Ανάπτυξη Ομιλίας

ανάπτυξη ομιλίαςΤο μωρό σας θα μάθει να μιλάει κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων χρόνων της ζωής του. Πολύ πριν το ίδιο προφέρει την πρώτη λέξη του, θα πρέπει να μάθει τους κανόνες της γλώσσας και πώς την χρησιμοποιούν οι ενήλικες για να επικοινωνούν. Το παιδί θα ξεκινήσει με τη χρήση της γλώσσας, των χειλιών, του ουρανίσκου και κάθε αναδυόμενου δοντιού του να κάνει ήχους.

Σύντομα οι ήχοι θα γίνουν πραγματικές λέξεις. Σιγά σιγά το μωρό σας θα αρχίσει να επαναλαμβάνει λέξεις που λέτε εσείς και όσοι άλλοι έρχονται σε επαφή μαζί του. Κάποια στιγμή μεταξύ των 18 μηνών και των 2 ετών, θα αρχίσει να σχηματίζει προτάσεις δύο έως τριών λέξεων. Καθώς το μωρό σας κάνει ψυχικά, συναισθηματικά και συμπεριφορικά βήματα, θα είναι όλο και περισσότερο σε θέση να χρησιμοποιήσει λέξεις για να περιγράψει αυτό που βλέπει, ακούει, αισθάνεται, σκέφτεται και θέλει.

Πότε και πώς θα εξελιχθεί

Διαβάστε για το τι θα πρέπει να περιμένετε όσον αφορά την ανάπτυξη του παιδιού σας στον τομέα της ομιλίας. Αν αυτό μεγαλώνει σε ένα δίγλωσσο περιβάλλον, ο αριθμός των λέξεων που θα μπορεί να πει θα μοιράζονται μεταξύ των δύο γλωσσών που μαθαίνει.

Στη μήτρα

Πολλοί ερευνητές πιστεύουν ότι το έργο της κατανόησης της γλώσσας από το παιδί ξεκινά ενώ το βρέφος είναι ακόμα στη μήτρα. Ακριβώς όπως το αγέννητο μωρό σας συνηθίζει το σταθερό ρυθμό της καρδιάς σας, ακούει και τον ήχο της φωνής σας. Ημέρες μετά τη γέννηση, είναι σε θέση να διακρίνει τη φωνή σας, μεταξύ άλλων.

Το παιδί από τη γέννηση του έως τους 3 μήνες της ζωής του

Η πρώτη μορφή επικοινωνίας του μωρού σας είναι όταν φωνάζει. Και μια κραυγή δεν αντιστοιχεί σε οτιδήποτε: μια διαπεραστική κραυγή μπορεί να σημαίνει ότι πεινάει, ενώ ένα κλαψούρισμα, μια κοφτή κραυγή μπορεί να σημάνει ότι χρειάζεται αλλαγή πάνας. Καθώς μεγαλώνει, θα αναπτύξει ένα ευχάριστο ρεπερτόριο κραυγών και επιφωνημάτων. Όσο για την ικανότητά του να καταλαβαίνει τη γλώσσα, έχει αρχίζει να εντείνεται. Οι γλωσσολόγοι λένε τα μωρά από την ηλικία των 4 εβδομάδων μπορούν να διακρίνουν παρόμοιες συλλαβές όπως το ''μα'' και το ''να''.

Το παιδί από τους 4 έως τους 6 μήνες

Σε αυτό το στάδιο, το παιδί σας θα αρχίσει να φλυαρεί, συνδυάζοντας σύμφωνα και φωνήεντα, φτιάχνοντας λέξεις όπως η λέξη "μπαμπά". Το πρώτο "μαμά" μπορεί να το πει από δω και έπειτα. Αν και αυτό θα σας χαροποιήσει ιδιαίτερα, το μωρό σας δεν ισοδυναμεί αυτά τα λόγια με την πραγματική τους σημασία. Αυτό θα γίνει αργότερα, όταν το παιδί θα είναι σχεδόν ενός έτους. Οι προσπάθειες του μωρού σας να μιλήσει, θα ακούγονται σαν ένας μονόλογος σε άλλη γλώσσα, με τις ατέλειωτες λέξεις. Αυτό είναι ένα παιχνίδι για το μωρό σας, το οποίο πειραματίζεται με τη χρήση της γλώσσας, τα δόντια του, τον ουρανίσκο, και τις φωνητικές του χορδές για να κάνει όλα τα είδη των θορύβων. Σε αυτό το στάδιο, η ομιλία του ακούγεται το ίδιο, αν μιλάγατε οποιαδήποτε γλώσσα στο σπίτι σας. Μπορείτε να κατευθύνετε το παιδί σας στο να πει λέξεις επαναλαμβάνοντας τες ξανά και ξανά.

Το παιδί από τους 7 έως τους 12 μήνες

Πλέον το μωρό σας θα ακούγεται σαν να έχει αίσθηση του τι λέει. Αυτό συμβαίνει γιατί το ίδιο προσπαθεί να πλησιάσει τους δικούς σας τόνους. Η ομιλία του θα προσαρμόζεται στον τρόπο, με τον οποίο μιλάει ο συνομιλητής του.

Το παιδί από τους 13 έως τους 18 μήνες

Τώρα το παιδί σας χρησιμοποιεί μία ή περισσότερες λέξεις και ξέρει τι σημαίνουν. Η εξάσκησή του γίνεται αυξάνοντας τον τόνο του, όταν κάνει μια ερώτηση ή όταν θέλει να γίνει κατανοητό, για παράδειγμα. Πλέον είναι σε θέση να αναγνωρίζει τη σημασία της γλώσσας και τη δύναμη της επικοινωνίας για την ικανοποίηση των αναγκών του.

Το παιδί από τους 19 έως τους 24 μήνες

Αν και το παιδί είναι πιθανό να λέει περίπου 50 με 70 λέξεις τώρα, μπορεί να καταλάβει μέχρι και 200 λέξεις, πολλές από τις οποίες είναι ουσιαστικά. Μεταξύ των 18 και 20 μηνών, θα μαθαίνει περίπου 10 ή και περισσότερες λέξεις την ημέρα. Επίσης θα αρχίσει να λέει ολόκληρες φράσεις. Μέχρι τη στιγμή που το παιδί θα είναι 2 ετών, θα χρησιμοποιεί τρεις λέξεις σε μορφή πρότασης και θα τραγουδάει απλές μελωδίες. Η αίσθηση του εαυτού του, θα ωριμάσει και θα αρχίσει να μιλάει για το τι του αρέσει, τι δεν του αρέσει και για αυτά που σκέφτεται και αισθάνεται. Οι αντωνυμίες θα το δυσκολέψουν, αφού δεν θα μπορεί να τις κλίνει σωστά.

Το παιδί από τους 25 έως τους 36 μήνες

Το μικρό σας, σε αυτή την ηλικία, μπορεί να προσπαθεί να βρει την κατάλληλη ένταση, που θα χρησιμοποιεί όταν μιλάει. Είναι, επίσης, το διάστημα που αρχίζει να συνηθίζει τις αντωνυμίες, όπως το "εγώ" και το "εσείς". Μεταξύ των ηλικιών 2 και 3, το λεξιλόγιο του παιδιού σας θα αυξηθεί έως και 300 λέξεις. Αυτές οι λέξεις θα είναι κυρίως ουσιαστικά και ρήματα, τα οποία σε συνδυασμό θα σχηματίζουν πλήρεις, απλές προτάσεις. Μέχρι τη στιγμή που θα γίνει 3, το παιδί σας θα είναι ένας αρκετά εξελιγμένος ομιλητής. Θα είναι σε θέση να βρίσκεται σε μια διαρκή συνομιλία και να προσαρμόζει τον τόνο, την άρθρωση και το λεξιλόγιο του ανάλογα με το συνομιλητή του. Πλέον το παιδί μπορεί να είναι σχεδόν πλήρως κατανοητό. Θα μπορεί ακόμα να λέει το όνομα και την ηλικία του.

Ο ρόλος σας

Μπορείτε να βοηθήσετε στην ανάπτυξη των γλωσσικών δεξιοτήτων του παιδιού δημιουργώντας ένα περιβάλλον επικοινωνίας. Τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να κάνετε είναι τα εξής:

Συζητήστε με το παιδί σας

Η έρευνα δείχνει ότι τα παιδιά των οποίων οι γονείς τους τους μιλάγανε εκτενώς όταν ήταν μωρά έχουν σημαντικά υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης και πλουσιότερο λεξιλόγιο από άλλα παιδιά. Δεν χρειάζεται να φλυαρείτε ασταμάτητα, αλλά μπορείτε να μιλήσετε με το μωρό σας κάθε φορά που είστε μαζί. Περιγράψτε τι κάνετε, τι βλέπετε, να κάνετέ του ερωτήσεις, τραγουδήστε του τα τραγούδια.

Διαβάστε στο παιδί σας

Διαβάζοντας στο παιδί σας είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να το εκθέσετε σε νέο λεξιλόγιο. Όπως ένα μωρό χαίρεται όταν ακούει τον ήχο της φωνής σας, όπως ένα μικρό παιδί απολαμβάνει τις ιστορίες και τις φωτογραφίες ενός βιβλίου, ένα παιδί στην προσχολική ηλικία μπορεί να σας εντυπωσιάσει, λέγοντάς σας τι συμβαίνει σε ένα βιβλίο.

Ακούστε το παιδί σας

Όταν το παιδί σας να σας μιλάει, να είστε ένας καλός ακροατής. Να το κοιτάζετε και να ανταποκρίνεστε σε ότι λέει. Είναι πιο πιθανό να σας μιλήσει όταν ξέρει ότι σας ενδιαφέρει αυτό που λέει.

Πότε να ανησυχήσετε

Είστε το καλύτερο πρόσωπο για να παρακολουθήσετε την ανάπτυξη της ομιλίας του παιδιού σας. Αν το παιδί σας έχει αρχίσει να σας ανησυχεί στον τομέα της ομιλίας συζητήστε το ενδεχόμενο του ότι μπορεί να υπάρχει κάποιο πρόβλημα με το γιατρό του. Αν κρίνεται απαραίτητο, ο γιατρός σας θα παραπέμψει το παιδί σε έναν παιδιατρικό λογοπαθολόγο για την αξιολόγηση του προβλήματος. Μερικά σημάδια που θα πρέπει να σας ανησυχήσουν είναι τα εξής:

6 έως 12 μήνες

Το μωρό σας δεν έχει κάνει ή έστω δεν έχει προσπαθήσει να κάνει κάποιον ήχο ή δεν έχει οπτική επαφή μαζί σας, ή σταματά να βγάζει ήχους σε περίπου 6 μήνες.

13 έως 18 μήνες

Το παιδί σας δεν λέει στους 15 μήνες απλές λέξεις όπως "μαμά" και δυσκολεύεται στο να τις κατανοήσει.

19 έως 24 μήνες

Το παιδί σας προσπαθεί σπάνια να μιλήσει ή να μιμηθεί τους άλλους.

25 έως 36 μήνες

Το παιδί σας μειώνει την ένταση της φωνής του στα σύμφωνα, έχει δυσκολία στο να ονομάσει τα περισσότερα αντικείμενα καθημερινής χρήσης, δεν έχει αρχίσει να χρησιμοποιεί δύο ή τριών λέξεων φράσεις, ή από την ηλικία των 3 δεν μπορεί να είναι κατανοητό από κάποιον που δεν τον ξέρει.

Εάν το παιδί σας τραυλίζει, δεν σημαίνει κατ 'ανάγκη ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Το τραύλισμα είναι μια φυσιολογική φάση, ειδικά όταν η ικανότητά του να επικοινωνεί επεκτείνεται γρήγορα. Μερικές φορές θα είναι τόσο ενθουσιασμένο για να σας πει τι σκέφτεται που θα είναι φυσικό να μπερδευτεί αφού θα μιλάει γρήγορα. Αλλά αν το τραύλισμα συνεχιστεί για περισσότερο από έξι μήνες, ή αν το παιδί κάνει περίεργες γκριμάτσες στην προσπάθειά του να μιλήσει ρωτήστε το γιατρό του, γι 'αυτό.

Τι θα επακολουθήσει

Καθώς το παιδί σας μεγαλώνει, θα αρχίσει να μιλάει ασταμάτητα. Μπορεί να υπάρχουν στιγμές που θα προτιμούσατε την ηρεμία σας, αλλά η αλήθεια είναι ότι θα χαίρεστε. Στην ηλικία των 4, το παιδί σας θα χρησιμοποιεί περίπου 800 λέξεις. Σιγά σιγά θα αρχίσει να κατανοεί και να χρησιμοποιεί σωστά τους χρόνους και τις λέξεις. Τέλος θα σας κάνει πολλές ερωτήσεις.