Άγχος: Η ζωή με ένα νεογέννητο!

Άγχος: Η ζωή με ένα νεογέννητο!

«Πριν αποκτήσω μωρό θεωρούσα τον εαυτό μου σαν ένα πολύ ικανό άτομο», δηλώνει νέα μητέρα. «Μπορούσα να αλλάξω την μπαταρία του αυτοκινήτου μου, να προγραμματίσω το βίντεο και να γυρίσω όλη την Αθήνα χωρίς να χαθώ»!

«Όμως μόλις απέκτησα το κοριτσάκι μου όλες μου οι ικανότητες πέταξαν από το παράθυρο! Δεν μπορούσα να φανταστώ πώς θα μπορούσα να φροντίζω ένα μωρό και τι θα έκανα μαζί του όλη την ημέρα.  Κοίταζα με φόβο την πόρτα που έκλεινε πίσω του ο σύζυγός μου για να πάει στη δουλειά του το πρωί. Σκεπτόμουν να τον αρπάξω από τα πόδια για να μη φύγει και να με αφήνει μόνη μου για 10 ώρες με το υπέροχο αλλά τελείως εξαρτημένο από μένα μωράκι μου. Την αγαπούσα πολύ, αλλά ήμουν τρομοκρατημένη από την ευθύνη και το φόβο που ένιωθα έχοντας την ευθύνη της όλη μέρα και συγκλονισμένη από όλα αυτά τα καινούρια πράγματα».

Κανείς δεν λέει ποτέ πως θα είναι η καθημερινή ζωή με το νεογέννητο μωράκι στο σπίτι. Αν το έκαναν μάλλον δεν θα μπορούσαν να κοιτάξουν στα μάτια τη νέα μητέρα γιατί η αλήθεια δεν είναι καλή!

Όλα τα συγγενικά και φιλικά σας πρόσωπα που σας βοήθησαν αμέσως μετά τη γέννηση, τώρα πρέπει να επιστρέψουν στο σπίτι τους και στις δικές τους υποχρεώσεις. Είστε πράγματι εξαντλημένη. Μητρικό γάλα έχει στάξει στα ρούχα σας αλλά μόλις μπορείτε να θυμηθείτε να κάνετε μπάνιο.

Βασικά καθήκοντα όπως το φαγητό ή τι ρούχα να φορέσετε χρειάζονται πολύ προσπάθεια για να γίνουν. Οπλισμένη με λίγη ή και καθόλου προηγούμενη εμπειρία, είστε τώρα υπεύθυνη για την φροντίδα, τη διατροφή, την ασφάλεια ενός μωρού.  Μάλλον είναι φυσικό για τις νέες μητέρες να αισθάνονται συγκλονισμένες.

Αλλά πρέπει να ξέρετε ότι δεν είσθε η μόνη που αισθάνεστε έτσι και ότι τελικά θα τα καταφέρετε.

Ελάτε λοιπόν να δούμε κάποιες συμβουλές από μητέρες που έχουν περάσει το στάδιο αυτό:

Βγείτε από το σπίτι

Πάρτε το μωρό και κάντε μικρούς ή μεγάλους περιπάτους, ανάλογα με το χρόνο σας, στη διάρκεια της ημέρας. Η αλλαγή των εικόνων και ο φρέσκος αέρας θα κάνει πολύ καλό σε σας και το μωρό σας. Μη μείνετε κλεισμένη στο σπίτι όλη την ημέρα.

Ορίστε εφικτούς στόχους

Κάντε το μπάνιο σας μία φορά την ημέρα. Βάλτε το μωρό μπροστά στην ανοικτή πόρτα του μπάνιου, καθισμένο και δεμένο με ασφάλεια στο καρεκλάκι του και απολαύστε το ντους σας. Επειδή δεν ελέγχεται πλέον την ημέρα σας, τα λεπτά που θα περάσετε απολαμβάνοντας το ντους σας, θα σας τονώσουν, θα σας χαλαρώσουν και θα σας βοηθήσουν να παλέψετε τη στέρηση του ύπνου.

Γίνετε μέλος μιας ομάδας μητέρων

Η συντροφιά με άλλες σαν και σας μητέρες, θα σας βοηθήσει πολύ. Οργανώστε το και σύντομα θα καταλάβετε πόσο απολαμβάνετε αυτές τις συγκεντρώσεις, με άτομα που έχουν τα ίδια προβλήματα, ανησυχίες, φόβους και απορίες με σας.

Μειώστε τις προτεραιότητές σας

Ακόμη και τα πιο ικανά, ενεργητικά και πειθαρχημένα άτομα, που δηλώνουν ότι καθαρίζουν όλο το σπίτι ενώ συγχρόνως εργάζονται, φωνάζουν για βοήθεια, μόλις βρεθούν στο σπίτι με το μωράκι τους. Έτσι ξεχάστε το πεντακάθαρο σπίτι, τα άψογα σιδερωμένα ρούχα, δεν πειράζει. Τώρα είναι η στιγμή να αναθεωρήσετε τις προτεραιότητές σας, γιατί ένα τόσο δα μικρούλι σας χρειάζεται.

Αδράξτε την ώρα, αν όχι την ημέρα για να ξεκουραστείτε

Πολλές νέες μητέρες συνειδητοποίησαν ότι δεν μπορούσαν να χαλαρώσουν και να κοιμηθούν και αυτές όταν κοιμόταν το μωρό τους. Στην περίπτωση αυτή μην τρέξτε να βάλετε πλυντήριο, να σκουπίσετε ή να ξεσκονίσετε. Ξαπλώστε αναπαυτικά και χαλαρώστε διαβάζοντας το αγαπημένο σας βιβλίο ή ξεφυλλίζοντας ένα περιοδικό. Έτσι ακόμη και αν δεν μπορείτε να κοιμηθείτε κάντε κάτι που δεν έχει καμία σχέση με το μωρό ή το νοικοκυριό.

Πως λοιπόν μπορείτε να επιβιώσετε αυτές τις δύσκολες μέρες;

Γελάστε με τα λάθη σας, κλάψτε όταν το νιώθετε, ζητήστε από τις καλές σας φίλες να σας επισκεφτούν όταν μπορούν έστω και για λίγο. Αν κάποια ημέρα αισθανθείτε «πεσμένη» με πολύ κακή ψυχολογία και πεσμένο ηθικό, ξαπλώστε στο κρεβάτι ή τον καναπέ σας, όπου αισθάνεστε καλύτερα, πάρτε το μωρό κοντά σας, και μην ενδιαφερθείτε για τίποτε άλλο παρά μόνο να το ταΐσετε και να το αλλάξετε.

Ξεχάστε την αναστατωμένη κρεβατοκάμαρα σας, το μπάνιο που δεν λάμπει, τα βρώμικα πιάτα στο νεροχύτη ακόμη και το τραπέζι που δεν έχετε τακτοποιήσει από το βραδινό γεύμα σας. Πάρτε ένα βιβλίο, κλείστε τα μάτια, ακούστε αγαπημένη μουσική και μην κουνηθείτε από τη θέση σας. Αν ο καιρός είναι καλός σταθείτε με το μωρό σας στον ήλιο για λίγα λεπτά. Στο τέλος της ημέρας θα αισθανθείτε σίγουρα πολύ καλύτερα.

Και τα καλά νέα: Τα πράγματα θα γίνονται καλύτερα με το χρόνο. Όσο μεγαλώνει το παιδάκι σας θα γίνεστε και εσείς πιο «σοφή» στη φροντίδα του.

Θα ανακτήσετε την αυτοπεποίθησή σας και θα αποκτήσετε πείρα στην ανατροφή των παιδιών. Και η ζωή, αν και δεν θα είναι πλέον ακριβώς το ίδιο όπως ήταν πριν αποκτήσετε το μικρό σας, θα αρχίσει να γίνετε πάλι φυσιολογική, όμως συγχρόνως πιο όμορφη, συναρπαστική και ενδιαφέρουσα.

Να είστε σίγουρη γι’ αυτό!