Ανοιξιάτικες αλλεργίες και εγκυμοσύνη

Ο ερχομός της άνοιξης συνοδεύεται από αλλαγές στη διάθεση, την ψυχολογία και συνήθως φέρνει ευφορία, μετά από το χειμώνα που έχει προηγηθεί. Μόνο που δεν είναι έτσι για όλους.

Πολλοί είναι οι άνθρωποι που ταλαιπωρούνται από αλλεργίες. Έτσι ο ερχομός της άνοιξης ισοδυναμεί με την αρχή μιας «ταλαιπωρίας» που οφείλεται συνήθως στη γύρη των φυτών.

Πολλοί άνθρωποι για να αντιμετωπίσουν αυτές τις αλλεργίες καταφεύγουν στη χρήση κάποιων αντιαλλεργιακών φαρμάκων, τα οποία όμως ενδέχεται να προκαλέσουν δερματικά συμπτώματα όπως φαγούρα (που συνοδεύεται συχνά από ερυθρότητα και σπανιότερα από πρήξιμο), επιπεφυκίτιδα, ρινίτιδα, βρογχίτιδα ακόμα και άσθμα.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Καταρχάς κατά τη διάρκεια της κύησης, λόγω των ορμονικών αλλαγών που συμβαίνουν στο σώμα, η εγκυμονούσα είναι πιο επιρρεπής στις αλλεργίες. Γενικότερα, οι γιατροί και ο Οργανισμός Φαρμάκων δε συνιστούν τη λήψη σκευασμάτων για την αντιμετώπιση των ανοιξιάτικων αλλεργιών κατά την περίοδο της κύησης. Άλλωστε δεν υπάρχει καμία χημική ουσία που να θεωρείται εντελώς ασφαλής.   

Αυτό που προτείνουν οι επιστήμονες είναι η πρόληψη.

Δηλαδή, να αποφεύγεται η έκθεση της εγκύου σε αλλεργιογόνα όπως ή γύρη, οι κάμπιες, τα έντομα, ενώ αν για κάποιο λόγο γίνει αυτό να καλύπτει το πρόσωπό της, να φορά γάντια ή να βάζει τα χέρια στην τσέπη. Σε περίπτωση που τελικά δεν αποφευχθεί η έκθεση καλό είναι να αντιμετωπιστούν τα συμπτώματα με απλούς τρόπους όπως  να κάνουν μπάνιο για να απομακρυνθεί η γύρη, να πλυθεί το σημείο του δέρματος με κρύο νερό ή/ και ξίδι, ή να γίνει ρινική πλύση με φυσιολογικό ορό. Βέβαια, εάν τα συμπτώματα εμμένουν ή είναι έντονα θα πρέπει να ζητηθεί η συμβουλή του θεράποντος ιατρού.

Επίσης καλό είναι να αποφεύγεται η κατανάλωση τροφίμων που συνδέονται με την πρόκληση αλλεργιών (π. χ. αυγό, φράουλες κτλ), ανεξαρτήτως αν οι εγκυμονούσες έχουν εμφανίσει στο παρελθόν αλλεργίες ή όχι.  Ακόμη καλό θα ήταν πριν από μια προγραμματισμένη εγκυμοσύνη, η μέλλουσα μητέρα να κάνει ένα τεστ για να διαπιστωθεί σε ποιο αλλεργιογόνο παρουσιάζει ευαισθησία.