10 μύθοι για τα εμβόλια

Το να αισθάνεστε στενοχωρημένη και μπερδεμένη με τα εμβόλια του μικρού παιδιού σας, όπως και φοβισμένη, μήπως του κάνετε κακό αντί για καλό, είναι φυσιολογικό, μην ανησυχείτε δεν είστε η μόνη.

Σε μία πρόσφατη μελέτη στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 93% των παιδιάτρων είχαν τουλάχιστον ένα γονέα που αρνήθηκε να κάνει ένα εμβόλιο στο παιδί του τον περασμένο χρόνο.

Όμως γιατί συμβαίνει αυτό; Λόγω της επιτυχίας των εμβολίων, λένε οι ειδικοί. Είναι η φυσική εξέλιξη ενός προγράμματος εμβολιασμού.

Όπως οι ασθένειες εξαλείφονται οι γονείς δεν αισθάνονται ότι τα παιδιά τους κινδυνεύουν και έτσι δεν αισθάνονται υποχρεωμένοι να τα εμβολιάσουν.
Πολλές ασθένειες τείνουν να εξαφανιστούν από τα μάτια μας και στη συνέχεια από το μυαλό μας. Έτσι οι άνθρωποι δεν βλέπουν την αξία των εμβολίων.

Όμως τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού είναι απαραίτητα για να κρατήσουν ασθένειες όπως η ιλαρά, η ερυθρά και η πολιομυελίτιδα, από το να επανέλθουν.
Δείτε πιο κάτω 10 μύθους για τα εμβόλια και την αλήθεια πίσω από αυτούς.

Μύθος 1.
Τα πάρα πολλά εμβόλια, μπορούν να συντρίψουν το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού μου;
Το πρόγραμμα εμβολιασμού στις Ηνωμένες Πολιτείες μοιάζει τρομακτικό.

Το παιδί πρέπει να κάνει έως 23 ενέσεις μέχρι να φτάσει τα δύο χρόνια του. Το ίδιο και στη χώρα μας και ίσως λίγο παραπάνω.
Έτσι δεν είναι περίεργο που οι γονείς ανησυχούν σχετικά με το πως τα εμβόλια θα μπορούσαν να επηρεάσουν το αναπτυσσόμενο ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού και είναι η αιτία της άρνησής τους σε ένα εμβόλιο.

Αυτό όμως θα πρέπει να είναι η μικρότερη ανησυχία σας.
Τα παιδιά έχουν μία τεράστια ικανότητα να ανταποκρίνονται με ασφάλεια στα εμβόλια, όσον αφορά το ανοσοποιητικό τους σύστημα.

Το σώμα του μωρού βομβαρδίζεται με ανοσολογικές προκλήσεις από τα βακτήρια στα τρόφιμα, μέχρι τη σκόνη που αναπνέουν.
Σε σύγκριση λοιπόν με ότι αντιμετωπίζουν και διαχειρίζονται κατά τη διάρκεια της ημέρας, τα εμβόλια είναι κυριολεκτικά μία σταγόνα στον ωκεανό.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ένα υγιές μωρό μπορεί να κάνει χωρίς κανένα πρόβλημα πραγματικά πάρα πολλά εμβόλια.
Συμπέρασμα: Είναι ασφαλές να εμβολιάσετε το παιδί με όλα τα εμβόλια, σύμφωνα με τις οδηγίες του παιδιάτρου.
Τα εμβόλια σε συνδυασμό, όπως αυτό που προστατεύει από την ηπατίτιδα Β, την πολιομυελίτιδα, τον τέτανο, της διφθερίτιδας και του κοκκύτη, όπως και αυτά που δίνονται ξεχωριστά είναι εξίσου αποτελεσματικά.

Μύθος 2.
Αν τα άλλα παιδιά είναι εμβολιασμένα, το δικό μου δεν χρειάζεται να είναι.
Αν παραλείπετε εμβόλια, βάζετε το μωρό σας σε μεγαλύτερο κίνδυνο για δυνητικά απειλητικές για τη ζωή του ασθένειες.

Η ικανότητα των εμβολιασμών για την πρόληψη της εξάπλωσης μίας ασθένειες εξαρτάται από τον αριθμό των παιδιών που έχουν εμβολιασθεί. Οι επιστήμονες αναφέρονται σε αυτό ως ανοσία.

Δυστυχώς το επίπεδο που απαιτείται για την πρόληψη των ασθενειών όπως η ιλαρά από τη διάδοση από παιδί σε παιδί είναι υψηλό, 95%.
Όταν λοιπόν το ποσοστό των παιδιών, ηλικίας 19 ως 35 μηνών, που έχουν εμβολιαστεί είναι μόνο περίπου 80%, αυτό δεν είναι αρκετό. Ευτυχώς το ποσοστό αυξάνεται όταν τα παιδιά φθάσουν σε σχολική ηλικία.

Πολλές φορές οι γονείς αρνούνται κάποιο εμβόλιο για τα παιδιά τους, για λόγους ιατρικούς, προσωπικούς ή ακόμη και θρησκευτικούς. Τα παιδιά αυτά όμως διατρέχουν πολύ μεγάλο κίνδυνο να αρρωστήσουν.

Μύθος 3.
Τώρα που πολλές σοβαρές ασθένειες έχουν εξαφανιστεί, πραγματικά δεν χρειάζονται πλέον τα εμβόλια.
Μην έχετε εμπιστοσύνη σε αυτό.

Στην Αμερική, παρά τους σχετικά υψηλούς ρυθμούς εμβολιασμού, σε πολλά μέρη υπάρχει ένα ξέσπασμα ασθενειών όπως η ιλαρά και ο κοκκύτης.
Επίσης τα παιδιά που δεν έχουν εμβολιαστεί μπορούν να μεταδώσουν μία ασθένεια σε ευάλωτα μέλη της οικογένειας.

Όπως το μωρό αδελφάκι τους που είναι έξι μηνών στον παππού ή τη γιαγιά που ζουν στο ίδιο σπίτι.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε τις ασθένειες που μεταδίδονται από τους επισκέπτες ξένων χωρών.

Τα αεροπορικά ταξίδια έχουν αυξήσει το φάσμα των ασθενειών που προέρχονται από χώρες όπου οι άνθρωποι δεν έχουν εμβολιαστεί.

Μύθος 4.
Τα εμβόλια προκαλούν αυτισμό και άλλες διαταραχές.
Υπήρξε μία υποψία πριν χρόνια ότι το εμβόλιο για την ιλαρά την παρωτίτιδα και την ερυθρά, και η αναπτυξιακή διαταραχή του αυτισμού είχαν κάποια σχέση, αλλά απεδείχθη εντελώς λανθασμένη. Αυτό συνέβη γιατί ο αυτισμός παρουσιάζεται περίπου στην ίδια ηλικία που το παιδί κάνει το συγκεκριμένο εμβόλιο, γύρω στον ένα χρόνο. Όλες οι μελέτες έδειξαν ότι δεν υπάρχει κανένας συσχετισμός της ασθένειας και του εμβολίου.

Οι επιστήμονες επέμειναν στις μελέτες αυτές, γιατί οι γονείς ανησύχησαν λέγοντας ότι αν δεν υπάρχει κάτι κακό, γιατί έγινε τόση κουβέντα. Επίσης οι γονείς έχουν εκφράσει παρόμοιες ανησυχίες σχετικά με τα εμβόλια και την συχνότητα εμφάνισης του συνδρόμου του αιφνίδιου βρεφικού θανάτου. Όμως όλοι οι επιστήμονες συμφωνούν και δηλώνουν ότι στον πρώτο χρόνο της ζωής του μωρού, πρέπει να γίνουν εμβόλια. Αν συμβεί το τραγικό αυτό περιστατικό γύρω από τη στιγμή που δίνεται το εμβόλιο, είναι πολύ εύκολο να σκεφτούν οι γονείς ότι το προκάλεσε το εμβόλιο. Όμως δεν υπάρχει καμία απολύτως σχέση.

Μύθος 5.
Το μωρό μου θα μπορούσε να αρρωστήσει από την ασθένεια, που εννοείται ότι το προφυλάσσει το εμβόλιο.
Τα περισσότερα εμβόλια που χορηγούμε σήμερα, περιέχουν νεκρά βακτήρια και ιούς. Όχι ζωντανούς παράγοντες που θα μπορούσαν να αναπαραχθούν.

Το εμβόλιο κατά της πολιομυελίτιδας, πριν αρκετά χρόνια, γινόταν με ζωντανό εξασθενημένο ιό της πολιομυελίτιδας.
Ένα πολύ μικρό ποσοστό, ένα στο 2.400.000 πάθαιναν πολιομυελίτιδα από το εμβόλιο. Όμως, το εμβόλιο πλέον δεν περιέχει ζωντανό εξασθενημένο ιό.
Βέβαια υπάρχουν ακόμη εμβόλια, που περιέχουν ζώντα εξασθενημένο ιό για να προκαλέσουν μία ανοσολογική απόκριση. Αυτά τα εμβόλια έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν κάποια ήπια μορφή της νόσου, με λίγο πυρετό και εξάνθημα.

Αλλά τότε η νόσος είναι πάρα πολύ πιο ελαφριά από το να αρρωστήσει το μωρό που δεν έχει εμβολιαστεί.

Μύθος 6.
Τα εμβόλια μπορούν να περιέχουν συντηρητικά που είναι επικίνδυνα.
Μέχρι πρόσφατα, υπήρχαν πολλές ανησυχίες με επίκεντρο την ασφάλεια του μωρού από μία ουσία που περιείχαν τα εμβόλια και τα εμπόδιζε να μολυνθούν από βακτήρια, που περιείχε μία μορφή υδραργύρου που ονομάζεται αιθυλυδράργυρος.
Ο υδράργυρος σε μεγάλες ποσότητες είναι γνωστό ότι είναι επιβλαβής για την ανάπτυξη του εγκεφάλου του παιδιού.
Έτσι απομακρύνθηκε από όλα σχεδόν τα παιδικά εμβόλια. Οι γονείς μπορούν να ζητήσουν από το γιατρό τους το εμβόλιο να μην περιέχει την ουσία αυτή.

Όμως, έχει αποδειχθεί ότι ο αιθυλυδράργυρος δεν αποτελεί τον ίδιο κίνδυνο για την υγεία όπως ο συγγενικός του μεθυλυδράργυρος, ένα μέταλλο που βρίσκεται στο περιβάλλον και αν συσσωρευτεί στον οργανισμό μπορεί να προκαλέσει βλάβη στην ανάπτυξη του παιδιού.

Το σώμα είναι σε θέση να εξαλείψει τον αιθυλυδράργυρο πολύ πιο γρήγορα από το μεθυλυδράργυρο.

Όλες οι εξετάσεις που έγιναν στα παιδιά που είχαν κάνει εμβόλιο και περιείχε την ουσία αυτή, έδειξαν ότι τα επίπεδα υδραργύρου ήταν πολύ πιο κάτω από τα αυστηρότερα όρια της δημόσιας ασφάλειας.
Και δεν πρέπει ασφαλώς να ξεχνάμε ότι η μεγαλύτερη πηγή υδραργύρου είναι το περιβάλλον. Ο αέρας που αναπνέουμε, το νερό που πίνουμε και τα ψάρια που τρώμε. Αυτό οφείλεται στην καύση του άνθρακα.
Οι γονείς πρέπει να προσέχουν πολύ την ποιότητα και την ποσότητα των ψαριών που δίνουν στα παιδιά τους.

Μύθος 7.
Αν το παιδί είναι κρυωμένο μπορεί να κάνει εμβόλιο.
Είναι λογικό να σκεφτούμε ότι ένα άρρωστο παιδί θα είχε μία κακή αντίδραση σε ένα εμβόλιο, ή ότι θα μπορούσε να παρουσιάσει μία πρόσθετη επιβάρυνση για το ανοσοποιητικό του σύστημα, τη στιγμή που αυτό θα αγωνίζεται να αντιμετωπίσει ένα κρύωμα.
Ωστόσο οι μελέτες δείχνουν ότι μία ήπια ασθένεια δεν επηρεάζει την ικανότητα ενός παιδιού να αντιδρά κατάλληλα στο εμβόλιο.

Βέβαια αν το παιδί έχει υψηλό πυρετό ή ωτίτιδα δεν είναι ασφαλώς η κατάλληλη στιγμή για να κάνει το εμβόλιο του.
Το εμβόλιο μπορεί να έχει κάποιες παρενέργειες, όπως λίγο πυρετό και εξάνθημα, ή και πόνο στο μέρος της ένεσης.

Αλλά δεν είναι τίποτε σοβαρό ή επικίνδυνο.
Επικοινωνήστε αμέσως με το γιατρό σας, αν το παιδί παρουσιάσει αναφυλαξία (μπορεί να είναι αλλεργία), ή πολύ υψηλό πυρετό ή σπασμούς.

Μύθος 8.
Πέρασα ανεμοβλογιά στην παιδική μου ηλικία και δεν ήταν τίποτε σπουδαίο.
Όπως πολλές παιδικές αρρώστιες η ανεμοβλογιά δεν είναι τίποτε σοβαρό για πολλά παιδάκια.

Όμως σε σπάνιες περιπτώσεις ένα παιδάκι μπορεί να πεθάνει από αυτό.
Πριν την εφεύρεση του εμβολίου, κάθε χρόνο πολλά παιδιά πήγαιναν στο νοσοκομείο με σοβαρές επιπλοκές, όπως πνευμονία και επικίνδυνες λοιμώξεις του δέρματος.
Τα σπυράκια της ανεμοβλογιάς μπορούν να μολυνθούν με σταφυλόκοκκο που ασφαλώς είναι επικίνδυνο.

Τώρα λοιπόν που ο ιός της ανεμοβλογιάς έχει μειωθεί πολύ, είναι η κατάλληλη στιγμή για να εμβολιαστούν τα παιδιά.

Γιατί αυτά που δεν θα περάσουν ανεμοβλογιά σε μικρή ηλικία ή δεν κάνουν το εμβόλιο, κινδυνεύουν να αρρωστήσουν ως ενήλικες και τότε η αρρώστια είναι πράγματι σοβαρή.

Μύθος 9.
Τα εμβόλια μπορούν να παρέχουν 100% προστασία από τις ασθένειες.
Όχι ακριβώς. Τα καλύτερα εμβόλια είναι αυτά που περιέχουν εξασθενημένο ζωντανό ιό, τα οποία είναι 95% αποτελεσματικά.
Ενώ για αυτά που περιέχουν νεκρό ιό η αποτελεσματικότητα φτάνει το 75 ή 80%.

Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μια πιθανότητα ένα εμβολιασμένο παιδί να αρρωστήσει. Όμως ο εμβολιασμός ολόκληρου του πληθυσμού είναι πολύ σημαντικός.
Αν τρεις άνθρωποι εμβολιαστούν και δεν εμβολιαστεί ένας, ο κίνδυνος δεν είναι μεγάλος. Αλλά αν δυο άνθρωποι δεν εμβολιαστούν τότε ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για όλους.

Μύθος 10.
Είναι καλύτερα να περιμένουμε να μεγαλώσουν πρώτα τα παιδιά πριν εμβολιαστούν.
Όχι βέβαια.

Αν αγνοήσετε το σωστό χρονοδιάγραμμα του εμβολιασμού, βάζετε το παιδί σας σε κίνδυνο.
Παιδίατρος αναφέρει περίπτωση όπου 300 παιδάκια κάτω του ενός έτους έπαθαν κοκκύτη, 177 από αυτά ήταν λιγότερο από 6 μήνες.
Από αυτά τα μισά νοσηλεύτηκαν και τρία πέθαναν.

Το να χαθεί ένα παιδάκι από κοκκύτη σε αυτή την ηλικία σήμερα, είναι έγκλημα.
Οι γονείς πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί με τα εμβόλια των παιδιών και να ακολουθούν πάντα το υποχρεωτικό χρονοδιάγραμμα που ορίζει το κράτος και φυσικά πάντα με τη συμβουλή του παιδίατρου.