Απαγορεύονται νονοί και παράνυμφοι με σύμφωνο συμβίωσης

Απαγορεύονται νονοί και παράνυμφοι με σύμφωνο συμβίωσης

Μέτρα λαμβάνει η Εκκλησία, αντιδρώντας στην εφαρμογή του νόμου για το σύμφωνο συμβίωσης.

Πιο συγκεκριμένα, η επιτροπή «Δογματικών και Νομοκανονικών Θεμάτων», στην οποία προεδρεύει ο μητροπολίτης Φιλίππων κ. Προκόπιος, προτείνει 5 και ζητά να εγκριθούν στην επόμενη Σύνοδο της Ιεραρχίας και να εφαρμοστούν άμεσα από τις ιερές μητροπόλεις.  

Με εγκύκλιο σημείωμά της η Ιερά Σύνοδος, ενημερώνει τις Ιερές Μητροπόλεις για τις προτάσεις της επιτροπής «Δογματικών και Νομοκανονικών Θεμάτων».  

Διαβάστε ακόμη: Ο ρόλος του νονού

Η επιτροπή προτείνει στους Μητροπολίτες να εφαρμόσουν μέτρα που θα περιορίζουν και θα αποκλείουν από καθημερινές εκκλησιαστικές ενέργειες τη συμμετοχή όσων ανθρώπων έχουν υπογράψει σύμφωνο.   Τα πέντε μέτρα που προτείνεται να εφαρμόσουν οι Μητροπόλεις, σύμφωνα με το Romfea.gr είναι:

1. Η μητρόπολη δεν θα εκδίδει άδεια τέλεσης γάμου αν οι ενδιαφερόμενοι δεν προσκομίσουν πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης από το ληξιαρχείο του Δήμου, για να γνωρίζουν αν το ζεύγος παλιότερα έχει τελέσει πολιτικό γάμο ή σύμφωνο συμβίωσης.

2. Αν ζητήσουν να παντρευτούν άτομα που στο παρελθόν είχαν κάνει σύμφωνο συμβίωσης, τότε – εφόσον έχει λυθεί το σύμφωνο – ο Μητροπολίτης μπορεί να εκδίδει άδεια γάμου.

3. Ετερόφυλοι που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή πολιτικό γάμο, μπορούν να ζητήσουν από την Εκκλησία να βαπτίσουν τα παιδιά τους.

4. Γονέας που πριν αποκτήσει (ή υιοθετήσει) παιδί είχε υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης του επιτρέπεται «κατ' οικονομία» να βαπτίσει το παιδί του

5. Ανάδοχοι ή παράνυμφοι δεν μπορούν να γίνονται όχι μόνο πια όσοι έχουν τελέσει πολιτικό γάμο αλλά και όσοι έχουν υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης.

Πηγή: www.lifo.gr

Διαβάστε ακόμη: Ξεχωριστές χειροποίητες μπομπονιέρες: Γράμμα από πηλό