Ενθαρρύνοντας την υγιή εικόνα του σώματος του παιδιού μας

Ενθαρρύνοντας την υγιή εικόνα του σώματος του παιδιού μας

Φαίνεται σαν να ήταν χθες που παρακαλούσατε την κόρη σας να κάνει μπάνιο! Αλλά τώρα στα 12 χρόνια της, περνά ώρες στο μπάνιο και κοιτάζετε από κάθε πλευρά στον καθρέπτη για να δει πως είναι το σώμα της.

Φαίνεται απορροφημένη από την εικόνα της. Τι συνέβη; Και αυτό είναι φυσικό και υγιές; Απόλυτα.

Καθώς τα παιδιά πλησιάζουν στην εφηβεία, είναι φυσικό να ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο για την εμφάνισή τους, τη δική τους αλλά και των άλλων.

Το σώμα τους περνά από μεγάλες αλλαγές, και τα παιδιά αποκτούν μεγαλύτερη επίγνωση το πώς φαίνονται.

Το να έχουν μία υγιή εικόνα του σώματος, σημαίνει ότι τα περισσότερα συναισθήματά τους, οι ιδέες και οι απόψεις για το σώμα και την εμφάνισή τους είναι θετικές.

Αυτό σημαίνει την αποδοχή και την εκτίμηση του σώματος όπως αυτό αλλάζει και υπάρχει το αίσθημα της ικανοποίησης σχετικά με την εμφάνιση τους.

Η υγιής εικόνα του σώματος θα συμβεί με την πάροδο του χρόνου, αλλά μπορεί να επηρεαστεί από τις απόψεις και τα σχόλια των άλλων.

Η εμφάνιση και το σώμα.
Η εικόνα είναι ιδιαίτερα ευάλωτη ιδίως κατά τη διάρκεια των χρόνων πριν και κατά τη διάρκεια της εφηβείας.

Η κριτική ή το πείραγμα για την εμφάνιση είναι ιδιαίτερα επιζήμια σε αυτή την ηλικία.

Οι έφηβοι συχνά συγκρίνουν τον εαυτό τους με τους άλλους, ιδίως με τις εικόνες που παρουσιάζουν τα περιοδικά μόδας ή τα μέσα ενημέρωσης.

Και όταν το ιδανικό μοντέλο είναι πράγματι εξωπραγματικό, οι νέοι και οι νέες είναι όλοι δυσαρεστημένοι με κάποια πτυχή της εμφάνισής τους.

Όμως η αυστηρή αυτοκριτική για την εμφάνιση, και η κακή εικόνα του σώματος μπορεί να βλάψει την συνολική αυτοεκτίμηση ενός εφήβου, πάρα πολύ.

Πέρα από την εμφάνιση.

Όπως οι έφηβοι ωριμάζουν διανοητικά και συναισθηματικά, θα αναπτύξουν μια πιο σύνθετη εικόνα του εαυτού τους, μία εικόνα που περιλαμβάνει τα ενδιαφέροντά τους, τα ταλέντα, τις μοναδικές ιδιότητες, τις αξίες, τις προσδοκίες και τις σχέσεις.

Όμως στα πρώτα εφηβικά χρόνια, η εικόνα που βλέπουν στον καθρέπτη αποτελεί ένα μεγάλο μέρος της αυτοεκτίμησης τους.

Και ενώ η αλήθεια είναι ότι η εμφάνιση δεν είναι το παν, το αίσθημα της ικανοποίησης με την εμφάνιση σημαίνει πολλά.

Και αν ξαφνικά παρατηρήσετε ότι το παιδί σας περνά πολύ χρόνο μπροστά στον καθρέπτη να έχετε στο νου σας ότι:
Προσαρμόζεται σε μία νέα εικόνα. Δαπανά επιπλέον χρόνο για καλλωπισμό, κάνει συγκρίσεις με τους φίλους και διάσημα πρόσωπα, πειραματίζεται με τα ρούχα, τα μαλλιά και το μακιγιάζ, είναι όλα αυτά ο τρόπος να γνωρίσει και να αγαπήσει, αυτή την καινούργια εικόνα που βλέπει στον καθρέπτη.

Κάνει μία δήλωση μόδας.

Όταν ο/η έφηβος εκφράζει την προτίμησή του σε ρούχα και χτενίσματα, κάνει δηλώσεις για τον εαυτό του.

Πειραματίζεται και καθορίζει το στυλ του, εκφράζει τα ενδιαφέροντά του, την προσωπικότητα, την ανεξαρτησία και την ταυτότητά του.

Βρίσκει έναν τρόπο να ανήκει. Συνομήλικοι και διάφορες ομάδες, που έχουν ένα κεντρικό ρόλο κατά τη διάρκεια των εφηβικών χρόνων, μπορούν μα διαδραματίσουν ένα ρόλο, αυξάνοντας τις ανησυχίες των παιδιών για την εμφάνισή τους. Ένας ειδικός τρόπος ντυσίματος μπορεί να δείχνει ότι ανήκουν σε μία ομάδα συνομηλίκων.

Τα αγόρια και η εικόνα του σώματος.
Δεν είναι μόνο τα κορίτσια που ενδιαφέρονται για την εμφάνισή τους.

Τα αγόρια ενδιαφέρονται επίσης. Περνούν αρκετό χρονικό διάστημα μπροστά από τον καθρέπτη, προσέχουν τα ρούχα τους, τα μαλλιά του πως είναι το δέρμα τους.

Και αν δείτε το γιο σας να βγαίνει έξω με ένα παντελόνι που κρεμάει άσχημα, να είστε σίγουροι ότι έχει περάσει αρκετή ώρα για να το κάνει να κρεμάει έτσι!

Συναισθήματα αυτοκριτικής.
Το να είναι ικανοποιημένοι με την εμφάνισή τους δεν είναι πάντα εύκολο. Πολλά παιδιά που έχουν θετική εικόνα για το σώμα τους, αλλάζουν καθώς εισέρχονται στην εφηβεία.

Δεν είναι καθόλου περίεργο τότε, να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους για την εμφάνισή τους ή να συγκρίνουν τους εαυτούς τους με τους φίλους τους, διάσημα πρόσωπα ή πρόσωπα που βλέπουν στις διαφημίσεις.

Ο πολιτισμός μας τονίζει την ανάγκη μιας σωστής εικόνας.

Διαφημίσεις για τα πάντα, για το μακιγιάζ, τα προϊόντα για τα μαλλιά, τα ρούχα, την οδοντόκρεμα, όλα αυτά για να είμαστε ευτυχισμένοι!
Είναι δύσκολο να μην επηρεαστούν οι νέοι από αυτό.

Και μπορεί να ακούσετε το γιο ή την κόρη σας να ανησυχούν για το ύψος, τα μαλλιά, το βάρος, το σχήμα της μύτης ή το μέγεθος των αυτιών τους, αν κάτι δεν ταιριάζει με το «ιδανικό».

Το σχήμα και το μέγεθος του σώματος είναι επίσης πολύ σημαντικό γι’ αυτά. Οι έφηβοι πρέπει να τρων θρεπτικά τρόφιμα, να περιορίζουν το πρόχειρο φαγητό και να ασκούνται. Όμως δεν είναι καλό να κάνουν δίαιτα.

Αν διαπιστώσετε ότι έχουν περιορίσει πολύ το φαγητό τους και γυμνάζονται υπερβολικά ίσως είναι σημάδια διατροφικής διαταραχής. Συζητήστε με το γιατρό σας αν παρατηρήσετε κάτι τέτοιο.

Η υπερβολική αυτοκριτική που προκαλεί καθημερινή αγωνία, θα μπορούσε να σηματοδοτήσει ένα πρόβλημα, γνωστό σαν διαταραχή δυσμορφίας του σώματος.

Η κατάσταση αυτή συνεπάγεται ιδέες και καταναγκασμούς για φανταστικές ατέλειες στην εμφάνιση.

Μία φυσική μετάβαση.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η έμφαση στην εμφάνιση είναι πολύ φυσικό για τους εφήβους.

Συνήθως φεύγει γρήγορα και δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία, απλά υπομονή, ενσυναίσθηση, και υποστήριξη χρειάζεται από τους γονείς.

Βέβαια οι γονείς ανησυχούν όταν βλέπουν πόσο επηρεάζει η εμφάνιση τα παιδιά τους.

Όμως είναι σημαντικό να τα ενθαρρύνουν να είναι υπερήφανα για την εμφάνισή τους, αλλά και να τονίσουν τις βαθύτερες ιδιότητες που έχουν πράγματι σημασία.

Τονίζοντας την εικόνα του σώματος.
Όπως λοιπόν τα παιδιά δοκιμάζουν διαφορετικές εμφανίσεις, οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν με το να δέχονται και να υποστηρίζουν αυτές τις εμφανίσεις με θετικά μηνύματα.

Να δέχεστε και να καταλαβαίνετε. Αναγνωρίζοντας το δικαίωμά τους να ανησυχούν για την εμφάνισή τους όπως για την αλλαγή της φωνής ή το να μάθουν να ξυρίζονται.

Ξέρετε πολύ καλά ότι οι φακίδες της κόρης σας είναι κάτι ωραίο. Όμως για την ίδια μπορεί να είναι καταστροφή.

Επίσης όταν δεν «βγαίνουν» από το μπάνιο.

Αποφύγετε την κριτική, όπως μεγαλώνουν, η ανησυχία για την εμφάνισή τους θα σταματήσει να κυριαρχεί στη ζωή τους.

Κάντε τους πολλά κομπλιμέντα. Μην ξεχνάτε να τους λέτε καλά λόγια για την εμφάνισή τους και για κάθε άλλο σημαντικό χαρακτηριστικό τους.

Όσο και αν κάνουν ότι δεν τους ενδιαφέρε, η παρατήρηση «έχεις υπέροχο χαμόγελο» ή «αυτή η μπλούζα σου πάει πολύ», πραγματικά σημαίνει πολλά για τα παιδιά.

Επίσης πείτε τους ένα μεγάλο μπράβο, για την δύναμη, την ισορροπία, την ενέργεια ή την χάρη που δείχνουν σε διάφορες δραστηριότητες.

Εκτιμώντας τις φυσικές ιδιότητες και τις δυνατότητες βοηθάτε στην οικοδόμηση μιας υγιούς εικόνας του σώματος.

Δείτε εδώ: Ένα παιδί με σύνδρομο Down και το λαμπραντόρ του (βίντεο)

Μην ξεχάσετε να επαινέσετε τα εσωτερικά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους.

Όπως πόσο γενναιόδωρος είναι ο μεγάλος γιος σας που μοιράζεται πράγματα με τη μικρή του αδελφή, την επιμέλεια που δείχνει στα μαθήματα της η κόρης σας ή πως συμπαραστάθηκε στην καλύτερή της φίλη, όταν αντιμετώπισε κάποιο πρόβλημα.

Να τα ενθαρρύνετε πάντα όταν αισθάνονται ανασφάλεια, όπως για παράδειγμα «σιχαίνομαι τα μαλλιά μου».

Συζητήστε σχετικά με το τι σημαίνει εμφάνιση. Οδηγήστε τα παιδιά να σκεφτούν λίγο πιο βαθιά για την εμφάνιση και το πώς οι άνθρωποι εκφράζουν τον εαυτό τους.

Διαβάστε εδώ: Παιδική Κακοποίηση

Μιλήστε σχετικά με τα μηνύματα που ορισμένες εμφανίσεις θα μπορούσαν να μεταφέρουν.

Κάποια ρούχα λένε «είμαι έτοιμη για πάρτι» ενώ άλλα «πάω στο σχολείο» ή «βαριέμαι να αλλάξω»!

Ορίστε λογικά όρια. Να είστε υπομονετικοί, αλλά επίσης να θέσετε κάποια όρια για το πόσο χρόνο μπορούν τα παιδιά να ξοδέψουν για την περιποίησή τους και το ντύσιμο.

Πείτε ότι δεν είναι σωστό να εμποδίζουν ή να καθυστερούν τους άλλους. Βάλτε όρια για να καταλάβουν πως πρέπει να διαχειριστούν το χρόνο, να καταλαβαίνουν τις ανάγκες των άλλων, να μοιράζονται και να έχουν μία αυτοπειθαρχία.

Να είστε ένα καλό παράδειγμα.

Το πώς μιλάτε για τη δική σας εμφάνιση είναι ένα ισχυρό παράδειγμα.

Διαβάστε εδώ: Μία λέξη σχετικά με το ξύλο στο παιδί: ΠΟΤΕ 

Αν συνεχώς διαμαρτύρεστε, τότε και αυτά θα κάνουν το ίδιο.

Σχεδόν όλοι οι άνθρωποι είναι δυσαρεστημένοι με κάποιο σημείο της εμφάνισής τους, αλλά είναι καλό να μιλάμε για το πόσα πράγματα μπορεί και κάνει το σώμα μας και όχι μόνο για το πώς φαίνεται.

Η υγιής και θετική εικόνα για το σώμα, δηλώνει ότι το αγαπάμε, το εκτιμούμε και είμαστε ευγνώμονες για τις ικανότητες και την ποιότητα.

Όταν λοιπόν οι γονείς φροντίζουν, αγαπούν και εκτιμούν το σώμα τους, διδάσκουν τα παιδιά τους να κάνουν το ίδιο.