Απαγορευτικό το αλκοόλ για τις έγκυες

Απαγορευτικό το αλκοόλ για τις έγκυες

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης , οι γυναίκες δεν πρέπει να καταναλώνουν ούτε ένα ποτήρι αλκοόλ. Κι αυτό γιατί υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να προκληθεί στο μωρό Εμβρυϊκό Αλκοολικό Σύνδρομο, ειδικά αν υπάρξει έστω και κάποιες φορές κατάχρηση αλκοόλ. Βέβαια η κατανάλωση μιας μικρής ποσότητας αλκοόλ μπορεί να έχει συνέπειες στο έμβρυο μιας εγκύου αλλά να μην έχει στο έμβρυο μιας άλλης.

Η τοξική δράση του αλκοόλ επηρεάζει όχι μόνο την ανάπτυξη του εμβρύου, αλλά και τη μετέπειτα ζωή του, καθώς μπορεί να προκαλέσει από δυσμορφίες έως και σοβαρές βλάβες στον εγκέφαλο.

Οι βλάβες εντοπίζονται κατά τη γέννηση ή κατά την ανάπτυξη. Το παιδιά αυτά δεν εξελίσσονται και δεν μεγαλώνουν με τον ίδιο τρόπο που αναπτύσσονται τα υγιή. Αμέσως μετά τη γέννηση παρατηρούνται δυσμορφίες στο πρόσωπο (π.χ. μικρό κεφάλι, βαριά βλέφαρα, μικρή μύτη προς τα πάνω, λεπτό το άνω χείλος, εξογκωμένο μέτωπο, καρδιακά ελαττώματα), ενώ όσο μεγαλώνουν παρατηρείται ότι η ανάπτυξή τους υστερεί της ανάπτυξης των υγιών ατόμων και μπορεί να παρουσιάσουν νοητική στέρηση.

Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες το ασφαλέστερο για την υγεία των εμβρύων είναι να μη καταναλώνουν καθόλου αλκοόλ οι έγκυες.