Τι να κάνετε όταν ο φανταστικός φίλος του παιδιού σας είναι… πρόβλημα

Μήπως το μικρό σας αγοράκι έχει αρχίσει να λέει οτι ο φανταστικός φίλος έκανε τη ζημιά; 

Όμως σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν είναι λόγος για να ανησυχείτε! Και δίνουν κάποιες συμβουλές για να αντιμετωπίσετε το φανταστικό φίλο που προκαλεί προβλήματα στο σπίτι! 

Ένα από τα καλύτερα πράγματα που απολαμβάνουν οι γονείς είναι να παρακολουθούν και να ακούν το παιδάκι τους να δημιουργεί ξεκαρδιστικούς και συχνά εξαιρετικά συναρπαστικούς φανταστικούς κόσμους. Γι’ αυτό και όλοι λατρεύουν τα παραμύθια, τις ταινίες, το θέατρο και το παιχνίδι στο σπίτι. 

Όμως κάποια στιγμή καταλάβατε ότι ήταν ο φανταστικός φίλος του μικρού σας που ήταν υπεύθυνος για όλες τις σκανδαλιές!

Και αυτό συνέβη όταν άρχισαν να εμφανίζονται ζωγραφιές στους τοίχους και έλειπαν αρκετά μπισκότα από το βάζο. Είναι η σωστή στιγμή να παρέμβετε ή μήπως αυτός ο φανταστικός φίλος είναι ένα σημαντικό κομμάτι της φαντασίας του μικρού σας, εξυπηρετεί ένα σκοπό και αν προσπαθήσετε να το σταματήσετε μπορεί να πληγώσετε το παιδί σας;

«Δεν είναι κάτι κακό, λένε οι ειδικοί, συνήθως είναι απλώς ένα σημάδι δημιουργικότητας».

Το παιδί ξέρει βέβαια ότι έχει όλα τα σύνεργα ζωγραφικής και ότι μπορεί να φάει μπισκότα, όμως αυτός ο τρόπος είναι μία χρήσιμη οδός, σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς, για ορισμένα παιδιά καθώς αρχίζουν να γίνονται  κοινωνικά πιο προσεκτικά. 

Γι’ αυτό οι  γονείς μπορεί να παρατηρήσουν φανταστικούς φίλους να παρουσιάζονται όταν τα παιδιά πηγαίνουν στον παιδικό σταθμό ή στο νηπιαγωγείο, τη στιγμή που αρχίζουν να διαπραγματεύονται τις ανάγκες τους με τους συμμαθητές και τους δασκάλους. 

Είναι επίσης μία εποχή που πρέπει να ακολουθήσουν τους σχολικούς κανόνες και να αρχίσουν να κάνουν περισσότερα πράγματα για τον εαυτό τους, όπως να μαζεύουν τα πράγματά τους και να μην ξεχνούν το μπουφάν τους. 

Ο φανταστικός φίλος τα βοηθά να προσαρμοστούν και να γίνουν πιο άνετα τόσο με το να βρουν καινούργιους φίλους όσο και με την οικοδόμηση κοινωνικής ικανότητας (κάτι που απαιτεί να είναι προσεκτικά με τις αντιλήψεις των άλλων) και να διαχειρίζονται τη δική τους αυξανόμενη ανάγκη για αυτονομία. 

Έτσι, το παιδάκι, με ένα αξιοθαύμαστα προκλητικό και δημιουργικό τρόπο, ζητά περισσότερη ελευθερία. Καθώς προσπαθεί να μεγαλώσει και να κάνει φίλους, χρησιμοποιεί το φανταστικό του φίλο για να πειραματιστεί με το τι σημαίνουν όλα αυτά. Δεν είναι πλέον το μικρό παιδάκι που βασίζεται στους γονείς για τα πάντα. Έχει το δικό του πρόγραμμα και είναι πλέον έξω στον κόσμο.

Σταματήστε το φανταστικό φίλο που προκαλεί προβλήματα. 

Παρόλο που ο φίλος αυτός δεν πρέπει να ανησυχεί τους γονείς, αυτό δεν σημαίνει ότι ο μικρός μπορεί να ζωγραφίζει στον φρεσκοβαμμένο τοίχο στο σαλόνι και να κατηγορεί τον φίλο του γι’ αυτό!

Τι πρέπει λοιπόν να γίνει;

Πρέπει το παιδί να αναλάβει την ευθύνη για τις πράξεις του φανταστικού του φίλου. Εξηγήστε στο μικρό σας ότι θα είναι αυτό που θα έχει πρόβλημα όταν συμβαίνουν πράγματα που δεν επιτρέπονται στο σπίτι. Μαλακώστε λίγο δίνοντας του τη δύναμη να είναι υπεύθυνος λέγοντας «Σίγουρα εσύ μπορείς να του μιλήσεις και να του πεις να συμπεριφέρεται καλύτερα».

Προσέξτε τους λόγους για τους οποίους το παιδί δημιούργησε το φανταστικό φίλο του για πρώτη φορά. Εάν αγωνίζεται για την αυτονομία του, μιλήστε του για το πώς πρέπει να προσεγγίσει το φανταστικό του φίλο για τα λάθη του.

Υπάρχουν περιπτώσεις που οι γονείς πρέπει να δείξουν περισσότερη προσοχή. Στην περίπτωση όμως που το παιδί συνεχίζει να ενεργεί μέσω του φανταστικού φίλου του, αυτό θα μπορούσε να υποδηλώνει θυμό ή θλίψη που το παιδί φοβάται να εκφράσει άμεσα.  Τότε θα ήταν πολύ σημαντικό να καθίσετε με το παιδάκι σας χωρίς να το μαλώσετε και να ρωτήσετε τι σκέφτεται. Εάν αυτή η συμπεριφορά συνεχίζεται, δεν είναι ποτέ κακή ιδέα να συμβουλευτείτε έναν ειδικό.

Σιγά – σιγά, συζητώντας με το παιδάκι σας για την παρουσία του «φίλου του» στην καθημερινή σας ζωή, θα καταλάβει ότι το να έχει ένα φανταστικό φίλο είναι εντάξει, αλλά το να παραβιάζει αυτός τους κανόνες του σπιτιού δεν είναι αποδεκτό.