Αποκωδικοποιώντας το κλάμα του μωρού σας

Αποκωδικοποιώντας το κλάμα του μωρού σας

Κλαίει γιατί θέλει να επικοινωνήσει. Να σας πει ότι πεινάει, είναι λερωμένο, θέλει αγκαλιά ή πονάει. 

Δείτε πιο κάτω κάποιες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε τι θέλει να σας πει το μικρούλι σας.

Δυστυχώς τα μωράκια δεν έρχονται με «οδηγίες χρήσης»! Θα έκαναν αυτές τις δύσκολες πρώτες εβδομάδες στο σπίτι πολύ πιο εύκολες! Στην πραγματικότητα, το μωρό σας προσπαθεί να σας δώσει μερικές ενδείξεις για να μπορέσετε να το βοηθήσετε.
Δεδομένου ότι δεν μπορεί να σας πει τι χρειάζεται με λέξεις: «Μαμά η πάνα μου είναι βρεγμένη»!

Έτσι βασίζεται στο κλάμα για να τραβήξει την προσοχή σας. Απλά πρέπει να «σπάσετε» τον κώδικα του με ψυχραιμία και χωρίς πανικό!
Να λοιπόν ένα «σκονάκι» που θα σας βοηθήσει πολύ:

Πεινάω: Προσέξτε τη ρυθμική, επαναλαμβανόμενη κραυγή, που συνδυάζεται με άλλα σήματα όπως ψάχνοντας για το στήθος ή προσπαθεί να πιπιλίσει τα δάκτυλά του.

Είμαι κουρασμένο: Θα ακούσετε το πρώτο κλάμα που σιγά-σιγά θα δυναμώνει και θα συνοδεύεται με χασμουρητό και τρίψιμο των ματιών του.

Είμαι εκνευρισμένο: Να είστε έτοιμη για ένα ιδιότροπο, παραπονιάρικο κλάμα, μπορεί να προσπαθήσει να γυρίσει το κεφάλι ή το σώμα του μακριά από κάποιο ήχο ή κάποιο θέαμα που το εκνευρίζει.

Έχω κολικούς: Μάλλον θα το καταλάβετε από το δυνατό του κλάμα, που συνοδεύεται από νευρικές κινήσεις. Συνήθως οι κολικοί συμβαίνουν αργά το απόγευμα ή το βράδυ.

Πονάω: Προσέξτε για μία έντονη, δυνατή, όχι συνηθισμένη κραυγή που έρχεται ξαφνικά, σε μια στιγμή ή με τρόπο που είναι ασυνήθιστος για το μωρό σας.

Δεν αισθάνομαι και τόσο καλά: Θα ακούσετε ένα απαλό κλαψούρισμα. Συνήθως είναι τελείως διαφορετικό από το συνηθισμένο κλάμα του.

Μετά από πολλές προσπάθειες και λάθη ίσως χρειαστείτε αρκετό χρόνο για να καταλάβετε τι χρειάζεται το μωράκι σας και προσπαθεί να το πει με το κλάμα του. Πρέπει όμως να ξέρετε ότι ορισμένα μωρά είναι «ασυνεπή» και μπερδεύουν την μανούλα τους με το κλάμα! Και στην περίπτωση όμως αυτή, η καθημερινή ρουτίνα θα σας βοηθήσει να το καταλάβετε.

Γιατί η ημέρα του θα είναι η ώρα του φαγητού, μετά θα μένει ξύπνιο και θα παίζει, μετά θα θέλει να κοιμηθεί. Έτσι ξέροντας τον κύκλο αυτό της ημέρας του θα είναι εύκολο να καταλάβετε τι συμβαίνει. Αν είναι η κοιλίτσα του γεμάτη και η πάνα του στεγνή μάλλον χρειάζεται ένα υπνάκο ή μία ζεστή αγκαλίτσα!