Τα πρώτα σημάδια της εγκυμοσύνης

Τα πρώτα σημάδια της εγκυμοσύνης

Έχουν περάσει μερικές εβδομάδες από τότε που δεν χρησιμοποιήσατε «προφύλαξη» και τώρα γεμάτη αγωνία αναρωτιέστε «είμαι έγκυος;» Θα χρειαστεί να κάνετε τεστ εγκυμοσύνης στο σπίτι ή μια εξέταση αίματος για να μάθετε τα καλά νέα. Αλλά μέχρι τότε, θα θέλατε να δούμε άλλη μια φορά τα πρώτα σημάδια της εγκυμοσύνης, για να διαπιστώσετε αν κάποια από αυτά σας φαίνονται οικεία;

Δύσπνοια

Μήπως ξαφνικά λαχανιάσατε ανεβαίνοντας μία σκάλα; Θα μπορούσε να συμβεί αν είστε έγκυος. Το έμβρυο που μεγαλώνει χρειάζεται οξυγόνο. Και πρέπει να ξέρετε ότι αυτό ίσως διαρκέσει σε όλη την εγκυμοσύνη σας, ειδικά όταν το αρκετά μεγάλο μωράκι σας πιέζει τους πνεύμονες και το διάφραγμα σας.

Επώδυνα στήθη

Φορώντας το σουτιέν σας το πρωί αισθανθήκατε άσχημα. Και είναι η ιδέα σας, ή μήπως το στήθος σας μεγάλωσε; Ευαίσθητα και βαριά στήθη, σκούρο χρώμα γύρω στη θηλή και έντονες φλέβες στην επιφάνειά τους είναι από τα πρώτα σημάδια της εγκυμοσύνης. Διαλέξτε ένα καλό σουτιέν που στηρίζει το στήθος σας και φορέστε το ακόμη και στο κρεβάτι αν αυτό σας ανακουφίζει.

Κούραση

Δεν προλάβατε να διαβάσετε ούτε μία σελίδα από το βιβλίο σας το βράδυ και σας πήρε ο ύπνος. Αν νιώθετε ξαφνικά κουρασμένη είναι μάλλον η απάντηση στις αυξανόμενες ορμόνες στο σώμα σας. Σε πολλές γυναίκες η κούραση αυτή συνεχίζεται στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, αλλά υποχωρεί στο δεύτερο τρίμηνο.

Ναυτία

Οι περισσότερες γυναίκες αρχίζουν να αισθάνονται ναυτία περίπου στη 6η εβδομάδα της κύησης, αλλά πολλές μπορεί να βιώσουν την πρωινή ναυτία (η οποία δυστυχώς μπορεί να συμβεί και το μεσημέρι και το βράδυ) νωρίτερα. Κατά πάσα πιθανότητα θα υποχωρήσει στο δεύτερο τρίμηνο. Εν τω μεταξύ, προσπαθήστε να μην αφήνετε το στομάχι σας άδειο. Έχετε μαζί σας ένα κράκερ ή μία φρυγανιά.

Συχνοουρία

Εάν ξαφνικά καταλάβετε ότι πρέπει οπωσδήποτε να πάτε στη τουαλέτα μία φορά στη διάρκεια της νύκτας, μάλλον είναι ένα σημάδι εγκυμοσύνης. Την περίοδο αυτή, το σώμα παράγει επιπλέον υγρά, και έτσι οι συχνές επισκέψεις στο μπάνιο είναι απαραίτητες.

Πονοκέφαλοι

Στα πρώτα σημάδια της εγκυμοσύνης είναι και ο πονοκέφαλος, αποτέλεσμα των αλλαγών στις ορμόνες. Προσέξτε τι φάρμακο θα πάρετε για να είναι ασφαλές στην περίπτωση που είστε έγκυος.

Μεγάλη όρεξη ή απέχθεια για τα τρόφιμα

Ξαφνικά δεν μπορείτε να φάτε πορτοκάλι! Ή στη σκέψη και μόνο ενός ψαριού γυρίζει το στομάχι σας ανάποδα. Αν παρατηρήσετε αλλαγές στα τρόφιμα που σας άρεσαν και τώρα τα σιχαίνεστε, μάλλον είστε έγκυος.

Δυσκοιλιότητα και φούσκωμα

Ορκίζεστε ότι την περασμένη εβδομάδα, φορούσατε το στενό τζιν σας χωρίς κανένα πρόβλημα. Τώρα δεν χωράτε! Εάν αισθάνεστε πρήξιμο ή φούσκωμα, θα μπορούσε να οφείλεται στην επιπλέον προγεστερόνη λόγω εγκυμοσύνης, η οποία επιβραδύνει το πεπτικό σας σύστημα.

Αλλαγή διάθεσης

Και ξαφνικά ξέσπασε ο τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος, γιατί ο σύζυγός σας δεν έβαλε τα βρώμικα ρούχα του στο καλάθι! Αισθάνεστε έξαλλη! Δεν πειράζει. Είναι γιατί το σώμα προσπαθεί να προσαρμοστεί στις νέες ορμόνες. Βεβαιώστε τον σύζυγό σας ότι θα περάσει!

Αυξάνεται η θερμοκρασία του σώματος

Εάν προσπαθείτε να μείνετε έγκυος, θα παρακολουθείτε την θερμοκρασία του σώματος σας για να εντοπίσετε τις ημέρες της ωορρηξίας. Γενικά η θερμοκρασία του σώματος είναι αυξημένη από την ημέρα της ωορρηξίας μέχρι την περίοδο σας, δύο εβδομάδες μετά. Αν παραμένει αυξημένη πέρα από δύο εβδομάδες, μάλλον είστε έγκυος.

Αυξημένη όσφρηση

Ο κάδος των σκουπιδιών σας, μπορεί να σας μυρίζει τρομακτικά! Μην ασχολείστε για λίγους μήνες με αυτά. Εάν σας αηδιάζουν τώρα κάποιες μυρωδιές ή ξαφνικά έχετε αυξημένη όσφρηση, μάλλον έχετε ένα μωράκι στην κοιλιά σας.

Ζάλη ή λιποθυμία

Είναι το σύμπτωμα που χρησιμοποιούν οι σκηνοθέτες για να δηλώσουν την εγκυμοσύνη στις ταινίες. Αλλά βασίζεται στην πραγματικότητα. Χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα ή χαμηλή πίεση μπορεί να προκαλέσουν ζάλη. Βεβαιωθείτε ότι τρώτε αρκετά και υγιεινά και είστε πάντα καλά ενυδατωμένη.

Σημάδι στο εσώρουχο

Δυστυχώς. Είναι η περίοδος σας; Ή όχι; Εάν είναι πολύ πιο λίγο από το κανονικό σας και λίγες μέρες νωρίτερα, μπορεί στην πραγματικότητα να είναι μία μικρή αιμορραγία που προκαλείται από το γονιμοποιημένο ωάριο που προσκολλάται στο τοίχωμα της μήτρας και την προκαλεί.

Καθυστέρηση ή χαμένη περίοδος

Πολλά από τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης είναι επίσης συμπτώματα της περιόδου. Πως θα καταλάβετε τη διαφορά; Το πιο χαρακτηριστικό σημάδι είναι ένας χαμένος κύκλος. Αν ο κύκλος σας είναι τακτικός και αυτό το μήνα έχει καθυστερήσει, είναι η στιγμή να αγοράσετε το τεστ εγκυμοσύνης.

Θετικό τεστ εγκυμοσύνης

Αν δεν είστε ακόμη σίγουρη ότι περιμένετε μωράκι, κάντε το τεστ αυτό στο σπίτι. Εάν είναι αρνητικό και δεν έχετε ακόμη περίοδο, μπορεί να είναι πολύ νωρίς για το συγκεκριμένο τεστ. Έτσι προσέξτε, περιμένετε λίγες ημέρες ακόμη και δοκιμάστε ξανά. Αν τώρα είναι θετικό, συγχαρητήρια!

Σε λίγους μήνες θα έχετε στην αγκαλιά σας το μωράκι σας.