το μωράκι σας έρχεται σε επαφή με το φαγητό του με όλες του τις αισθήσεις, θέλει να το φαει, να το πιάσει, να το πετάξει, να το μυρίσει, να το φτύσει. Όλα μέσα στο παιχνίδι είναι. Και θα θελήσει να σας πάρει και το κουτάλι από τα χέρι1α Ένας μουσαμάς που να προστατεύει το πάτωμά σας και τα νεύρα σας από το ασταμάτητο σφουγγάρισμα είναι απαραίτητος, καθώς και πολλές μακριές ποδιές για σας και το αγγελούδι σας.

Το art de la table  θα περιμένει για ακόμη 10 χρόνια...

Το γεύμα του, εκτός από θρεπτικό, είναι και ιεροτελεστία. Είναι μια διαδικασία, που σε όλες τις φυλές και τις εποχές της ανθρωπότητας, εμπεριέχει τη θρέψη και την επικοινωνία. Δεν είναι μόνο να το μπουκώσετε με φαγητό, είναι και να μάθει να δοκιμάζει, να δέχεται, να απολαμβάνει και να επικοινωνεί.  Ειναι και αυτά μέρος της ανάπτυξής του.

Από την πρώτη στιγμή μαθαίνουμε στο παιδί μας ότι

-Η ώρα του γεύματος είναι ώρα ιερή: δεν μιλάμε στο τηλέφωνο, δεν κοιτάμε τηλεόραση,  δεν στέλνουμε μηνύματα στο κινητό όσο το ταϊζουμε. Το κοιτάμε και επικοινωνούμε μαζί του.

-Το φαγητό τρώγεται στο τραπέζι. Ενώ καθόμαστε. Οχι όρθιοι, όχι στην κούνια της παιδικής χαράς, όχι στον καναπέ με Μπομπ Σφουγγαράκι.  

-Ο καθένας τρώει με το δικό του πιάτο και κουτάλι (στην Ελλάδα τουλάχιστον...). Αποφύγετε να τρώτε εσείς από το κουτάλι του μωρού κι εκείνο από το δικό σας. Αυτός είναι ένας εξαιρετικός τρόπος μετάδοσης μικροβίων (και ιδιαιτερα αυτών που προκαλούν τερηδόνα!)

Πάντα δοκιμάζουμε το φαγητό πριν του το δώσουμε -ειδικά αν το έχουμε ζεστάνει σε φούρνο μικροκυμάτων!!! Προσοχή στη θερμοκρασία!

Κρατήστε όλα τα ενοχοποιητικά στοιχεία θηλασμού /γάλακτος (μπιμπερό, αντλίες, ντεκολτέ) εκτός του οπτικού του πεδίου κατά τη διάρκεια του γεύματος. Ακόμη και η τιράντα του σουτιέν αρκεί να πάνε στράφι οι προσπάθειές σας...

Ποτέ μη σκύψετε να μαζέψετε το φαγητό από το πάτωμα, ενώ το παιδί σας έχει ακόμη πιάτο γεμάτο μπροστά του. Πιθανότατα θα σας το φορέσει «καπέλο».

Θα μετρήσετε τις ποσότητες στο πιάτο του με κουταλιές της σούπας. Θα ταϊσετε το παιδάκι σας με κουτάλι του γλυκού. Σεβαστείτε την ανάγκη του να το ταϊσετε στις δικές του ποσότητες και στο δικό του χρόνο. Μην το κάνετε καταναγκαστικά με το κουτάλι της σούπας σε πέντε λεπτά, θα αποτύχετε. Και θα θυμώσετε. Και θα το ζορίσετε. Και θα κάνει εμετό πάνω σας... Και κάπως έτσι θα ξεκινησει ένα παιχνίδι εξουσίας πάνω στο φαγητό (πιστέψτε με, δε θελετε κάτι τέτοιο...)

Μην κάνετε το λάθος να αγοράσετε σαλιάρα  με τεράστια φράουλα πάνω. Όταν πια θα καταφέρετε να «ξεκολλήσετε» το μωρό από την εικόνα, θα προσπαθεί συνέχεια να το φάει.

Τα πιάτα με βεντούζες στον πάτο τους θα δουλέψουν για περίπου δύο λεπτά και μετά το μωρό θα βρει τρόπο και δύναμη να τα ξεκολλήσει. Χρησιμοποιείστε αυτά τα δύο λεπτά με σοφία και μη χαλαρώνετε!

Μην τα βάλετε αυτά τα πιάτα στο φούρνο μικροκυμάτων. Οποιαδήποτε ελάχιστη προσκολλητική ικανότητα έχουν, θα την χάσουν.

Μην προσπαθείτε να κατανοήσετε τους γευστικούς αισθητήρες του μωρού σας. Υπάρχουν και μωρά που δεν τρώνε μακαρόνια!!!!!!!!!!!!!!

Μην φάτε ΠΟΤΕ μπροστά του κάτι που δε θέλετε να μοιραστείτε μαζί του. Θα κλάψει. Θα τσιρίξει. Θα ξανακλαψει. Και θα σας πάρει το πιτόγυρο...

Αν είναι στο δικό σας πιάτο, θα το θέλει. Ακόμη κι αν είναι πανομοιότυπο γεύμα με το δικό του. Μην προσπαθείτε να το καταλάβετε (το είπαμε....)

Οση περισσότερη ώρα έχει το φαγητό μπροστά του, τόσο πιο πιθανό είναι αυτό το φαγητό να βρεθεί μέσα στα μαλλιά του. Και τα φρύδια του. Και τα μάτια του....

baby makaronia

Το κάθε γεύμα θα έχει μια λογική διάρκεια (20-30 λεπτά). Το γευμα τελειώνει όταν το παιδί σας σταματήσει να τρώει, όχι όταν αδειάσει το πιάτο του.

Το γεύμα του δεν είναι για τη δική σας ικανοποίηση.  Αν αρνείται να ανοίξει το στόμα του, είναι σαφές το μήνυμα ότι δε θέλει να φάει. Δεν έχει κανένα νόημα να παρατείνετε το γεύμα του για μια ώρα, ούτε να το απειλήσετε ότι δε θα σηκωθεί από το τραπέζι αν δεν φάει.

Μετά από κάθε γεύμα ΠΛΥΣΙΜΟ ΣΕ ΧΕΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΟ!!! Οι τροφές έχουν οξέα που αν δεν ξεπλυθούν με νερό και σαπούνι μπορεί να του κάνουν δερματίτιδα!

Τα παιδιά κάτω του έτους συμπληρώνουν το γεύμα τους με γάλα – συμπλήρωμα ή θηλασμό.

Τα παιδιά άνω του έτους, εφόσον αποφάσισαν ότι δεν επιθυμούν να φάνε άλλο, θα φάνε ΣΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΓΕΥΜΑ Ή ΚΟΛΑΤΣΙΟ.

Οταν, με το καλό, το παιδί σας ξεκινήσει να τρώει το φαγητό της οικογένειας, θα το σερβίρετε κανονικά σε κάθε του γεύμα «σαν σε εστιατόριο», δηλαδή: ψωμί, τυρί, σαλάτα, συνοδευτικά, ό,τι έχετε επιλέξει να φάτε και οι υπόλοιποι στο σπίτι. Δικαιούται να επιλέξει από τι και από πόσο θα φάει. Δεν δικαιούται να ζητήσει άλλο φαγητό. Πχ, αν έχετε φακές, μπορεί να φάει ψωμί και τυρί και σαλάτα. Αλλά δε θα του φτιάξετε ξεχωριστά μακαρόνια για «να φάει το παιδί».  Ξεκαθαρίστε, ήρεμα, ότι αυτό είναι το γευμα της οικογένειας και δεν έχει άλλο. Μπορεί να φαει ό,τι θέλει από αυτό, αλλά αν πεινάει, θα φάει πάλι στο επόμενο γεύμα. Και δε θα φάει μπισκότα-μακαρόνια-τοστ κλπ τώρα αμέσως.
  
Για διαβαστερές μαμάδες (Βιβλιογραφία)
1. National Health and Medical Research Council (2012) Infant Feeding Guidelines. Canberra: National Health and Medical
Research Council. (http://www.nhmrc.gov.au/guidelines/publications/n56)
2. WHO : Infant and young child feeding: Model Chapter
Model Chapter for textbooks for medical students and allied health professionals, 2009
3. http://www.mommyshorts.com/2010/12/top-ten-things-your-pediatrician-wont-tell-you-about-feeding-solids.html

Για οποιαδήποτε απορία έχετε ή αν θέλετε την συμβουλή μου για κάποιο θέμα που σας απασχολεί, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου χρησιμοποιώντας τη φόρμα σχολίων ακριβώς κάτω από τα άρθρα μου. Θα ήταν χαρά μου να σας βοηθήσω να λύσετε προβλήματα και απορίες.  Σε περίπτωση που θέλετε να έχετε μια προσωπική επικοινωνία μαζί μου, περιμένω τα e-mails σας στη διεύθυνση:  lazopoulounatalia@gmail.com

Όνομα Συγγραφέα:
Η Ναταλία Λαζοπούλου είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και υποψήφια Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εξετέλεσε την αγροτική της θητεία στο Νομό...