8 χρήσιμες συμβουλές για να επωφεληθείτε από το παιχνίδι με τα παιδιά κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού

Μέχρι στιγμής, έχουν καταγραφεί πολλά από τα οφέλη που προσφέρει το παιχνίδι στα παιδιά, αλλά λίγα είναι γνωστά για τα θετικά αποτελέσματα που έχει στους ενήλικες.

Η Fisher-Price, ηγέτιδα στα βρεφικά και προσχολικά προϊόντα, δημοσιεύει τώρα τη νέα της έκθεση η οποία εστιάζει στα θετικά αποτελέσματα που προσφέρει το παιχνίδι με τα παιδιά στους γονείς, στις γιαγιάδες, στους παππούδες και σε όσους τα φροντίζουν, την οποία πραγματοποίησε σε συνεργασία με την Dr. Jacqueline Harding (MA Cert Ed SFHEA), επίκουρη καθηγήτρια στο Middlesex University και διεθνής εμπειρογνώμονας στην ανάπτυξη των παιδιών και στη νευροφυσιολογία.

Τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι η ώρα παιχνιδιού μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων του άγχους, να ενισχύσει την ευζωία, να δυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα και, ακόμη, να ανυψώσει τη διανοητική ικανότητα των ενηλίκων. Μάλιστα, το γέλιο με τα παιδιά, για παράδειγμα, μπορεί να ισοδυναμεί με την ώρα που πάτε στο γυμναστήριο. Σε μία από τις μελέτες της Dr. Harding οι γιατροί περιέγραψαν το «πηγαίο γέλιο» ως ισοδύναμο με το «τρέξιμο σε διάδρομο» γιατί μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση, το άγχος και να δυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα όπως μία μέτριας έντασης άσκηση. 

Παρακάτω δίνουμε οκτώ χρήσιμες και πρακτικές συμβουλές στους γονείς με παιδία από τριών ετών και κάτω που θα βοηθήσουν τους γονείς τις δύσκολες ώρες των περιοριστικών μέτρων: 

1. Αφιερώστε Χρόνο Μαζί

Προσπαθήστε, κάθε δύο μέρες, να επαναφέρετε κάποια παιχνίδια που έχετε κρύψει ενδιάμεσα και δείτε τη χαρά του παιδιού σας καθώς θα ανακαλύπτει ξανά τα… παλιά του παιχνίδια. Αφιερώστε χρόνο κάθε μέρα για να ευχαριστηθείτε ένα παιχνίδι με το παιδί σας, με μικρής διάρκειας, συγκεντρωμένης όμως, δραστηριότητας (περίπου δέκα λεπτών). Γίνετε όσο πιο ευρηματικοί μπορείτε, αφήστε πίσω τις όποιες συστολές, χρησιμοποιήστε διαφορετικές φωνές και υιοθετήστε μία παιχνιδιάρικη (ίσως ακόμα και λίγο γελοία) διάθεση για να απογειώσετε τη διασκέδαση με το παιχνίδι. 

Θα δείτε ότι κι εσείς ενώ είστε κάτω και συμμετέχετε στο παιχνίδι, θα νιώσετε ότι το άγχος σας για έναν κόσμο που έχουν έρθει τα πάνω-κάτω, μειώνεται. Αν και αυτό μπορεί να μη συμβαίνει κάθε φορά, οι καλύτερες ώρες παιχνιδιού για να συμβεί είναι όταν εσείς και το παιδί σας έχετε μπει σε μία κατάσταση «ροής», και αυτό γίνεται όταν είστε και οι δύο απορροφημένοι σε αυτό που κάνετε, έχοντας χάσει την αίσθηση του χρόνου και η φαντασία σας έχει ενωθεί και απογειωθεί μαζί με αυτή του παιδιού.


2. Απολαύστε τα Καλά της Καθημερινότητας

Ακόμα και σε ένα μικρό διαμέρισμα, υπάρχουν κάποια σημεία που μπορείτε να αφιερώσετε για συγκεκριμένες δραστηριότητες και για προσδιορισμένες στιγμές της κάθε μέρας. Για παράδειγμα, τοποθετήστε ένα παλιό σεντόνι πάνω από δύο καρέκλες και δημιουργήστε ένα σπιτάκι, βάλτε ένα πλαστικό τραπεζομάντηλο στο πάτωμα και κόψτε-κολλήστε κατασκευές ή παίξτε πλένοντας με το παιδί αντικείμενα που δε σπάνε στο νεροχύτη της κουζίνας, το νερό άλλωστε έχει θεραπευτικές ιδιότητες. Η ώρα για αθλητισμό μπορεί να λάβει χώρα στο σαλόνι του σπιτιού, με διαδρομή μετ’ εμποδίων φτιαγμένη από μαξιλάρια πάνω σε χαλί. Όταν έρθει η ώρα για παιδικά στην τηλεόραση μπορείτε να τα δείτε μαζί (έρευνες έχουν δείξει ότι η συν-θέαση έχει θεαματικά πλεονεκτήματα). Στις ώρες των γευμάτων μπορείτε να επιστρατεύσετε και το μικρό σας για βοήθεια (όσο περιορισμένο κι αν είναι… και μόνο να έχετε το παιδί απασχολημένο θα του κρατήσετε το ενδιαφέρον και θα το απομακρύνετε από αταξίες). Αργότερα μέσα στη μέρα, η επικοινωνία με βιντεοκλήσεις για να δείτε φίλους και συγγενείς, αλλά και ένα μπάνιο μεγάλης διάρκειας με ένα παραμύθι πριν κοιμηθεί, θα κρατήσει σε «φόρμα» τη μέρα σας. Το καθημερινό πρόγραμμα θα προσφέρει γαλήνη και στη φυσιολογία σας τη δική σας: οι καρδιακοί σας παλμοί θα μειωθούν και η αναπνοή σας θα χαλαρώσει. 


3. Το Να Είμαστε Κοντά Μετράει 

Διαλέξτε παιχνίδια που θα σας φέρουν κοντά μαζί. Θυμηθείτε ότι απλά παίζοντας είναι ο καλύτερος τρόπος για να μάθει ένα παιδί. Η «εκπαίδευση» και η τροφή για να εξελιχθεί νοητικά σε αυτή την ηλικία είναι το παιχνίδι. Μην προσπαθήσετε να «διδάξετε», απλώς να είστε εκεί και να κάθεστε κοντά στο παιδί σας, πρόσωπο με πρόσωπο. Χαμογελάστε και γελάστε μαζί όσο το δυνατόν περισσότερο! Αυτό δημιουργεί ένα ευχάριστο και υγιές δέσιμο μεταξύ σας. Περιορίστε την έκθεσή του στις ειδήσεις, ακόμα κι αν δεν καταλαβαίνει ούτε λέξη, μπορεί να αντιγράψει το βάθος των συναισθημάτων από την αναστάτωση που μεταδίδεται. Είναι μία κατάσταση ωφέλιμη και για τα παιδιά αλλά και για σας, η οποία δίνει ώθηση στον κοινό παρονομαστή που είναι η χαρά, αλλά και στο αμυντικό σύστημα του οργανισμού. 


4. Κοιταχτείτε στα Μάτια 

Βρείτε ένα παιχνίδι το οποίο να μπορείτε και οι δύο να μοιραστείτε, βεβαιωθείτε ότι κοιτάτε το μικρό σας στα μάτια και μιλήστε του, αυτό κάνει θαύματα. Ξεχάστε για λίγο τις οθόνες, την online επικοινωνία, τις βιντεοκλήσεις με φίλους και συγγενείς. Παρακολουθήστε το μικρό σας, πώς αντιδράει στις γνώριμες εκφράσεις που του κάνετε και πώς θα ξεκινήσει κι εκείνο να κάνει ό,τι κάνατε στο παιχνίδι σας, μέσα στη μέρα. Η επικοινωνία πρόσωπο με πρόσωπο (ακόμα και ψηφιακά) είναι πιο αποδοτική. Κοιτάζοντας κάποιον στα μάτια, είναι γνωστό ότι επιφέρει μια πιο στενή «σύνδεση», γι’ αυτό και η βιντεοκλήση είναι πιο αποτελεσματική από το να ακούς απλά φωνές στο τηλέφωνο. 


5. Παιχνιδιάρικη Ομάδα Δράσης

Διαλέξτε ένα παιχνίδι (κατάλληλο για την ηλικία του μικρού σας) που να σας θυμίζει την εποχή που ήσασταν εσείς παιδί και μοιραστείτε το με το παιδί σας. Αφεθείτε και ανακαλέσετε στη μνήμη σας όλη την εμπειρία της διασκέδασης, του γέλιου και της πλάκας που ζούσατε τότε. Απλώς ξεκινήστε και θα δείτε πώς θα εκτοξευτούν όλα αυτά τα άγχη των ενηλίκων από πάνω σας! Θα δώσει στο ανοσοποιητικό σας σύστημα μία δυνατή ώθηση (ακριβώς αυτό που χρειάζονται οι άνθρωποι κατά τη διάρκεια της απειλής από τον κορωνοϊό). 


6. Βάλτε Φαντασία

Μία γερή δόση παιχνιδιού προσποίησης με το παιδί σας, κάνει πάρα πολλά καλά σε αυτά τα εγκεφαλικά κύτταρα (τόσο στα δικά σας όσο και στου παιδιού σας). Διαλέξτε ένα παιχνίδι που να προσφέρεται για αυτό τον σκοπό, όπως ένα παιδικό τηλέφωνο. Δοκιμάστε διαφορετικές φωνές και μπείτε στη σφαίρα της φαντασίας. Αφήστε τον εαυτό σας ελεύθερο και ξαναζήστε τη χαρά του «παίζω» χωρίς οδηγίες χρήσης. Οι επιστήμονες λένε ότι οι νευρώνες που πυροδοτούνται μαζί, συνδέονται μαζί. Η διαδικασία του παιχνιδιού ανοίγει το μονοπάτι της ευτυχίας. Ουσιαστικά, ενεργοποιείται η ωκυτοκίνη και, για να το πούμε πιο απλά, αυτό σημαίνει λιγότερο άγχος για όλους και κοινά οφέλη. Και οι δύο μεριές κερδισμένες!

 
7.  Εξασκείστε το Μυαλό σας

Να μην ευχαριστηθείτε μερικές, πραγματικά δημιουργικές, στιγμές με το παιδί σας δοκιμάζοντας να κάνετε μια δραστηριότητα μαζί; Προσπαθήστε να παίξετε κάτι από αυτά που κάνατε ως παιδί (τα κύματα από τα θετικά συναισθήματα των αναμνήσεων θα σας πλημμυρίσουν). Η δημιουργικότητα θα βοηθήσει πραγματικά και το δικό σας  μυαλό να παραμένει ενεργό.


8. Ένα-Δύο-Τρίγωνο

Βρείτε ένα παιχνίδι που να μπορείτε να το μοιραστείτε με το παιδί σας. Δημιουργήστε ένα «κοινό έδαφος» σχηματίζοντας ένα «τρίγωνο» ανάμεσα σε εσάς, στο παιδί και στο παιχνίδι και όλο αυτό θα σας φέρει πραγματικά κοντά μεταξύ σας. Θα σας θυμίσει τις καλές στιγμές της δικής σας παιδικής ηλικίας. Όλο αυτό θα συμβεί λόγω της μείωσης του άγχους και, στη συνέχεια, μόνο καλό θα φέρει στη σχέση σας με το παιδί σας. Περνώντας στιγμές που μοιράζεστε γνήσια ενδιαφέροντα με το μικρό σας δημιουργείται μια μαγεία στη σχέση σας.

Εάν θέλετε να κάνετε και  online δραστηριότητες με τα παιδάκια σας μπορείτε να επισκεφτείτε το https://play.fisher-price.com/el_GR/index.html