4χρονος έχασε τη ζωή του αφού εισέπνευσε ένα μπαχαρικό που όλοι έχουμε στο σπίτι μας

Ένα μπαχαρικό που όλοι έχουμε στο σπίτι μας απέβη μοιραίο για τη ζωή του 4χρονου Matthew Rader από το Richmond του Kentucky.

Η έμφυτη περιέργεια των παιδιών που λατρεύουν να εξερευνούν τα ντουλάπια της κουζίνας δεν είχε την συνηθισμένη κατάληξη και καλό θα είναι να διαβάσουμε τι ήταν αυτό που προκάλεσε αυτή την τραγωδία.

Όλα κυλούσαν φυσιολογικά μέχρι τη στιγμή που ο 4χρονος Matthew ήρθε σε επαφή με την κανέλα.

Μια βαθιά εισπνοή στο συνηθισμένο αυτό μπαχαρικό ήταν αρκετή  για να αρχίσει να πνίγεται, να βήχει και να βγάζει σάλια.

Η μητέρα του, Brianna Rader, έτρεξε εσπευσμένα στο δωμάτιο που βρισκόταν το παιδί και το βρήκε να πνίγεται -μάλιστα περιέγραψε ότι βρήκε το παιδί σε επικίνδυνη κάτασταση κρίσης- και ειδοποίησε άμεσα το ασθενοφόρο. Φτάνοντας στο νοσοκομείο, το ιατρικό προσωπικό έκανε τα πάντα για να επαναφέρει το νεαρό παιδί στη ζωή, αλλά δυστυχώς, ήταν πολύ αργά.

Ο 4χρονος Matthew υπέκυψε από τη ζημιά που προκλήθηκε από την εισπνοή κανέλας και πέθανε μέσα σε 90 λεπτά από τη στιγμή που έφτασε στο νοσοκομείο.

Ο θάνατος του Matthew αποδόθηκε σε ασφυξία που προήλθε από την εισπνοή κανέλας. Η κανέλα κάλυψε πλήρως τους πνεύμονες και δυσκόλεψε την εισροή αέρα, οδηγώντας σε απόφραξη των αεραγωγών και στέρηση οξυγόνου.

Μολονότι η κανέλα είναι αβλαβής και ωφέλιμη για την υγεία σε μικρές ποσότητες, μπορεί να είναι καυστική για την αεροφόρο οδό όταν εισπνευσθεί, προκαλώντας φλεγμονή και ουλές στους πνεύμονες. Το πρόβλημα έγκειται στην κυτταρίνη που περιέχει η σκόνη της κανέλας. Η κυτταρίνη είναι μία αδρανής ουσία η οποία μπορεί να παγιδευτεί στους πνεύμονες, διότι «δεν διασπάται και, επειδή είναι καλυμμένη από το έλαιο της κανέλας, προκαλεί χρόνια φλεγμονή και τελικά δημιουργία ουλών στους πνεύμονες – μία κατάσταση που αποκαλείται πνευμονική ίνωση»

Η τραγική ιστορία που συνέβη στο Matthew αποδεικνύει εμπράκτως γιατί παιχνίδια-προκλήσεις που παίζουν συνήθως τα παιδιά, όπως αυτό που λέγεται η Πρόκληση της Κανέλας, όπου παιδιά προκαλούν το ένα το άλλο να εισπνεύσει κανέλα, μπορεί να αποβούν θανατηφόρα.

Όσοι είστε λάτρεις της κανέλας λογικά θα ανησυχήσατε για το πώς ένα αθώο κατά τα άλλα μπαχαρικό που το χρησιμοποιούμε ευρέως στη μαγειρική αλλά και στη ζαχαροπλαστική είναι εν δυνάμει κίνδυνος για τα παιδιά μας. Πόσες φορές άλλωστε δεν σας έχει τύχει εκεί που ρίχνετε κανέλα στο φαγητό ή στον καφέ σας να σας πέσουν λίγοι κόκκοι στο τραπέζι;

πηγή: infokids.gr