ΕΜΠΡΟΣ ΛΟΙΠΟΝ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ 728Χ90

Εφηβεία

efhveiaΗ εφηβεία είναι ίσως η πιο δύσκολη περίοδος της ανάπτυξης των μικρών μας που δεν είναι πια μικρά. Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε όσες περισσότερες συμβουλές μπορούμε για την εφηβεία. Όπως τα σημάδια της εφηβείας, η ασφάλεια των εφήβων στο διαδίκτυο, πως μπορούμε να τους μιλήσουμε καλύτερα για την οικονομία και το χαρτζιλίκι τους. Όμως, ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στην εφηβεία για τη διατροφή τους. Πολλά παιδιά στην εφηβεία  εκδηλώνουν διαταραχές όπως ανορεξία και βουλιμία. Είναι πολύ σημαντικό αν αντιληφθούν κάτι «ύποπτο» οι γονείς να επέμβουν εγκαίρως για να βοηθήσουν το παιδί τους. Εδώ θα μάθουμε και όλα τα μυστικά της ακμής, που παιδεύουν πολλά παιδιά στην διάρκεια της εφηβείας, τα τυχόν προβλήματα ύπνου και την θέση των εφήβων στη σύγχρονη κοινωνία. Και σαν γονείς μη ξεχνάμε. Πρόκειται για το τελευταίο αναπτυξιακό στάδιο, μια μεταβατική περίοδο από τον κόσμο της παιδικής ανεμελιάς στην εφηβεία και την ενήλικη ζωή.

Σοκ με την μόδα του αυτοτραυματισμού των νέων

Σοκ με την μόδα του αυτοτραυματισμού των νέων

Μεγάλη ανησυχία έχει προκαλέσει στους γονείς η νέα μόδα «φαινόμενο» που εξαπλώνεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς ανάμεσα τους εφήβους. Ο σκόπιμος αυτοτραυματισμός έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες ενώ δεν είναι λίγες και οι περιπτώσεις στην Ελλάδα.

Διαβάστε Περισσότερα

Γράμμα στο γιο μου.

 

-mothers-love-natalie-hollandH αναγνώστρια μας, Ρόζα Ανδριοπούλου, μας έστειλε ένα πολύ συγκινητικό γράμμα που έγραψε για το γιό της ο οποίος διανύει την περίοδο της εφηβείας. Το δημοσιεύουμε γιατί πιστεύουμε οτι θα αγγίξει τις καρδιές σας, όπως άγγιξε τις δικές μας. Ο γιός της είναι πολύ τυχερός που την έχει μαμά, να είναι πολύ περήφανος!

 

Διαβάστε Περισσότερα

Ο έφηβος και η ασφάλεια του στο διαδίκτυο.

asfaleia sto diadiktio sΟι ιστότοποι αποτελούν ένα πολύ ελκυστικό εργαλείο στα χέρια των εφήβων, καθώς γνωρίζουν ότι χρησιμοποιώντας τις διαδικτυακές μηχανές αναζήτησης, θα εντοπίσουν σχεδόν πάντα την πληροφορία που χρειάζονται. Ταυτόχρονα, όμως, η πλοήγηση στο διαδίκτυο μπορεί να γίνει και ένα αρκετά επικίνδυνο εργαλείο, όταν ο έφηβος δεν κάνει συνετή και προσεκτική χρήση.

Διαβάστε Περισσότερα

Μιλώντας στον έφηβο για την οικονομία... και στο χαρτζιλίκι

xartziliki sΟ δρόμος για ένα παιδί που διανύει την περίοδο της εφηβείας είναι μακρύς και γεμάτος επιλογές. Στην καθημερινή του ζωή, έρχεται αντιμέτωπο με διαφορετικές επιλογές, μέσα από τις οποίες μαθαίνει τον ίδιο του τον εαυτό, αλλά και διεκδικεί εκείνες που θα διαμορφώσουν τον χαρακτήρα του, στην μετέπειτα ενήλικη ζωή του.

Διαβάστε Περισσότερα

Εφηβεία και μαθησιακές δυσκολίες.

efivia 2Σε όλα τα παιδιά, αγόρια και κορίτσια, η εφηβεία είναι ασφαλώς μία δύσκολη χρονική περίοδος, που διαφέρει και εξαρτάται από το χαρακτήρα και τις οικογενειακές συνθήκες που βιώνει κάθε παιδί. Ένα από τα πιο συνήθη προβλήματα που παρουσιάζουν οι έφηβοι είναι οι μαθησιακές δυσκολίες.

Διαβάστε Περισσότερα

Όλα τα σημάδια της εφηβείας

εφηβείαΠολλά ακούγονται γύρω από την εφηβεία. Αυτό συμβαίνει διότι είναι μια φυσική κατάσταση που επηρεάζει όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως φύλλου, τρόπου ζωής και περιβάλλοντος. Στην εφηβεία τα άτομα παρατηρούν πολλές αλλαγές και στο σώμα, αλλά και στη διάθεσή τους. Η εφηβεία συμβολίζει επίσης εκτός από την ανάπτυξη του σώματος, το πέρασμα από την παιδική ηλικία στην ενηλικίωση.

Διαβάστε Περισσότερα

H Ακμή στην Εφηβεία

acne-akmi.jpg Ξεκινά η εφηβεία και οι νέοι έχουν να αντιμετωπίσουν μια ακόμα δυσκολία... την ακμή!

Εκεί, στα 13-14 περίπου ξεκινά η επίδραση των ορμονών (ανδρογόνων) και αρχίζει η παραγωγή σμήγματος (λιπαρότητα). Σχεδόν όλοι οι έφηβοι θα παρουσιάσουν συμπτώματα ακμής, κάποιοι  πιο ήπια και άλλοι πιο βαριά. 

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την ακμή

Διαβάστε Περισσότερα

Έφηβοι και ύπνος

Έφηβοι και ύπνοςΟι γονείς που έχουν παιδιά στην εφηβεία το έχουν σίγουρα παρατηρήσει. Τα παιδιά τους  κοιμούνται αρκετές  ώρες και  αργούν να ξυπνήσουν.

Οι πρώτες εύκολες εξηγήσεις  δίνονται σε σχέση με την «μικρή επανάσταση» λόγω της εφηβείας και την τεμπελιά.  Μήπως όμως υπάρχουν βιολογικοί λόγοι για αυτό το φαινόμενο;

Μήπως έχει σαστίσει το βιολογικό τους ρολόι;

Διαβάστε Περισσότερα

Συνομήλικοι στην εφηβεία

Συνομήλικοι Συνομήλικοι Ο ρόλος των συνομηλίκων κατά την εφηβεία είναι καθοριστικός και ικανός να λειτουργήσει είτε ευεργετικά είτε ανασταλτικά στην ανάπτυξη της προσωπικότητας του εφήβου, γεγονός που προβληματίζει πολλούς γονείς.

«Ποιες είναι οι παρέες του παιδιού μου;»

«Γιατί δεν μου μιλάει όσο ανοιχτά μου μιλούσε παλαιότερα;»

«Γιατί επιλέγει να μοιράζεται τα μυστικά του με τους φίλους του, που στο κάτω-κάτω είναι ξένοι;»…

Διαβάστε Περισσότερα

Διατροφικές διαταραχές στην εφηβεία

Διατροφικές διαταραχέςΔιατροφικές διαταραχέςΝέες «ασθένειες»-διαταραχές με ψυχολογικό υπόβαθρο έχουν κάνει την εμφάνιση τους ακόμη και σε νεαρά άτομα.

Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι αυτών των ασθενειών είναι και οι διαταραχές διατροφής (ψυχογενής ανορεξία και ψυχογενής βουλιμία).

Κάνουν την εμφάνιση τους ιδιαίτερα κατά την εφηβεία (κυρίως στα κορίτσια) και επειδή είναι ένα φαινόμενο που ο έφηβος δεν αντιλαμβάνεται ή δεν παραδέχεται ότι του συμβαίνει, είναι απαραίτητο οι γονείς να είναι ενημερωμένοι γύρω από το θέμα, ώστε αν παρατηρήσουν κάτι «ύποπτο» να επέμβουν έγκαιρα για να βοηθήσουν το παιδί τους.

Διαβάστε Περισσότερα

Περισσότερα Άρθρα...