Λέτε να είμαι έγκυος; - Συμπτώματα εγκυμοσύνης

Λέτε να είμαι έγκυος; - Συμπτώματα εγκυμοσύνης

Πολλές γυναίκες που έχουν βιώσει μία εγκυμοσύνη, λένε πως ένιωσαν πως θα γίνουν μαμάδες από την ώρα της σύλληψης. Άλλες πάλι, δεν σιγουρεύονται εάν δεν κρατήσουν ένα θετικό τέστ στα χέρια τους. Όλες όμως νιώθουν μια γλυκιά ανυπομονησία μέχρι να επιβεβαιωθεί η κύηση.

Όταν όμως αυτή η γλυκιά ανυπομονησία γίνεται αγωνία, τι κάνουμε;

Διαβάστε σύντομες απαντήσεις στις πιο συνηθισμένες πρώτες σκέψεις-ερωτήσεις που μπορεί να έχει μια γυναίκα που νιώθει πως ίσως είναι έγκυος!

 

Τεστ εγκυμοσύνης

Για αρχή, υπολογίστε τις γόνιμες μέρες σας. Το πρώτο που έχεις να κάνεις είναι να κάνεις ένα τεστ εγκυμοσύνης . Υπάρχουν τεστ που μπορούν να γίνουν από την 5η μέρα της καθυστέρησης. Ακόμη και αν το τεστ βγει αρνητικό και εξακολουθείς να έχεις καθυστέρηση, επανέλαβε το μετά από λίγες ημέρες. Αν βγεί πάλι αρνητικό, πρέπει να συμβουλευτείς τον γιατρό σου.

Συμπτώματα εγκυμοσύνης

Το σώμα σου επίσης έχει πολλά να σου πει:

 • Το στήθος είναι πιο ευαίσθητο και δείχνει πιο πρησμένο (ευκαιρία για ανοιχτά ντεκολτέ)
 • Συχνοουρία (ειδικά τη νύχτα, δεν είναι ότι πιο ευχάριστο)
 • Εξάντληση (Ίσως είναι ένας λόγος για επιπλέον ξεκούραση)
 • Πιθανές ορέξεις για διάφορα φαγητά (ο τρελός χορός των ορμονών)
 • Πόνος στη μέση ή πόνοι παρόμοιοι με αυτούς της περιόδου (η ορμόνη προγεστερόνη ευθύνεται για τον πόνο στη μέση και το μεγάλωμα της μήτρας για τους πόνους χαμηλά στην κοιλιά)
 • Ναυτία το πρωί ή οποιαδήποτε ώρα της ημέρας (η στιγμή που ακόμη και στον ήχο του αγαπημένου σου φαγητού μπορεί να σου έρθει αναγούλα)
 • Ευαισθησία στην όσφρηση (η έγκυος-λαγωνικό)
 • Η ποικιλία συναισθημάτων είναι ενα από τα συχνότερα συμπτώματα εγκυμοσύνης ( εκεί που μια διαφήμιση στην τηλεόραση μπορεί να σε κάνει να κλαις…)

Τα παραπάνω συμπτώματα εγκυμοσύνης, δεν επιβεβαιώνουν βέβαια από μόνα τους μια εγκυμοσύνη. Από την άλλη, η απουσία τους δεν σημαίνει ότι μια γυναίκα δεν είναι έγκυος… Μπορεί να έχεις κάποιο από τα παραπάνω, όλα τα παραπάνω, ή κάποια άλλα συμπτώματα εγκυμοσύνης.

Διαβάστε για τα τεστ εγκυμοσύνης.

Με το κάπνισμα τι γίνεται;

Αν είσαι καπνίστρια, η εγκυμοσύνη είναι ένας καλός λόγος να κόψεις το κάπνισμα. Ίσως μπορούν να σε βοηθήσουν και κάποια βιβλία (π.χ "Ο Εύκολος τρόπος για να κόψετε το κάπνισμα του Allen Carr), αλλά το σπουδαιότερο είναι να έχεις θέληση…

Διαβάστε περισσότερα για το κάπνισμα στην εγκυμοσύνη ...

Απο δω και πέρα τι κάνω;

Εαν πράγματι είσαι έγκυος, η επίσκεψη στον γιατρό σου για τον πρώτο υπέρηχο γίνεται περίπου την 7η ή 8η εβδομάδα εγκυμοσυνης . Σιγουρέψου για το εαν είσαι ευχαριστημένη με τον γυναικολόγο σου και ενημερώσου σχετικά με το με ποιό μαιευτήριο συνεργάζεται. Κατά τα υπόλοιπα, ψυχραιμία!

 • Καιρός να αφήσεις τους γύρω σου να σε φροντίζουν. Μην διστάζεις να ζητάς την βοήθεια του συντρόφου σου.
 • Ένα «σύμπτωμα» εγκυμοσύνης, είναι και η αφηρημάδα. Σημείωνε λοιπόν τις δουλειές σου για να μην τις ξεχνάς.
 • Επιπλέον ύπνος, χαλάρωση, ηρεμία. Μουσική, ένα καλό βιβλίο, ακόμη και ένα μασάζ από τον σύντροφό σου, είναι ότι καλύτερο.
 • Με την συμβουλή του γιατρού σου, μπορείς να βρεις κάποιο κατάλληλο άθλημα για την εγκυμοσύνη. Το κολύμπι, είναι κάτι που συστήνεται, αφού είναι γνωστή η χαλάρωση που προσφέρει, ενώ παράλληλα σε διατηρεί σε φόρμα. Η γιόγκα βοηθάει επίσης πολύ, ειδικά αν βρεις κάποιο εξειδικευμένο για εγκυμοσύνη πρόγραμμα.
 • Μια κατάλληλη για την εγκυμοσύνη διατροφή καιρός να μπει σε εφαρμογή.
 • Μην παραμελείς τον εαυτό σου. Το να νιώθεις ωραία είναι σημαντικό.

Η εγκυμοσύνη δεν είναι αρρώστια και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως τέτοια. Ίσως όμως χρειαστεί να αλλάξεις κάποιες παλιές σου συνήθειες. Αν όλα κυλούν φυσιολογικά, με λίγη προσοχή παραπάνω, έτσι θα συνεχίσουν να είναι.

(c) copyright paidorama.com