Πρόωρος τοκετός.

Πρόωρος τοκετός.

Αν αρχίσετε να έχετε τακτικές συστολές που προκαλούν διαστολή του τραχήλου της μήτρας πριν φτάσετε την 37η εβδομάδα της κύησης, έχετε πρόωρο τοκετό και το μωράκι θεωρείται πρόωρο.
Όμως οι μισές περίπου γυναίκες που είχαν σημάδια πρόωρου τοκετού, τελικά γέννησαν μετά την 37 εβδομάδα.

Επίσης σε ορισμένες περιπτώσεις προκαλείται πρόωρος τοκετός. Αν υπάρξει κάποια επιπλοκή σε σας όπως προεκλαμψία ή αν το μωράκι έχει σταματήσει να αναπτύσσεται.

Πρόωρος τοκετός συμβαίνει όταν σπάσουν τα νερά και αν ο τράχηλος διασταλεί χωρίς συστολές (ανεπάρκεια τραχήλου).

Όλο και περισσότερες γυναίκες χρησιμοποιούν θεραπείες γονιμότητας, γεγονός που καθιστά πιο πιθανό να έχουν δίδυμα που συνήθως γεννιούνται πρόωρα.

Τι μπορεί να συμβεί αν το μωρό μου είναι πρόωρο;

Πρόωρος τοκετός μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας ή ακόμη και να αποβεί μοιραίος για το μωρό. Γενικά, όσο πιο ώριμο είναι το μωράκι στην γέννηση του τόσο καλύτερες είναι οι πιθανότητες να επιβιώσει και να είναι γερό.

Μερικά πρόωρα μωρά μπορεί να έχουν αναπνευστικά προβλήματα. Έχουν επίσης μεγαλύτερο κίνδυνο για εγκεφαλική αιμορραγία, επιπλοκές στο νευρικό σύστημα, στο γαστρεντερικό και είναι πιο επιρρεπή σε λοιμώξεις και ίκτερο και δυσκολία στην διατροφή.

Τα περισσότερα πρόωρα μωρά γεννιούνται μεταξύ 34 και 37 εβδομάδας. Εάν τα μωράκια αυτά δεν έχουν άλλα προβλήματα υγείας, είναι πολύ καλύτερα από αυτά που γεννήθηκαν νωρίτερα.

Αν ο τοκετός αρχίσει πριν την 34η εβδομάδα και δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα για άμεση γέννα, ο γιατρός μπορεί να καθυστερήσει για λίγες ημέρες τον τοκετό.

Έτσι με φαρμακευτική αγωγή θα βοηθηθούν οι πνεύμονές του να αναπτυχθούν ταχύτερα, πράγμα που ενισχύει την πιθανότητα επιβίωσής του.

Τι προκαλεί τον πρόωρο τοκετό

Αν και η αιτία είναι συχνά άγνωστη υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που μπορεί να παίξουν ένα ρόλο στον πρόωρο τοκετό, όπως:

•    Ορισμένες λοιμώξεις των γεννητικών οργάνων σχετίζονται με πρόωρο τοκετό. Ουσίες που παράγονται από τα βακτήρια στα γεννητικά όργανα μπορεί να αποδυναμώσουν τις μεμβράνες γύρω από τον αμνιακό σάκο και να προκαλέσουν την ρήξη του.

Ακόμη και όταν οι μεμβράνες παραμείνουν ανέπαφες, τα βακτήρια μπορεί να προκαλέσουν μόλυνση και φλεγμονή στη μήτρα, η οποία πυροδοτεί μία αλυσίδα γεγονότων που οδηγούν σε πρόωρο τοκετό.

Χρειάζεται μεγάλη προσοχή για τις σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις και γενικά τις λοιμώξεις των γεννητικών οργάνων.

Ορισμένες άλλες λοιμώξεις, όπως των νεφρών, του ουροποιητικού συστήματος, πνευμονία και σκωληκοειδίτιδα αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο του πρόωρου τοκετού. Εάν υπάρχει πρόβλημα με τον πλακούντα. Όπως προδρομικός ή αποκόλληση του πλακούντα.

•    Υπερβολικά μεγάλη μήτρα.

•    Πρόβλημα στον τράχηλο, όπως να είναι μικρότερος από τον κανονικό, ή να διαστέλλεται χωρίς συστολές.

•    Και αν, κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, έπρεπε να κάνετε μία εγχείρηση στην κοιλιακή χώρα.

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για πρόωρο τοκετού.

Υπάρχουν μία σειρά από παράγοντες κινδύνου, αν και δεν είναι τίποτε απόλυτο. Όπως:

•    Ένας προηγούμενος πρόωρος τοκετός
•    Εγκυμοσύνη με δίδυμα ή και περισσότερα
•    Ηλικία κάτω των 17 και πάνω από 35
•    Βάρος κάτω από το κανονικό ή όχι αρκετό βάρος στην διάρκεια της εγκυμοσύνης
•    Κολπική αιμορραγία στο πρώτο ή δεύτερο τρίμηνο.
•    Σοβαρή ή μέτρια αναιμία
•    Κατάχρηση καπνού αλκοόλ ή χρήση ναρκωτικών
•    Χωρίς προγεννητική φροντίδα ή πολύ καθυστερημένη
•    Και χαμηλή κοινωνικοοικονομική κατάσταση.

Φαίνεται, επίσης να υπάρχει μία σύνδεση μεταξύ των υψηλών επιπέδων του στρες και του πρόωρου τοκετού. Το στρες μπορεί να απελευθερώσει ορμόνες οι οποίες προκαλούν συσπάσεις της μήτρας και πρόωρο τοκετό.

Αυτό εξηγεί γιατί οι γυναίκες που είναι θύματα ενδοοικογενειακής βίας έχουν υψηλότερο κίνδυνο για πρόωρο τοκετό. Όπως επίσης και αυτές που έχουν μία πολύωρη και κουραστική εργασία.

Υπάρχουν κάποιες εξετάσεις που μπορούν να προβλέψουν ένα πρόωρο τοκετό;

Υπάρχουν εξετάσεις για τις γυναίκες που έχουν συμπτώματα πρόωρου τοκετού ή που θεωρούνται υψηλού κινδύνου.

Όμως η συμβουλή και η καθοδήγηση του γιατρού είναι απαραίτητη πριν από κάθε ενέργεια.

Υπάρχει κάτι άλλο που μπορώ να κάνω;

Σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης πρέπει η μέλλουσα μητέρα να προσέχει τον εαυτό της. Να τρώει καλά, να ξεκουράζεται, να επισκεφτεί τον γιατρό της εγκαίρως και να μην παραλείπει τις τακτικές επισκέψεις της σε αυτόν, να σταματήσει ανθυγιεινές συνήθειες όπως το κάπνισμα, αν δεν το έχει ήδη κάνει, και να προσπαθεί να είναι ήρεμη χωρίς άγχος.

Όλα αυτά βοηθούν την καλή γενική κατάσταση και διασφαλίζουν μία φυσιολογική και χωρίς επιπλοκές εγκυμοσύνη.

Τι θα συμβεί αν αρχίσω να έχω σημάδια πρόωρου τοκετού;

Εάν σπάσουν τα νερά ή έχετε κάποιο άλλο ανησυχητικό σημάδι, καλέστε αμέσως τον γιατρό σας και πηγαίνετε στο νοσοκομείο. Εκεί θα γίνουν όλες οι απαραίτητες εξετάσεις, για σας και το μωράκι σας και ο γιατρός θα αξιολογήσει την κατάσταση και τι ακριβώς πρέπει να γίνει.

Αν όλα είναι φυσιολογικά με εσάς και το μωρό, ο τράχηλος δεν έχει διασταλεί, οι συσπάσεις έχουν υποχωρήσει, θα επιστρέψετε σπίτι.

Παρά το γεγονός ότι κάθε γιατρός μπορεί να διαχειριστεί την κατάσταση λίγο διαφορετικά, υπάρχουν κάποιοι γενικοί κανόνες.

Δηλαδή, αν δεν έχετε συμπληρώσει την 34η εβδομάδα και έχετε πρόωρο τοκετό, αν δεν υπάρχει ρήξη υμένων, ο καρδιακός ρυθμός του μωρού είναι φυσιολογικός, δεν υπάρχουν σημάδια μόλυνσης της μήτρας ή σημάδια προεκλαμψίας ή αποκόλλησης του πλακούντα, ο γιατρός θα προσπαθήσει να καθυστερήσει τον τοκετό.

Εάν τα νερά σπάσουν πριν την 37η εβδομάδα, αλλά χωρίς συστολές, η ιατρική ομάδα που σας παρακολουθεί θα αποφασίσει αν πρέπει να προκαλέσει τοκετό ή να περιμένουν για να δοθεί χρόνος στο μωρό να ωριμάσει.

Μεταξύ 32ης και 34ης εβδομάδας, με την εξέταση του αμνιακού υγρού, θα διαπιστώσει ο γιατρός αν οι πνεύμονες του μωρού είναι ώριμοι, (είναι από τα τελευταία όργανα που ωριμάζουν).

Όταν δεν υπάρχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα στην μητέρα ή το μωράκι, για να αναγκαστεί ο γιατρός να προκαλέσει τοκετό ή να προβεί σε καισαρική τομή, η προσπάθεια της ιατρικής ομάδας είναι να κερδίσει όσο περισσότερο χρόνο μπορεί για την πλήρη ανάπτυξη και ωρίμανση του μωρού.