Πυρετικοί σπασμοί σε παιδιά

Πυρετικοί σπασμοί σε παιδιά

Οι πυρετικοί σπασμοί στα παιδιά αποτελούν ένα περιστατικό που αν σας συμβεί χωρίς να έχετε ενημερωθεί, σίγουρα θα σας πανικοβάλλει (ακόμη κι αν έχετε διαβάσει βέβαια... αδιαμφισβήτητα και πάλι θα σας προκαλέσει ένταση).

Ας τα πάρουμε από την αρχή, οι πυρετικοί σπασμοί αποτελούν τον πιο κοινό τύπο σπασμών σε παιδιά ηλικίας μικρότερης των 5 ετών. Αυτό σημαίνει πως είναι πολύ πιθανό να εμφανίσουν ένα ή περισσότερα περιστατικά πυρετικών σπασμών στη ζωή τους. Στα καλά νέα, τις περισσότερες φορές οι πυρετικοί σπασµοί διαρκούν λίγο, δεν απαιτούν καµία ιδιαίτερη διερεύνηση/ αντιμετώπιση και έχουν καλή πρόγνωση. Δηλαδή, τις περισσότερες φορές δεν επηρεάζουν τη μετέπειτα πορεία της υγείας του παιδιού.

Τι είναι οι πυρετικοί σπασμοί

Οι πυρετικοί σπασμοί, συνοδεύονται πάντα από πυρετό (>38C) ή ιστορικό πρόσφατου πυρετού. Οι πυρετικοί σπασµοί διαιρούνται σε απλούς πυρετικούς σπασµούς και σε επιπλεγµένους πυρετικούς σπασµούς. Οι απλοί πυρετικοί σπασµοί διαρκούν λιγότερο από 15 λεπτά, είναι αρχικά γενικευµένοι και δεν επαναλαµβάνονται στο πρώτο 24ωρο. Οι επιπλεγµένοι πυρετικοί σπασµοί διαρκούν περισσότερο από 15 λεπτά, είναι εστιακοί και επαναλαµβάνονται στο πρώτο 24ωρο ή στην ίδια εµπύρετη λοίµωξη. Η πλειονότητα των πυρετικών σπασµών διαρκούν λιγότερο από µερικά λεπτά.


Πυρετικός σπασμός ή ρίγος;

Πολλοί γονείς μπερδεύουν τους σπασμούς με το ρίγος που κάνουν κάποια παιδιά όταν ανεβάζουν πυρετό. Αν πρόκειται για ρίγος-τρεμούλα το παιδί έχει συνείδηση, κλαίει κ.λ.π., ενώ στους σπασμούς φαίνεται «αναίσθητο», δεν επικοινωνεί. Το επεισόδιο μπορεί να εκδηλωθεί πριν οι γονείς καταλάβουν πως το παιδί είναι άρρωστο, γιατί όπως είπαμε οι σπασμοί εμφανίζονται συνήθως κατά την ταχεία άνοδο του πυρετού και όχι πάντα απ’ τον υψηλό πυρετό. Μπορεί επίσης να εκδηλωθεί σε παιδί που έχει εμφανίσει πολλές φορές πυρετό στο παρελθόν, χωρίς όμως ποτέ να εμφανίσει σπασμούς. Λίγα παιδιά ενδέχεται να έχουν 2ο, 3ο ή και 4ο επεισόδιο πυρετικών σπασμών στη ζωή τους.

Υπάρχει πρόληψη;

Πρώτα από όλα τα αντιπυρετικά δεν εμποδίζουν την εμφάνιση υποτροπών των σπασμών. Εν ολίγοις, δεν υπάρχει πρόληψη για τους πυρετικούς σπασμούς. Αν συμβεί επεισόδιο σπασμών απομακρύνουμε αντικείμενα που μπορεί να το τραυματίσουν αν τα χτυπήσει κατά λάθος κατά τη διάρκεια των σπασμών. Μόλις συνέλθει βάζουμε ένα αντιπυρετικό υπόθετο στη σωστή δόση για το βάρος και την ηλικία του και τηλεφωνούμε στον παιδίατρο αμέσως να μας δώσει περαιτέρω οδηγίες και να αποκλείσει την ελάχιστη πιθανότητα οι σπασμοί να οφείλονται σε σοβαρότερο λόγο. Αν υπάρχει στην οικογένεια της μαμάς ή του μπαμπά ιστορικό πυρετικών σπασμών, υπάρχει λίγο μεγαλύτερη πιθανότητα να τους εκδηλώσει και το παιδί σας (και πάλι δεν είναι λόγος πανικού, απλώς αποτελεί μία ένδειξη που μπορεί να σας προετοιμάσει για να αντιδράσετε με ψυχραιμία).

Τι κάνουμε όταν συμβεί;

Πάντα, μα πάντα συμβουλευόμαστε και επισκεπτόμαστε τον παιδίατρό μας σε κάθε επεισόδιο σπασμών καθώς ορίζεται ως ο μόνος υπεύθυνος να μας συμβουλέψει για την αντιμετώπιση και τις κινήσεις μας. Μη διστάσετε ποτέ να πάτε το παιδί σας στο γιατρό ή στο νοσοκομείο. Αν σας ενδιαφέρει μπορείτε να δείτε εδώ περισσότερα για το νέο νοσοκομειακό πρόγραμμα υγείας MINETTA Top Plus το οποίο παρέχει πλήθος καλύψεων και παροχών σε ανταγωνιστικά ασφάλιστρα, ανακουφίζοντας κάθε οικογένεια με μία λιγότερη έγνοια.