Γυρίζοντας από το σχολείο

Γυρίζοντας από το σχολείο

Μήπως το μικρό σας αγγελούδι γυρίζει από το σχολείο γεμάτο ενέργεια; Ψυχραιμία, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι ο σωστός προγραμματισμός για τις μετά το σχολείο δραστηριότητες!

Ευτυχώς δεν είναι δύσκολο να χειριστείτε όλα αυτά που θα σας βοηθήσουν στην καθημερινή σας, μετά το σχολείο ρουτίνα, όπως οι δουλειές του σπιτιού, το παιχνίδι και το φαγητό.

Τακτοποιήστε τα πράγματα του

Φεύγοντας από το σπίτι, ίσως έχει αφήσει το δωμάτιο του σε κατάσταση χάους. Μπουφάν, παπούτσια, βιβλία, παιχνίδια! Ορίστε ένα σημείο όπου μπορεί να αφήνει τα πράγματά του μόλις μπει στο σπίτι. Να έχει τη δική του κρεμάστρα και ένα μικρό τετράγωνο χαλάκι κοντά στην πόρτα για να ξέρει που θα αφήσει τα πράγματά του. Αμέσως μετά, πρέπει να μάθει να πηγαίνει στη κουζίνα για να αφήσει το καλαθάκι με το φαγητό του. Αποτέλεσμα, ένα λίγο πιο τακτοποιημένο σπίτι και μία λιγότερο αγχωμένη μαμά.

Έχετε έτοιμες υγιεινές λιχουδιές

Αν γυρίζει πεινασμένο και κουρασμένο, δώστε του γρήγορα θρεπτικά σνακ με πρωτεΐνες και υδατάνθρακες. Όπως για παράδειγμα τυρί και κράκερ, μήλο, αυγό ή γιαούρτι με μούσλι.

Τακτοποιήστε τυχόν εκκρεμότητες

Τίποτε δεν αναστατώνει περισσότερο ένα όμορφο πρωινό, από να ξεχάσετε να πληρώσετε ή να υπογράψετε κάτι που χρειάζεται το παιδί για το σχολείο του. Έτσι την ώρα που αυτό θα απολαμβάνει τη λιχουδιά του, ελέγξτε την τσάντα του. Συμπληρώστε αν χρειάζεται μία φόρμα, τακτοποιήστε τα απαραίτητα χρήματα και ελέγξτε με ενθουσιασμό τις τελευταίες δημιουργίες του. Επίσης, συγκεντρώστε ότι είναι απαραίτητο για την επόμενη ημέρα, έτσι θα αποφύγετε τον πρωινό πανικό.

Άσκηση

Για τα παιδιά που είναι κλεισμένα στο σχολείο το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, κάνοντας μία δραστηριότητα όταν επιστρέψουν στο σπίτι είναι ότι καλύτερο γι’ αυτά. Στείλτε τα έξω στην αυλή να παίξουν, κάντε μία βόλτα με το ποδήλατο μαζί τους, αφήστε τα να παίξουν ποδόσφαιρο ή βόλεϊ ή μπάσκετ. Εάν ο καιρός είναι άσχημος, βάλτε ένα video clip και αφήστε το να χοροπηδήσει και να χορέψει στο σαλόνι.

Φροντίστε να έχει το χώρο του για τα μαθήματά του

Τα μεγαλύτερα παιδιά συνήθως έχουν να κάνουν κάποια εργασία στο σπίτι ή να διαβάσουν. Είτε το παιδί χρειάζεται ένα διάλειμμα πριν το διάβασμα, είτε θέλει να αρχίσει αμέσως, φροντίστε να έχει ένα δικό του χώρο, θα το βοηθήσει πολύ. Εάν δεν υπάρχει χώρος για παιδικό γραφείο, απλά, καθαρίστε το τραπέζι της κουζίνας. Φροντίστε να έχετε ένα καλάθι με όλα αυτά που χρειάζεται, δηλαδή, μολύβια, στυλό, χάρακα, γόμα, ξύστρα και μπογιές. Αφήστε το να διαβάσει για 20 λεπτά και επιτρέψτε ένα μικρό διάλειμμα για παιχνίδι.

Αναθέστε τους μία δουλειά

Ακόμη και τα νήπια και τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας, μπορούν να βοηθήσουν στο σπίτι, με πράγματα κατάλληλα για την ηλικία τους. Για να αποφύγετε την γκρίνια, φτιάξτε ένα πίνακα με πρόγραμμα για κάθε ημέρα, χρησιμοποιώντας εικόνες για τα μικρότερα παιδιά και λέξεις για τα μεγαλύτερα, με ένα δύο απλά πράγματα που οφείλουν να κάνουν. Όπως για παράδειγμα να μαζεύουν τα παιχνίδια και τα παπούτσια τους, να καθαρίζουν το τραπέζι της κουζίνας ή να ταΐζουν το κατοικίδιο ζωάκι σας. Δωρίστε τους όμορφα αυτοκόλλητα για κάθε τι που κάνουν σωστά. Έτσι τα βοηθάτε να γίνουν υπεύθυνοι ενήλικες και συγχρόνως το σπίτι σας είναι λίγο πιο τακτοποιημένο.

Ορίστε τους κανόνες της μικρής οθόνης

Μόλις τελειώσουν τα μαθήματά τους και τις δουλειές του σπιτιού(!), είναι πανέτοιμα για να απολαύσουν ότι αυτά αγαπούν. Και βέβαια τα περισσότερα παιδιά προτιμούν την τηλεόραση ή τον υπολογιστή. Εδώ πρέπει να μην ξεχνάτε ότι το λιγότερο είναι συνήθως πάρα πολύ. Μην το αφήνετε μπροστά στην οθόνη για περισσότερο από 30 λεπτά έως μία ώρα. Είναι πολύ σημαντικό να έχει χρόνο να παίξει με τους φίλους του ή να κάνει ότι υπαίθρια δραστηριότητα του αρέσει. Κάτι ακόμη, ίσως έξυπνο για τους γονείς. Κάντε τα να κερδίσουν τον χρόνο τους στον υπολογιστή, με το διάβασμα. Μισή ώρα με ένα βιβλίο, θα τους επιτρέψει να παίξουν ένα παιχνίδι στον υπολογιστή για μισή ώρα μετά το φαγητό!

Ενθαρρύνετε τα παιδιά να σας μιλούν

Όταν ρωτάτε το παιδί, «πως ήταν η ημέρα σου», το πιθανότερο είναι να σας απαντήσει «δεν ξέρω». Για να κάνετε μία συζήτηση με ουσία, οι ερωτήσεις σας πρέπει να είναι συγκεκριμένες. Όπως για παράδειγμα «ποιο ήταν το πιο αστείο πράγμα που συνέβη σήμερα»; «Ποια στιγμή της ημέρας σου άρεσε περισσότερο»;  «Έκανες κάτι ευγενικό σήμερα»; ή «Μάθε μου και εμένα κάτι που έμαθες σήμερα». Όσο περισσότερο ενδιαφέρον δείχνετε για την ημέρα του παιδιού σας, τόσο πιο κοντά σας θα αισθάνεται μέρα με τη μέρα.