Απλές συμβουλές για το ασφαλές μπάνιο του μωρού μας.

Απλές συμβουλές για το ασφαλές μπάνιο του μωρού μας.

Ο πρώτος και πάρα πολύ σημαντικός κανόνας (γενικά όταν έχεις μωρό) είναι: Ποτέ δεν αφήνουμε το μωρό μας χωρίς επίβλεψη ούτε για ένα λεπτό. Το μωρό μπορεί να πνιγεί με λιγότερο από ένα εκατοστό νερού. Έτσι, όταν έρθει η ώρα του μπάνιου, συγκεντρώστε δίπλα σας ότι χρειάζεστε, σαπούνι, πετσέτα, πάνα, ρούχα και κρατάτε πάντα με το ένα χέρι το μωρό σας, όσο είναι μέσα στο νερό.

 

Εάν χτυπήσει το κουδούνι ή το τηλέφωνο και πρέπει να απαντήσετε, τυλίξτε το μωρό σε μία πετσέτα και πάρτε το μαζί σας.

Βεβαιωθείτε ότι η θερμοκρασία του νερού είναι καλή, περίπου 25 βαθμοί. Τα μωρά μπορεί να κρυώσουν εύκολα.

Μην βάλετε το μωρό σας στη μπανιέρα, όταν τρέχει το νερό. Μπορεί να αλλάξει η θερμοκρασία του νερού ή να είναι αρκετά βαθύ.

Κάντε την μπανιέρα σας ασφαλή: οι μπανιέρες είναι εξαιρετικά ολισθηρές, έτσι ένα χαλάκι είναι ότι πρέπει. Επίσης αν υπάρχουν πόρτες στο ντους βεβαιωθείτε ότι είναι κατασκευασμένες από γυαλί ασφαλείας.

Δοκιμάστε την θερμοκρασία του νερού, με τον καρπό ή το εσωτερικό του αγκώνα σας για να βεβαιωθείτε ότι δεν είναι πολύ ζεστό. Τα παιδάκια προτιμούν πιο δροσερό νερό από ότι οι μεγάλοι.

Γεμίστε την μπανιέρα με νερό, μόνο έως 5 με 10 εκατοστά για το μωρό.

Για τα παιδάκια που κάθονται, υπάρχει ένα μικρό κάθισμα σαν χαλάκι που συγκρατεί την πλάτη και το στήθος του μωρού, έτσι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τα δύο χέρια για να το πλύνετε. Πάντα όμως με προσοχή.

Μην το αφήνετε να στέκεται στην μπανιέρα.

Διαλέξτε σαπούνι ειδικά σχεδιασμένο για μωρά, για να μη στεγνώνει το δέρμα του. Εάν θέλει να παίξει στο μπάνιο, αφήστε για λίγο να παίξει μόνο με το νερό και χρησιμοποιήστε σαπούνι και σαμπουάν στο τέλος.

Μην χρησιμοποιείτε αφρόλουτρα. Μπορεί να ερεθίσουν την ουρήθρα, πράγμα που με τη σειρά του αυξάνει τον κίνδυνο λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος.

Είναι καλό να ρυθμίσετε τη θερμοκρασία του θερμοσίφωνα στους 49 βαθμούς. Ένα παιδί μπορεί να πάθει έγκαυμα τρίτου βαθμού από ζεστό νερό πάνω από 60 βαθμούς, σε λίγα δευτερόλεπτα.

Μην αφήνετε το μικρό σας να αγγίζει τις λαβές της βρύσης. Ακόμη και αν δεν μπορεί να το κάνει τώρα, θα προσπαθήσει αργότερα. Και αυτό μπορεί να προκαλέσει σοβαρό ατύχημα.

Τέλος, έχετε τις ηλεκτρικές συσκευές όπως σεσουάρ ή σίδηρο για μπούκλες μακριά από την μπανιέρα.