Εγκυμοσύνη ανά εβδομάδα

εγκυμοσυνη ανα εβδομαδαΣτην ενότητα εγκυμοσύνη ανά εβδομάδα θα παρακολουθήσουμε την ανάπτυξη του εμβρύου έτσι ώστε να είμαστε επαρκώς ενημερωμένες για το τι συμβαίνει μέσα στο σώμα μας και σε αυτό μικρό πλασματάκι που μεγαλώνει μέσα μας. Το ομορφότερο ταξίδι ξεκινά και εμείς θα είμαστε μαζί σας σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας. Θα παρακολουθούμε μαζί τα στάδια της εγκυμοσύνης σας βδομάδα τη βδομάδα. Έχουμε να σας δώσουμε συμβουλές για κάθε σύμπτωμα της εγκυμοσύνης σας, για κάθε εβδομάδα, να σας θυμίζουμε τις εξετάσεις που πρέπει να κάνετε καθώς και τι αφορούν, να σας ενημερώνουμε για το ύψος και το βάρος του εμβρύου κάθε εβδομάδα εγκυμοσύνης που περνάτε και πολλά άλλα...

Εγκυμοσύνη ανά εβδομάδα

Η ανάπτυξη του εμβρύου στην εγκυμοσύνη

Εγκυμοσύνη - Εβδομάδα 10 - SPLΤο γονιμοποιημένο ωάριο ξεκινά ως ένα κύτταρο το οποίο γρήγορα πολλαπλασιάζεται ώστε να διαμορφωθεί το έμβρυο, ταξιδεύοντας –την ίδια ώρα- προς την μήτρα.

Το έμβρυο αρχικά βρίσκεται στο εξωτερικό τμήμα της μήτρας, η οποία αρχίζει να διαστέλλεται έτσι ώστε να το στηρίξει. Το έμβρυο σε αυτή τη φάση έχει το μέγεθος ενός φασολιού ενώ η σπονδυλική του στήλη και το νευρικό του σύστημα έχουν ήδη αρχίσει να διαμορφώνονται.

Έχει ήδη το δικό του κυκλοφορικό σύστημα και μπορεί να έχει διαφορετική ομάδα αίματος από τη μητέρα του. Τα αιμοφόρα αγγεία  και ο ομφάλιος λώρος αρχίζουν να σχηματίζονται.

Διαβάστε Περισσότερα

4η εβδομάδα εγκυμοσύνης

4η εβδομάδα εγκυμοσύνης

ΕΛΑ ΝΑ ΜΕΤΡΗΘΟΥΜΕ!

Μέγεθος μωρού : 0,36 - 1 χιλιοστό (μέγεθος: σπόρου παπαρούνας)

Συγχαρητήρια για την 4η εβδομάδα της εγκυμοσύνη σου!

Μεταξύ μας, ο πραγματικός χρόνος εγκυμοσύνης δεν μετράει παραπάνω από 2 εβδομάδες από τη στιγμή που το σπέρμα... «νικητής» του αγαπημένου σου, κατατρόπωσε 350.000.000 ανταγωνιστές για να συναντήσει τον έρωτα της ζωής του, δηλαδή το ωράριο σου. Και απ’ αυτή την… «πιο στενή δε γίνεται» σχέση αυτή, έχει ήδη δημιουργηθεί και εξελίσσεται με ρυθμούς θαύματος, το μωρό σου!

Διαβάστε Περισσότερα

5η εβδομάδα εγκυμοσύνης

5η εβδομάδα εγκυμοσύνης

ΕΛΑ ΝΑ ΜΕΤΡΗΘΟΥΜΕ!
Μέγεθος μωρού : 1.25 χιλιοστό (μέγεθος: σπόρου σουσαμιού)

Έχεις συνειδητοποιήσει την εγκυμοσύνη σου ή όχι ακόμα; Γιατί βαθιά μέσα στη μήτρα σου, το έμβρυο αναπτύσσεται με τρελούς ρυθμούς! Τώρα, αποτελείται από 3 στρώματα, το εξώδερμα, το μεσόδερμα και το ενδόδερμα, που θα αποτελέσουν αργότερα το σύνολο των οργάνων και των ιστών του. Ο νευρικός σωλήνας από τον οποίο θα αναπτυχθούν ο εγκέφαλος, ο νωτιαίος μυελός, τα νεύρα και η σπονδυλική στήλη, αρχίζει να αναπτύσσεται στο άνω στρώμα (εξώδερμα). Από αυτό θα αναπτυχθούν το δέρμα, τα μαλλιά, τα νύχια, οι αδένες του μαστού και οι ιδρωτοποιοί αδένες, καθώς και το σμάλτο των δοντιών. Η καρδιά και το κυκλοφορικό σύστημα αρχίζουν να διαμορφώνονται στο μεσαίο στρώμα (μεσόδερμα). Αυτή την εβδομάδα, η μικροσκοπική καρδούλα του αρχίζει να χωρίζεται σε θαλάμους, χτυπά και αντλεί αίμα. Το μεσόδερμα θα σχηματίσει τους μυς του μωρού, τους χόνδρους, τα οστά και τον υποδόριο ιστό. Το τρίτο στρώμα (ενδόδερμα), θα στεγάσει τους πνεύμονες τα έντερα και το υποτυπώδες ουροποιητικό σύστημα, το ήπαρ, το πάγκρεας και τον θυρεοειδή. Εν τω μεταξύ, ο πλακούντας και ο ομφάλιος λώρος «εργάζονται» πυρετωδώς, για να δώσουν τροφή στο μωρό!

Διαβάστε Περισσότερα

6η εβδομάδα εγκυμοσύνης

6η εβδομάδα εγκυμοσύνης

ΕΛΑ ΝΑ ΜΕΤΡΗΘΟΥΜΕ!
Μέγεθος μωρού : 2 - 4 χιλιοστά (μέγεθος: φακής)

Εσύ μπορεί να είσαι στην 6η εβδομάδα εγκυμοσύνης, όμως το μωρό σου στην πραγματικότητα είναι έμβρυο 1 μήνα! Ένας μήνας μόνο από τη μέρα της σύλληψης κι έχουν γίνει τόσα πολλά. Λοιπόν, έχουμε και λέμε:
Σημαντικές εξελίξεις αυτής της εβδομάδας. Η μύτη, το στόμα και τα αυτιά του μωρού έχουν αρχίσει να παίρνουν μορφή. Αν μπορούσες να δεις μέσα στη μήτρα σου, θα έβλεπες ένα μεγάλο κεφάλι με σκοτεινά σημεία, εκεί δηλαδή που αρχίζουν να διαμορφώνονται τα μάτια και τα ρουθούνια του μωρού. Τα αυτάκια του είναι σαν μικρές κοιλότητες στις πλευρές του κεφαλιού, τα χέρια και τα πόδια του μοιάζουν με μπουμπούκια! Η καρδιά του χτυπάει 100 έως 160 φορές το λεπτό, σχεδόν δύο φορές πιο γρήγορα από την δική σου, δηλαδή, και το αίμα αρχίζει την πορεία του στο σωματάκι του. Τα έντερα του αναπτύσσονται και ο ιστός από τον οποίο θα δημιουργηθούν οι πνεύμονές του, έχει ήδη εμφανιστεί. Η υπόφυση του σχηματίζεται, όπως και το υπόλοιπο του εγκεφάλου και των μυών του σε αρχικό στάδιο, καθώς και τα οστά.

Διαβάστε Περισσότερα

7η εβδομάδα εγκυμοσύνης

7η εβδομάδα εγκυμοσύνης

ΕΛΑ ΝΑ ΜΕΤΡΗΘΟΥΜΕ!
Μέγεθος μωρού : 4 - 5 χιλιοστά (μέγεθος: βατόμουρου)

Φτάσαμε στην 7η εβδομάδα εγκυμοσύνης! Μήπως νιώθεις λίγο περισσότερο ευσυγκίνητη; Πολλές γυναίκες αυτή την περίοδο, δακρύζουν μπροστά σε διαφημίσεις με μωρά, στη θέα μικρών παιδιών και κλαίνε ακόμα και στις κωμωδίες. Αν έχεις την αίσθηση ότι δεν σε προσέχει αρκετά ο σύντροφός σου ή οι φίλοι σου, δεν είναι (εντελώς) παράλογο, οι περισσότερες έγκυες νιώθουν κάπως έτσι.

Διαβάστε Περισσότερα

8η εβδομάδα εγκυμοσύνης

8η εβδομάδα εγκυμοσύνης

ΕΛΑ ΝΑ ΜΕΤΡΗΘΟΥΜΕ!
Μέγεθος μωρού : 14 - 20 χιλιοστά (μέγεθος: μεγάλου φασολιού)

Έφτασες στην 8η εβδομάδα εγκυμοσύνης! Υπομονή, τα καλύτερα έρχονται και είναι μοναδικά. Πρόκειται να ζήσεις τις ομορφότερες στιγμές της ζωής σου, γι αυτό χαμογέλα και ετοιμάσου για τα θαύματα…
Οι ακρούλες από τα δάκτυλα των χεριών και των ποδιών του μωρού σου αρχίζουν να διακρίνονται. Τα βλέφαρα καλύπτουν σχεδόν τα μάτια του, οι αναπνευστικοί σωλήνες εκτείνονται από το λαιμό του προς τους αναπτυσσόμενους πνεύμονες και η ουρά έχει σχεδόν εξαφανιστεί. Στον εγκέφαλο, τα νευρικά κύτταρα διακλαδίζονται για να συνδεθεί το ένα με το άλλο, σχηματίζοντας πρωτόγονες νευρικές οδούς. Τα εξωτερικά γεννητικά όργανα προς το παρόν, δεν έχουν αναπτυχθεί τόσο, όσο χρειάζεται για να αποκαλύψουν εάν κυοφορείς αγοράκι ή κοριτσάκι. Το μωρό σου μετακινείται συνεχώς, αν και ακόμη εσύ δεν μπορείς να το αισθανθείς.

Διαβάστε Περισσότερα

9η εβδομάδα εγκυμοσύνης

9η εβδομάδα εγκυμοσύνης

ΕΛΑ ΝΑ ΜΕΤΡΗΘΟΥΜΕ!
Μέγεθος μωρού : 22 - 30 χιλιοστά

Μάλλον δεν θα φαίνεται ακόμη ότι είσαι έγκυος, αν και η λεκάνη σου έχει «ανοίξει» λίγο. Όμως εσύ, αισθάνεσαι έγκυος… και πολύ μάλιστα! Τώρα που όλα είναι στη θέση τους, το μωράκι σου είναι έτοιμο για να αυξήσει γρήγορα το βάρος του. Τα βασικά μέρη του σώματος αρχίζουν να διακρίνονται αν και θα περάσουν από πολλά στάδια τελειοποιήσεώς τους προσεχείς μήνες. Η καρδούλα του τελειώνει την διαίρεσή της σε τέσσερις θαλάμους και οι βαλβίδες αρχίζουν να δημιουργούνται. Η εμβρυακή ουρά έχει φύγει εντελώς. Τα εξωτερικά γεννητικά όργανα είναι στη θέση τους αλλά δεν διακρίνονται ακόμη, αν πρόκειται για αρσενικά ή θηλυκά. Σε μερικές εβδομάδες, βέβαια, θα ξέρουμε!

Διαβάστε Περισσότερα

10η εβδομάδα εγκυμοσύνης

10η εβδομάδα εγκυμοσύνης

ΕΛΑ ΝΑ ΜΕΤΡΗΘΟΥΜΕ!
Μέγεθος μωρού : 36 χιλιοστά
Βάρος μωρού : 5-10 γραμμάρια (μέγεθος: δαμάσκηνου)

Συγχαρητήρια! Βρίσκεστε στην 10η εβδομάδα εγκυμοσύνης…Το 1/4 της εγκυμοσύνης έχει ήδη μείνει πίσω σου!
Πλέον το μωρό έχει ολοκληρώσει το πιο κρίσιμο μέρος της ανάπτυξής του. Αυτή είναι η αρχή της λεγόμενης εμβρυϊκής περιόδου, η εποχή που οι ιστοί και τα όργανα στο σώμα του αναπτύσσονται και ωριμάζουν πολύ γρήγορα. Καταπίνει πλέον υγρό και μπορεί ακόμη και να κλωτσάει. Ζωτικά όργανα, όπως νεφρά, έντερα, εγκέφαλος και συκώτι είναι στην θέση τους και αρχίζουν να λειτουργούν, αν και θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τώρα θα μπορούσαμε να διακρίνουμε μικρές λεπτομέρειες, όπως τα μικροσκοπικά νυχάκια στα δάκτυλα των χεριών και των ποδιών, αλλά και μία υποψία μαλλιών που αρχίζουν να φυτρώνουν στο τρυφερό του δέρμα. Μπορεί ακόμη και να λυγίσει τα άκρα του. Τα χεράκια του είναι λυγισμένα στο ύψος του καρπού και μπορεί να τα ενώσει πάνω στο στήθος του και τα πόδια του μπορεί να είναι αρκετά μεγάλα, ώστε να ενωθούν στο μπροστινό μέρος του σώματός του. Επίσης, πλέον διακρίνεται το περίγραμμα της σπονδυλικής του στήλης. Το μέτωπό του διογκώνεται προσωρινά με την ανάπτυξη του εγκεφάλου του.

Διαβάστε Περισσότερα

11η εβδομάδα εγκυμοσύνης

11η εβδομάδα εγκυμοσύνης

ΕΛΑ ΝΑ ΜΕΤΡΗΘΟΥΜΕ!
Μέγεθος μωρού : 44 - 60 χιλιοστά
Βάρος μωρού : 5-10 γραμμάρια (μέγεθος: κίτρου)

11η εβδομάδα εγκυμοσύνης και προχωράμε σταθερά προς τον στόχο μας! Το μωράκι σου είναι σχεδόν πλήρως διαμορφωμένο! Το κρανίο του γίνεται στρογγυλότερο. Τα χέρια σε λίγο θα μπορούν να ανοίγουν και να κλείνουν σε γροθιές και τα μικροσκοπικά σαν μπουμπουκάκια δόντια αρχίζουν να εμφανίζονται κάτω από τα ούλα. Μερικά από τα οστά αρχίζουν να σκληραίνουν. Κλωτσάει και τεντώνεται και οι μικροσκοπικές κινήσεις μοιάζουν με κινήσεις μπαλέτου στο νερό. Εσύ δεν θα μπορέσεις να καταλάβεις ακόμη τις κινήσεις αυτές, ούτε και τον λόξυγκα που πιθανόν να έχει τώρα, που το διάφραγμά του σχηματίζεται.

Διαβάστε Περισσότερα

12η εβδομάδα εγκυμοσύνης

12η εβδομάδα εγκυμοσύνης

ΕΛΑ ΝΑ ΜΕΤΡΗΘΟΥΜΕ!
Μέγεθος μωρού : 61 χιλιοστά
Βάρος μωρού : 8 - 14 γραμμάρια


Το δώρο της 12ης εβδομάδας εγκυμοσύνης είναι στα χέρια σου! …Ή καλύτερα, στη μήτρα σου! Η πιο ενδιαφέρουσα εξέλιξη αυτή την εβδομάδα: τα αντανακλαστικά. Τα δάχτυλα του εμβρύου θα αρχίσουν σύντομα να ανοίγουν και να κλείνουν, τα δάχτυλα των ποδιών θα κινούνται, οι μύες των ματιών του θα δυναμώσουν και το στόμα του θα κάνει κινήσεις για να πιπιλίσει. Εάν χτυπήσεις την κοιλιά σου ελαφριά με το δάκτυλο, το μωρό θα το καταλάβει και θα στριφογυρίσει, αν και δεν θα είναι σε θέση να το καταλάβεις. Τα έντερα του, που έχουν μεγαλώσει πολύ τώρα, κινούνται μέσα στην κοιλότητα της κοιλιάς σου και τα νεφρά του αρχίζουν να αποβάλλουν τα ούρα. Εν τω μεταξύ, τα νευρικά κύτταρα πολλαπλασιάζονται με ταχείς ρυθμούς. Το πρόσωπό του μοιάζει πλέον χωρίς αμφιβολία με πρόσωπο ανθρώπου. Τα μάτια του έχουν μετακινηθεί από το πλάι προς το μπροστινό μέρος του κεφαλιού του και τα αυτιά του είναι ακριβώς εκεί που πρέπει να είναι. Οι κινήσεις του μωρού γίνονται όλο και πιο ισχυρές. Το πρόσωπο και τα εξωτερικά γεννητικά όργανα, έχουν σχηματιστεί. Η εγκυμοσύνη προχωράει!

Διαβάστε Περισσότερα

Περισσότερα Άρθρα...