Αναπτύσσοντας τις αισθήσεις των παιδιών

αισθήσεις και παιδί

Απο την γέννηση μέχρι περίπου την ηλικία των 6 χρονών η ανάπτυξη των αισθήσεων είναι ιδιαίτερα σημαντική, γιατί τότε αναπτύσσεται το νευρικό σύστημα. 

Η ευκολία της μάθησης εξαρτάται απο το αν ο εγκέφαλος προετοιμάστηκε "σωστά" τα πρώτα χρόνια

 

 

 

 

 

Αναπτύσσοντας τις αισθήσεις των παιδιών

  • Press play to start

Διαβάστε το σχετικό άρθρο για τη σημασία της ανατροφής και τα βασικά της στοιχεία

Λίγα λόγια για το Μοντεσσοριανό σύστημα εκπαίδευσης

Η Μαρία Μοντεσσόρι γεννήθηκε το 1870 στην Ιταλία και ήταν η πρώτη Ιταλίδα που έγινε γιατρός. Μέσω της δουλειάς της, διαπίστωσε πως τα παιδιά γεννιούνται με απίστευτες ικανότητες τις οποίες μπορούν να αναπτύξουν αν λάβουν τα κατάλληλα ερεθίσματα στην κατάλληλη ηλικία.
Το 1907 ξεκίνησε με το να επιβλέπει ένα βρεφονηπιακό σταθμό για παιδιά εργατικής τάξης σε μία από τις χειρότερες περιοχές της Ρώμης από άποψη συνθηκών και ποιότητας ζωής. Τα παιδιά άρχισαν να διδάσκονται την σημασία του να βοηθάνε στις καθημερινές εργασίες.

Τα παιδιά πέρα από την χαρά της συμμετοχής, είδαν πόσο σημαντική είναι γενικότερα η προοτπική να αποκτήσουν βασικές ικανότητες χρήσιμες στη ζωή τους. Συμμετείχαν στην φροντίδα του σχολείου, στην προετοιμασία των γευμάτων κ.α

Το έργο της Μοντεσσόρι κέρδισε παιδαγωγικά το ενδιαφέρον διεθνώς. Καθιερώθηκε ως ένα ξεχωριστό εκπαιδευτικό σύστημα το οποίο εφαρμόζεται ακόμη και στις μέρες μας σε πολλά σχολεία ανά τον κόσμο. Ο τρόπος με τον οποίο η Μαρία Μοντεσσόρι προσέγγισε συστηματικά το κάθε παιδί μπορεί να αντιγραφεί και να διατηρηθεί σε κάθε περίσταση. Ενδιαφέρον δείχνει ο στόχος να συμμετέχουν τα παιδιά ήρεμα και υπεύθυνα καθώς και η ελευθερία, ο αυθορμητισμός και η ανεξαρτησία που τους δίνει το Μοντεσσοριανό σύστημα.

Πηγή: Πως να μεγαλώσετε ένα υπέροχο παιδί . Εκδόσεις Μίνωας.

Με την υποστήριξη του Kifisia Montessori School (International Learning Center)