Το παιδί μου δεν θέλει να φάει: Έξυπνες λύσεις για έξυπνες μαμάδες!

Το παιδί μου δεν θέλει να φάει: Έξυπνες λύσεις για έξυπνες μαμάδες!

Εάν το παιδί σας δεν θέλει να φάει την ώρα του φαγητού, μην απελπίζεστε! Με αυτές τις μικρές συμβουλές, μάλλον θα τα κάνετε να φάνε κάτι, έστω και αν δεν τα καταφέρνετε πάντα. Μπορεί το μωρό σας να έτρωγε καλά, αλλά τώρα μεγαλώνοντας έμαθε να λέει όχι. Όμως δεν είναι το μόνο παιδάκι που αρνείται να φάει. Περίπου τα μισά παιδιά στην ηλικία των δύο ετών δεν τρώνε καλά και προτιμούν ορισμένα μόνο τρόφιμα όπως για παράδειγμα τα μακαρόνια.

Γιατί όμως τα νήπια είναι τόσο επιλεκτικά; Μερικές φορές είναι τόσο απορροφημένα από το παιχνίδι τους που απλά δεν θέλουν να καθίσουν να φάνε. Ή θέλουν να δείξουν ανεξαρτησία ή είναι ενθουσιασμένα γιατί έχουν την ευκαιρία να ακουστεί πλέον η φωνή τους για το τι τους αρέσει και τι όχι.

Όποιος όμως και αν είναι ο λόγος της άρνησής τους, σας δυσκολεύει πολύ. Έτσι η ώρα του φαγητού μεταβάλλεται σε ένα μικρό δράμα.

Ας δούμε λοιπόν κάποιες υγιείς λύσεις, που θα μπορούσαν μάλλον να σταματήσουν τη μάχη την ώρα του φαγητού:

Ζητήστε του να σας βοηθήσει στο μαγείρεμα.

Παρά το γεγονός ότι η πρώτη σας σκέψη είναι να το απομακρύνετε από την κουζίνα, υπάρχει ο κίνδυνος να κάψει τα χέρια του, αντίθετα, φωνάξτε το να σας βοηθήσει. Τα μικρά παιδιά αγαπούν να βοηθούν τη μητέρα τους, ανακατεύοντας ή ρίχνοντας στην κατσαρόλα κάποια υλικά, και έχοντας βοηθήσει στην προετοιμασία, δείχνουν ενθουσιασμό για να δοκιμάσουν τα φρούτα ή τα λαχανικά που ετοίμασαν! Έτσι αφήστε το μικρό σας να ρίξει τυρί στα μακαρόνια, να ανακατέψει τη σαλάτα και να προσθέσει φρέσκα φρούτα στο γιαούρτι σαν επιδόρπιο. Βέβαια, μπορεί να εξακολουθεί να μην θέλει να φάει, αλλά οι πιθανότητες είναι ότι θα θελήσει να δοκιμάσει αυτό που βοήθησε τη μητέρα του να ετοιμάσει.

Τρώτε μαζί όταν μπορείτε.

Ασφαλώς είναι δύσκολο, αλλά προσπαθήστε να τρώτε μαζί έστω και μερικές φορές την εβδομάδα. Ξέρετε ότι το μικρό παιδί κάνει ότι βλέπει. Έτσι, ίσως θελήσει να φάει κάτι που η υπόλοιπη οικογένεια απολαμβάνει και συγχρόνως την ώρα αυτή ενισχύετε το λεξιλόγιό του. Μείνετε ήρεμη στη διάρκεια του φαγητού, μην σας ενοχλεί γιατί βρωμίζει τα πάντα, έχετε καιρό να του μάθετε καλούς τρόπους λίγο αργότερα και μην επιμένετε να αδειάσει το πιάτο του. Επίσης μην περιμένετε από το μικρό σας να μείνει στο τραπέζι περισσότερο από δέκα λεπτά!

Εξαφανίστε τα χωρίς ενδιαφέρον τρόφιμα.

Χρειάζεστε περισσότερους τρόπους για να δελεάσετε το μικρό σας; Οι μικρές μερίδες είναι πάντα καλύτερες γι’ αυτά. Φτιάξτε του μικρά κεφτεδάκια που θα του σερβίρετε με μικρές μπουκιές ψωμιού. Σερβίρετε το μπρόκολο με τριμμένο τυρί και δώστε του μικρά καρότα ή κομματάκια κουνουπίδι μαζί με ένα μπολ σάλτσα. Τα εργαλεία που μας επιτρέπουν να κάνουμε κουλουράκια με σχέδια, μπορούν να μετατρέψουν το σάντουιτς σε μία ωραία καρδούλα ή αστεράκι. Τα αστεία σχέδια αρέσουν πολύ στα παιδιά.

Τολμήστε και εσείς να δοκιμάζετε καινούργιες γεύσεις.

Μπορεί να είναι ακόμη μικρό, αλλά παρατηρεί ήδη πως και τι τρώτε εσείς. Πραγματικά, μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά έχουν την τάση να τους αρέσει ή να απορρίπτουν τα ίδια φαγητά με τους γονείς τους. Έτσι, κάντε τη χάρη στην οικογένειά σας να δοκιμάζετε καινούργια πράγματα. Κάθε εβδομάδα δοκιμάζεται ένα ορισμένο χρώμα φρούτων και λαχανικών, όπως κόκκινα τη μία εβδομάδα, κίτρινα την άλλη. Ή διαλέξτε τα τρόφιμα με αλφαβητική σειρά, σαν παιχνίδι αρχίζοντας από το άλφα, όπως αγκινάρες. Πάρτε μαζί το παιδί στα ψώνια. Θα το κάνετε να ενδιαφερθεί να δοκιμάσει το φαγητό που διάλεξε μόνο του. Όταν γυρίσετε σπίτι μιλήστε για τα ψώνια σας και πείτε του: «Το μεσημέρι θα δοκιμάσουμε στη σαλάτα μας αυτό το νόστιμο καταπράσινο αβοκάντο». Προσθέστε το στη σαλάτα όσο πιο διασκεδαστικά μπορείτε.

Μην απαγορεύσετε τα γλυκά.

Αν και κανείς δεν θέλει το παιδάκι του να τρώει μόνο γλυκά, όλα δείχνουν ότι αν τα απαγορεύσουμε καταλήγουμε σε αποτυχία. Όταν τα τρόφιμα αυτά είναι απαγορευμένα, τα παιδιά έχουν την τάση να τα θέλουν ακόμη πιο πολύ και φυσικά τρώνε γλυκά όπου και όταν τα βρουν. Έτσι λοιπόν, είναι καλύτερα να τα μάθετε να τρων γλυκά αλλά με μέτρο. Πως θα το επιτύχετε αυτό; Προσέξτε τι αγοράζετε. Εάν έχετε μία ποικιλία από υγιή γλυκά, όπως μπάρες δημητριακών, αποξηραμένα φρούτα, μπισκότα με γεύσεις φρούτων, και τα έχετε σε ένα χαμηλό ράφι που μπορεί να τα φτάσει, μπορείτε να είστε ήσυχη. Τρώει υγιεινά γλυκά και πιστεύει ότι αυτό έχει τον έλεγχο για να φάει ότι εκείνο αγαπά.

Να είστε υπομονετική και ψύχραιμη.

Ναι, αυτό είναι μία σχεδόν αδύνατη αποστολή, αλλά η δουλειά σας είναι να κρατήστε την ώρα του φαγητού όσο πιο ήρεμη μπορείτε. Μην πιέζετε το μικρό σας να φάει μια μπουκιά όταν δεν θέλει και μην διαμαρτύρεστε όταν τσιμπάει στο πιάτο του χωρίς όμως πραγματικά να τρώει. Και αν συμβεί να φάει μία κουταλιά αρακά ή να θέλει λίγο ακόμη, μην το επαινέσετε. Τα παιδιά δεν θέλουν να τα πιέζετε και αυτό γίνεται ακόμη πιο έντονο την ώρα του φαγητού. Πράγμα που τα κάνει να αρνούνται το φαγητό τους ακόμη περισσότερο. Μία τακτική που μάλλον βοηθά: Συνεχίστε να σερβίρετε καινούργιες τροφές. Χρειάζονται 10 με 15 λεπτά για να αποφασίσει το παιδί να δοκιμάσει κάτι καινούργιο. Πολλές μητέρες εγκαταλείπουν την προσπάθεια μετά από μερικά λεπτά. Βάλτε στο πιάτο του παιδιού ότι θέλετε να δοκιμάσει μαζί με το φαγητό που του αρέσει και κάντε υπομονή.

«Κρύψτε» τα φρούτα και τα λαχανικά.

Η μαμά πρέπει να κάνει το καθήκον της! Έτσι αν το μικρούλι σας αρνείται να φάει φρούτα και λαχανικά, κρύψτε τα! Κρύψτε τον πουρέ από κουνουπίδι στον πουρέ της πατάτας. Ανακατέψτε τα καρότα σε τηγανίτες και βάφλες. Η σάλτσα για τα μακαρόνια είναι ένας καλός κρυψώνας για το σπανάκι, τη μελιτζάνα και τα κολοκύθια. Χρησιμοποιήστε το μίξερ και φτιάξτε του ένα ρόφημα με όλα τα φρούτα και γάλα ή γιαούρτι με λίγη σοκολάτα. Κόψτε μικρά κομμάτια τα φρέσκα φρούτα, βάλτε τα επάνω από το γιαούρτι του και πείτε ότι είναι το Κυριακάτικο γλυκό του. Ενώ λοιπόν είστε δημιουργική εξακολουθήστε να σερβίρετε κανονικά τα γεύματα του. Αφού έχει δοκιμάσει πολλές φορές τους χυμούς που του κάνατε μπορεί να πάρει μία γεύση από το κανονικό τρόφιμο.

Κρατήστε τις μερίδες του μικρές.

Το στομάχι του δεν είναι μεγαλύτερο από τη γροθιά του, έτσι πρέπει να το πιστέψετε όταν έχει φάει λίγες μπουκιές και σας λέει ότι έχει χορτάσει. Σερβίρετε μία ή δύο κουταλιές από το φαγητό, αυτό θα του αρέσει περισσότερο και βέβαια αν πεινάει θα σας ζητήσει και άλλο. Επίσης βεβαιωθείτε ότι η κοιλίτσα του δεν είναι ήδη γεμάτη με χυμό ή γάλα. Αφήστε το να πιει κάτι υγρό μετά το φαγητό του ή δώστε του ένα χυμό λαχανικών ή ένα υγιεινό ρόφημα για να ενισχύσετε τη διατροφή του.