38 παιδιά εγκλωβίστηκαν σε ασανσέρ του «Σταύρος Νιάρχος»

Τριάντα οκτώ παιδιά, μέλη της Παιδικής Χορωδίας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, μαζί με την Διευθύντρια της Παιδικής Χορωδίας, καθώς και επτά μέλη της Χορωδίας της ΕΛΣ, εγκλωβίστηκαν χθες στο ασανσέρ του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.  

Το περιστατικό είδε αρχικά το φως της δημοσιότητας μετά από καταγγελίες που έκαναν γονείς.  

Η ανακοίνωση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, επιβεβαίωσε ωστόσο το περιστατικό το οποίος όπως αναφέρει συνέβη την Κυριακή 28 Ιανουαρίου, στις 20.30 περίπου, σε ασανσέρ που οδηγεί από τον 3ο όροφο των καμαρινιών στη σκηνή.    

Η ανακοίνωση της ΕΛΣ:  

Ανακοινώνεται ότι την Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018 στις 20.30 περίπου, τριάντα οκτώ (38) μέλη της Παιδικής Χορωδίας της ΕΛΣ μαζί με την Διευθύντρια της Παιδικής Χορωδίας, Κωνσταντίνα Πιτσιάκου, καθώς και επτά (7) μέλη της Χορωδίας της ΕΛΣ, εγκλωβίστηκαν στο ασανσέρ (χωρητικότητας 46 ατόμων και βάρους 3.500 κιλών), το οποίο οδηγεί από τον 3ο όροφο των καμαρινιών στη σκηνή.   Ο απεγκλωβισμός επετεύχθη μετά από μια ώρα και δεκαπέντε λεπτά, περίπου.

Τρία από τα παιδιά της Παιδικής Χορωδίας μεταφέρθηκαν για προληπτικούς λόγους στο νοσοκομείο, όπου τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.

Όλοι όσοι εγκλωβίστηκαν στο ασανσέρ είναι καλά στην υγεία τους.  

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον νόμο 3785/2009 σαφώς προβλέπεται ότι η ευθύνη για τη συντήρηση και λειτουργία των κτηριακών και μηχανικών εγκαταστάσεων του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (συμπεριλαμβανομένων και των εγκαταστάσεων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής) ανήκει εξ ολοκλήρου στην ΚΠΙΣΝ Α.Ε. και στους αναδόχους της, και όχι στην ΕΛΣ.  

Η Εθνική Λυρική Σκηνή έχει προχωρήσει σε όλες τις ενέργειες για την διαλεύκανση του περιστατικού και επιφυλάσσεται για τις επόμενες νόμιμες ενέργειές της.  

Το Γραφείο Τύπου της ΕΛΣ   Aνακοίνωση εξέδωσε επίσης και το Ιδρύμα Νιάρχος το οποίο σημειώνει πως κανείς δεν κινδύνεψε.  

Η ανακοίνωση από του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος:  

Σχετικά με την βλάβη που σημειώθηκε στον ανελκυστήρα στο κτίριο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ) στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) χθες Κυριακή 28/02/18, και τον εγκλωβισμό τον επιβαινόντων σε αυτό, μελών της Παιδικής Χορωδίας της ΕΛΣ και ενηλίκων, θα θέλαμε καταρχήν να διαβεβαιώσουμε ότι σε καμία στιγμή δεν υπήρξε κανένας κίνδυνος, καθώς τηρήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες ασφαλείας, και να ζητήσουμε συγγνώμη για την ταλαιπωρία, από τα παιδιά και του γονείς τους.

Σχετικά με τη διαδικασία απεγκλωβισμού θα θέλαμε να σημειώσουμε τα εξής:

- Η κίνηση του ανελκυστήρα διακόπηκε αυτομάτως για την ασφάλεια των επιβαινόντων.

- Η εταιρεία συντήρησης ενεργοποιήθηκε τη στιγμή που καταγράφηκε η κλήση για τον εγκλωβισμό και μετέβη αμέσως στο σημείο, ενώ μέσα σε λίγα λεπτά ειδοποιήθηκε και η κατασκευάστρια εταιρεία του ανελκυστήρα. - Οι ενέργειες συντονίστηκαν από τον υπεύθυνο της εταιρείας συντήρησης ο οποίος έχει ειδική εκπαίδευση από την κατασκευάστρια εταιρεία σχετικά με το πρωτόκολλο απεγκλωβισμού.

- Είναι προφανές ότι στον ανελκυστήρα δεν υπήρξε σε καμία στιγμή έλλειψη οξυγόνου, ενώ παράλληλα ενημερώθηκε ο σταθμός πρώτος βοηθειών του ΚΠΙΣΝ, και δύο νοσηλεύτριες προσέτρεξαν στο σημείο.

- Η διαδικασία απεγκλωβισμού κράτησε 60 λεπτά περίπου και πραγματοποιήθηκε από την συντηρήτρια εταιρεία.

- Σύμφωνα με την έκθεση της κατασκευάστριας εταιρείας, η διάρκεια του απεγκλωβισμού οφείλεται στην απόσταση που είχε να διανύσει ο ανελκυστήρας μέχρι τον όροφο διαφυγής αλλά και στην ταχύτητα μετακίνησης του ανελκυστήρα η οποία ήταν πολύ χαμηλή λόγω του βάρους του θαλάμου που ήταν πλήρης, αφού επέβαιναν σε αυτό τα 38 μέλη της Παιδικής Χορωδίας και 8 ενήλικες.

- Σε συνέχεια ενός πρώτου τεχνικού ελέγχου που πραγματοποιήθηκε, το αρχικό συμπέρασμα είναι πως ο εγκλωβισμός προήλθε από αστοχία στο ηλεκτρικό κύκλωμα της κλειδαριάς της εξωτερικής θύρας του 2ου ορόφου, εξαιτίας χτυπήματος που δέχθηκε. - Ο συγκεκριμένος ανελκυστήρας είχε συντηρηθεί από την κατασκευάστρια εταιρεία μόλις μία ώρα πριν το συμβάν, ενώ φυσικά είναι πιστοποιημένος για μεταφορά τόσο ατόμων όσο και φορτίων. Θα θέλαμε επίσης να επισημάνουμε ότι το ΚΠΙΣΝ έχει ήδη ζητήσει διερεύνηση του ζητήματος από ανεξάρτητο πραγματογνώμονα, ενώ θα επανεξετάσουμε και όλες τις διαδικασίες χρήσης του ανελκυστήρα από το προσωπικό του κτιρίου.   Ωστόσο γονείς των παιδιών μιλούν για ανεπάρκεια και απραξία ενώ υποστηρίζουν ότι το θέμα δεν έκλεισε εδώ.  

Όπως χαρακτηριστικά έγραψε γονιός στα social media:  

Απόψε η παιδική χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής αξίζει το μεγαλύτερο χειροκρότημα!

Τα παιδιά μας δεν βγήκαν στη σκηνή, γιατί ήταν εγκλωβισμένα στο ασανσέρ του "ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ" από τις 20.15 έως τις 21.45 ΤΟΥΛΆΧΙΣΤΟΝ !!! Κανένας "υπεύθυνος ασφαλείας" του κτηρίου δεν είχε σχέδιο διαχείρισης ενός απλού περιστατικού όπως αποδείχθηκε περίτρανα εκ του αποτελέσματος!

Η ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΉ ΕΙΔΟΠΟΙΉΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΊΣ ΣΤΙς 21.10 ΠΟΥ ΑΝΤΙΛΗΦΘΉΚΑΜΕ ΤΗΝ ΑΠΡΑΞΊΑ ΤΟΥΣ!!! Κάποια παιδιά λιποθύμησαν κ δεν είχαν καλέσει προληπτικά ούτε ασθενοφόρο

Ούτε γιατρός υπήρχε ! Ευτυχώς υπήρχε ,θεατής της Λυρικής, γιατρός ! Όλα τα παιδιά είναι σοκαρισμένα !

Η αμέλεια τους και η ανικανότητα τους είναι ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ !!! Το πρώτο που κάνεις είναι να καλέσεις την Πυροσβεστική.

Δεν διαχειρίζεσαι τρομάρα σας ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΈΝΗ ΠΛΈΟΝ ΑΝΕΠΆΡΚΕΙΑ ΣΑΣ το περιστατικό έχοντας, 40 παιδιά σ ένα ασανσέρ . για ΠΆΝΩ ΑΠΟ 1 ΩΡΑ! Ειδοποιείς την Πυροσβεστική! Οι πυροσβέστες και οι αστυνομικοί ( που επίσης οι γονείς καλέσαμε) απόρησαν με την "διαχείριση" και την ΑΝΟΗΤΗ ΑΠΡΑΞΙΑ !!!   Περαστικά στα παιδιά που πήγαν στο νοσοκομείο ..   ...ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ... ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΑΣ τη μαέστρο τους Κωνσταντίνα Πιτσιάκου που ήταν κυριολεκτικά δίπλα τους και όλη τη Λυρική (Καλλιτεχνικό διευθυντή , μαέστρο , καλλιτέχνες , όλους τους εργαζόμενους, ) που αγωνιούσαν μαζί μας ... ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΑΣ τους πυροσβέστες & τους διασώστες του ΕΚΑΒ που φρόντισαν τα παιδιά μας ! Κι αν δεν μπορείτε να διαχειριστείτε ένα απλό περιστατικό κύριοι "υπεύθυνοι ασφαλείας ''του ΚΠΙΣΝ ,είστε ΑΝΙΚΑΝΟΙ και ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΣ και ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ !!! Μας το αποδείξατε απόψε !

Πηγή: www.lifo.gr