Συμβουλές για να βοηθήσουμε το παιδί μας να καλλιεργήσει και να αναπτύξει τη φαντασία του

Συμβουλές για να βοηθήσουμε το παιδί μας να καλλιεργήσει και να αναπτύξει τη φαντασία του

Η φαντασία βοηθά το παιδί να λύνει προβλήματα και να αντιμετωπίζει προκλήσεις. Οι ειδικοί μας συμβουλεύουν πως μπορούμε να βοηθήσουμε τα μικρά παιδιά να αναπτύξουν τη φαντασία τους με διασκεδαστικούς τρόπους.

Χρησιμοποιήστε τα βιβλία για την έμπνευση

Η ανάγνωση είναι σημαντική για την πνευματική ανάπτυξη, αλλά βοηθά επίσης τη φαντασία. Επιλέξτε βιβλία με μεγάλες πολύχρωμες εικόνες και επειδή το κείμενο δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία για ένα μικρό παιδί, συνθέστε τις ιστορίες να συμφωνούν με τις εικόνες. Όταν το παιδάκι θα είναι έτοιμο, μπορεί να βοηθά στην εξέλιξη τις ιστορίας και να μιμείται κάποιον ήρωα με αστείες φωνές και φράσεις.

Επινοήστε τη δική σας ιστορία

Μερικές φορές μία αυθόρμητη αφήγηση θα το ευχαριστήσει πολύ. Χρησιμοποιήστε το περιβάλλον σας για να αρχίσετε την ιστορία, ή απλά αρχίστε με κάτι τρελό και διασκεδαστικό. Πείτε του ότι είναι ο ήρωας της ιστορίας. Και πιθανότατα στο τέλος θα σας πει και αυτό μία ιστορία, όπου θα είναι το ίδιο ο ήρωας.

Τραγουδήστε, χτυπήστε, σφυρίξτε

Τα μαθήματα μουσικής είναι σπουδαία, αλλά δίνοντας στο παιδί σας παιδικά μουσικά όργανα, χορεύοντας και τραγουδώντας μαζί του, είναι υπέροχοι τρόποι για να το ενθαρρύνεται να αυτοσχεδιάζει με τη μουσική. Ένας σπουδαίος δημιουργικός τρόπος που διεγείρει τη φαντασία.

Μειώστε το χρόνο του στην οθόνη

Όσο δελεαστικό και αν είναι να δώσετε στο παιδί το smartphone σας ή να προσφέρεται ένα μικρό διάλλειμα στον εαυτό σας, αφήνοντάς το μπροστά στην οθόνη της τηλεόρασης ή του υπολογιστή, είναι πολύ σημαντικό να κρατήσετε αυτή την απασχόληση στο ελάχιστο δυνατόν. Όλοι οι επιστήμονες συμφωνούν ότι τα παιδάκια κάτω των 2 ετών δεν πρέπει να βλέπουν τηλεόραση αν και πολλές οικογένειες το επιτρέπουν για λίγο. Μισή ώρα την ημέρα, είναι αρκετή για τα παιδιά.

Βοηθήστε τα να παίζουν ρόλους

Το θέατρο είναι κάτι περισσότερο από ένας τρόπος για να περνούν την ώρα τους. Πολλά μικρά παιδιά μαθαίνουν έτσι πώς να διαχειρίζονται την καθημερινή τους ζωή. Το να κάνουν κάποιο ρόλο τα βοηθά να αναπτύξουν λεκτικές και κοινωνικές δεξιότητες, όπως επίσης να λειτουργήσουν μέσα από τα συναισθήματα που μπορεί διαφορετικά να είναι τρομακτικά, όπως όταν αισθάνονται λυπημένα ή φοβισμένα.

Έχετε όλα όσα σας χρειάζονται για τους ρόλους του μικρού σας συγκεντρωμένα και μην ξεχνάτε ότι όσο πιο απλά είναι αυτά τα βοηθήματα, τόσο περισσότερο βοηθάτε το παιδί να χρησιμοποιεί τη φαντασία του. Αντί για το κουστούμι του υπέρ ήρωα, δώστε του μία κουβέρτα ή πετσέτα που θα χρησιμοποιήσει σαν κάπα!

Δεχθείτε τις ιδιορρυθμίες

Πολλές φορές, είναι δύσκολο για τους ενήλικες να κατανοήσουν τη συμπεριφορά των νηπίων. Η κορούλα σας θέλει να φορέσει τη στολή του μπαλέτου στον παιδικό σταθμό; Απαράδεκτο! Αλλά τα παιδιά δεν σκέπτονται έτσι. Ηρεμήστε πριν πείτε όχι. Που είναι εντέλει το κακό; Στην πραγματικότητα πουθενά. Κανείς δεν θα το παρεξηγήσει.

Δεχτείτε τους φανταστικούς φίλους του παιδιού

Είναι απόλυτα φυσιολογικό για τα παιδιά να δημιουργήσουν ένα φανταστικό φίλο. Οι ειδικοί το θεωρούν σαν σημάδι ενός δημιουργικού και κοινωνικού παιδιού, που έχει ανακαλύψει τον τρόπο να αντιμετωπίζει τους φόβους και τις ανησυχίες του. Είναι επίσης μία φάση που περνά, έτσι ησυχάστε και παίξτε ήρεμα μαζί του, εκτός και αν ο φίλος αυτός κατηγορείται για κακή συμπεριφορά. Τότε είναι η στιγμή που το παιδάκι και ο φίλος του πρέπει να ζητήσουν συγνώμη και να διορθώσουν την κακή συμπεριφορά τους.

Ορίστε κάποια όρια

Είναι εντάξει περιστασιακά να αφήνετε το παιδί να διασκεδάσει παραβλέποντας ορισμένους κανόνες. Αλλά είναι πολύ σημαντικό να ξέρει ότι η πραγματικότητα είναι το τέλος του φανταστικού παιχνιδιού του. Έτσι αφήστε το να φτιάξει ένα πειρατικό πλοίο κάτω από το τραπέζι της τραπεζαρίας, αλλά όχι την ώρα του δείπνου!