Τα 10 πιο συνηθισμένα συμπτώματα εγκυμοσύνης

Τα 10 πιο συνηθισμένα συμπτώματα εγκυμοσύνης

Παρακάτω παρουσιάζονται τα 10 συνηθέστερα συμπτώματα εγκυμοσύνης. Μπορεί να νιώσετε κάποια, όλα ή ακόμα και κανένα από αυτά!

Αίσθηση τσιμπήματος ή μουδιάσματος στις θηλές
Καθώς οι ορμόνες της εγκυμοσύνης αυξάνουν τη ροή αίματος στο στήθος σας μπορεί να νιώσετε ένα αίσθημα μουδιάσματος γύρω από τις θηλές. Αυτό είναι ένα από τα πρώτα σημάδια εγκυμοσύνης και συχνά παρατηρείται περίπου μια εβδομάδα μετά τη σύλληψη.

Όταν το σώμα σας συνηθίσει τις ορμονικές αλλαγές αυτή η αίσθηση θα υποχωρήσει.

Σταγόνες αίματος και πόνοι περιόδου
Είναι σύνηθες να δει κάποια γυναίκα κάποιες κηλίδες αίματος τη χρονική στιγμή που κανονικά θα είχε περίοδο. Μπορεί να παρατηρήσετε κάποιες καφέ ή ανοιχτόχρωμες ροζ κηλίδες στο εσώρουχό σας ή όταν ουρείτε ή να αισθάνεστε ελαφρύ πόνο χαμηλά στην κοιλιά σας. Οι ειδικοί δεν είναι σίγουροι για τον ακριβή λόγο που δημιουργεί αυτό το αρχικό σύμπτωμα, τις σταγόνες αίματος, αλλά θεωρείται ότι προκαλείται είτε από την εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου στη μήτρα είτε από τις ορμόνες που ελέγχουν την έμμηνο ρύση σας.

Ακόμη: Τεστ εγκυμοσύνης στο σπίτι.

Αίσθηση αδιαθεσίας
Αν είστε τυχερές θα αποφύγετε αυτήν την κατάσταση. Όμως, η πρωινή αδιαθεσία είναι ένα κοινό σύμπτωμα της αρχής της εγκυμοσύνης. Συχνά, ξεκινάει όταν βρίσκεστε στην έκτη εβδομάδα εγκυμοσύνης, αλλά, άλλες φορές ξεκινάει και από την τέταρτη εβδομάδα. Μπορεί να αισθάνεστε αδιάθετη ή να ζαλίζεστε ή να κάνετε εμετό. Παρά το όνομα η πρωινή αδιαθεσία μπορεί να προκύψει οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας ή της νύχτας.

Ευαίσθητο, πρησμένο στήθος
Όταν βρίσκεστε στην έκτη εβδομάδα εγκυμοσύνης το στήθος σας μπορεί να γίνει πολύ ευαίσθητο στην αφή. Μοιάζει με την αίσθηση που έχετε στο στήθος πριν την περίοδο αλλά είναι πιο έντονη.

Μπορεί να παρατηρήσετε ότι τα στήθος σας είναι πρησμένο και μεγαλύτερο και ότι οι φλέβες κάτω από το δέρμα γίνονται πιο έντονες και φαίνονται. Αυτή η ευαισθησία είναι πιο συνηθισμένη το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και γίνεται πιο ήπια καθώς η εγκυμοσύνη εξελίσσεται.

Κούραση
Νιώθετε εξάντληση; Μπορεί να επιθυμείτε διαρκώς να ξαπλώνετε καθώς το σώμα σας προετοιμάζεται να φιλοξενήσει το μωρό σας ήδη από τα αρχικά στάδια της εγκυμοσύνης. Οι ορμόνες της εγκυμοσύνης ευθύνονται για το ότι νιώθετε κουρασμένες, έχετε κακή διάθεση ή είστε ευσυγκίνητες.

Αν και η κούραση δεν αποτελεί από μόνη της σύμπτωμα εγκυμοσύνης, αποτελεί σίγουρα ένα από τα πιο κοινά πρώτα συμπτώματα. Η κούραση είναι περισσότερο εμφανής στο πρώτο και στο τρίτο τρίμηνο.

Συχνή ούρηση
Από την έκτη εβδομάδα της εγκυμοσύνης μπορεί να παρατηρήσετε ότι επισκέπτεστε την τουαλέτα πιο συχνά.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα των ορμονών της εγκυμοσύνης, της μεγαλύτερης ροής αίματος στον οργανισμό σας και του γεγονότος ότι τα νεφρά σας δουλεύουν πιο σκληρά. Αν νιώθετε πόνο ή αίσθηση καψίματος όταν ουρείτε , όμως, μπορεί να έχετε κάποια λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος.

Πιο σκούρο χρώμα στις θηλές
Οι δερματικές αλλαγές είναι συνηθισμένες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μια από τις πρώτες αλλαγές που μπορεί να παρατηρήσετε είναι το χρώμα της περιοχής γύρω από τη θηλή το οποίο σκουραίνει. Αυτό συμβαίνει περίπου στην όγδοη εβδομάδα της εγκυμοσύνης

Μπορεί, επίσης, να παρατηρήσετε ότι αυτά τα μικρά εξογκώματα που υπάρχουν γύρω από τις θηλές είναι πιο διογκωμένα τώρα και οι θηλές σας πιο τεταμένες. Το αιδοίο και ο κόλπος σας μπορεί να αποκτήσουν ένα πιο σκούρο κόκκινο χρώμα, αλλά αυτό το πιο πιθανό είναι να μην το παρατηρήσετε.

Ιδιαίτερη επιθυμία για ορισμένες τροφές και διαφοροποίηση στην αίσθηση της όσφρησης.
Οι επιθυμίες για συγκεκριμένες τροφές μπορεί να αποτελούν σημάδι εγκυμοσύνης.

Μπορεί να διακόψετε τελείως κάποια φαγητά, αλλά, να αναπτύξετε όρεξη για άλλα. Αυτό συμβαίνει πολύ νωρίς για κάποιες γυναίκες ακόμα και πριν διαπιστώσουν ότι έχουν καθυστέρηση. Κάποιες γυναίκες αναφέρουν μια μεταλλική γεύση στο στόμα, άλλες δεν αντέχουν τον καφέ ή ένα φαγητό που συνήθως τρώνε όπως πχ τα αυγά.

Η αίσθηση της όσφρησης μπορεί, επίσης, να αλλάξει και μπορεί να ανακαλύψετε ότι είστε πιο ευαίσθητες στις μυρωδιές φαγητών ή και σε άλλες μυρωδιές.

Καθυστέρηση της περιόδου
Αν η περίοδός σας είναι τακτική και αργήσει καλό είναι να κάνετε ένα τεστ εγκυμοσύνης.

Αν, όμως, η περίοδός σας είναι άστατη μπορεί να μη συνειδητοποιήσετε την ύπαρξη καθυστέρησης. Σε αυτήν την περίπτωση το ευαίσθητο στήθος, η ζαλάδα, η συχνουρία μπορεί να αποτελούν αρχικά συμπτώματα εγκυμοσύνης.

Η απόδειξη: Ένα θετικό τεστ εγκυμοσύνης
Τα περισσότερα τεστ εγκυμοσύνης που διατίθενται στα φαρμακεία είναι αρκετά αξιόπιστα αν περιμένετε να τα κάνετε έστω και μια μέρα μετά την καθυστέρηση.

 

Φυσικοί τρόποι για να ξεπεράσουμε την πρωινή αδιαθεσία!

proiniadiathesia
πηγή : www.babycentre.co.uk, betterparents.gr

Πηγές για τη συγγραφή του άρθρου:
Harville EW, Wilcox AJ, Baird DD, et al. 2003. Vaginal bleeding in very early pregnancy. Hum Reprod 18(9):1944-7 humrep.oxfordjournals.org [pdf file, accessed April 2013]

Hasan R, Baird DD, Herring AH, et al. 2010. Patterns and predictors of vaginal bleeding in the first trimester of pregnancy. Ann Epidemiol 20(7):524-31

Murray I, Hassall J. 2009. Change and adaptation in pregnancy. In: Fraser DM, Cooper MA. eds. Myles Textbook for Midwives. 15th ed. Edinburgh: Churchill Livingstone, 189-225
NHS Choices. 2012a. Signs and symptoms of pregnancy. NHS Choices, pregnancy and baby, Health A-Z. www.nhs.uk [Accessed April 2013]

NHS Choices. 2012b. Sleeplessness and feeling tired in pregnancy. NHS Choices, pregnancy and baby, Health A-Z. www.nhs.uk [Accessed April 2013]

Rodriguez A, Bohlin G, Lindmark G. 2001. Symptoms across pregnancy in relation to psychosocial and biomedical factors. Acta Obstet Gynecol Scand 80(3): 213-23

Symonds IM. 2009. Abnormalities of early pregnancy. In: Fraser DM, Cooper MA. eds. Myles Textbook for Midwives. 15th ed. Edinburgh: Churchill Livingstone, 189-225

Williamson CS. 2006. Nutrition in pregnancy. Briefing paper. British Nutrition Foundation Nutrition Bulletin. 31:28-59. www.rc.kfshrc.edu.sa [pdf file, accessed April 2013]